Новий побутовий робот від розробників Toyota

У дослідному інституті Toyota Research Institute (TRI) розробили робота, призначеного для розв’язання побутових проблем власників. Ця система перевершує за можливостями побутових роботів, створених іншими компаніями. Пересувається японський робот по стелі на спеціальних «рейках».

Головне призначення розробки TRI — розв’язання проблеми обслуговування похилого населення. За прогнозами ООН, у найближчі 30 років чисельність людей старше 65 років збільшиться більше, ніж у два рази.

До 2050 року понад 1,5 млрд людей досягнуть цього віку, що сильно вплине на економіку, суспільство і розподіл робочої сили. Роботи-помічники Toyota допоможуть літнім людям виконувати дії, які вони не можуть робити самостійно.

Навіщо роботи в побуті?

Японські вчені з TRI орієнтуються на філософію ікігаі (Jadoka). Це ідея про вищий сенс і мету кожної людини на Землі. Якщо в загальному випадку штучний інтелект застосовують для заміни людей, то TRI застосовують його для посилення людських здібностей. Підхід відомий як посилення інтелекту (Intelligence Amplification), коли машини й люди в результаті синергії приходять до кращого результату.

На думку генерального директора TRI Джилла Пратта (Gill Pratt), суспільно корисна праця, яку ми любимо, дає нам ікігаі та почуття найбільшої задоволеності в житті. Така ідеологія допомагає інженерам моделювати штучний інтелект більш усвідомлено.

Підвісний робот на стельових рейках

Роботів в домашньому середовищі вчать «людській» поведінці. Вчені відмовилися від ідеї програмувати роботів на виконання певних завдань, навчаючи задовольняти різні побутові потреби власників. Надалі роботи повинні навчитися самостійно пов’язувати будь-які побачені об’єкти та дії, автоматично визначати, які операції потрібно виконати. Штучний інтелект допоможе додумувати сценарії навіть в тих випадках, коли ввідні дані будуть змінені. Вчителем і прикладом поведінки для робота виступає людина в умовах віртуальної реальності.

Переміщення по стелі дозволяє легко рухатися навіть у квартирі або будинку, перевантажених речами. Робот може завантажувати посудомийну машину, прибирати поверхні меблів і загальний безлад на кухні. Домашні роботи з функцією контрольованого захоплення вміють акуратно брати тендітні предмети, тому легко переносять посуд.

На презентації TRI показали, як спритно управляється з домашніми клопотами підлоговий робот і його стельовий аналог на імпровізованій в лабораторії кухні. У робота є два маніпулятори і рухома голова з камерою. Поки для захоплення різних предметів насадки на маніпуляторах потрібно міняти, пристрій не в змозі виконувати цю операцію самостійно. Загальний недолік домашніх роботів — обмежена мобільність і недостатньо високий штучний інтелект. Цю проблему намагаються вирішити інженери TRI.

Істотний мінус розробки — необхідність заздалегідь продумувати вбудованість конструкцій рейок в приміщенні. Є і плюси: перманентне підключення до мережі та мобільність.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT

Робособака встановила новий рекорд Гіннеса в спринті на 100 метрів