Бадді, апорт! Врешті решт, як собаки розуміють команди людини?

Чи замислювалися ви коли-небудь над тим, як собаки тлумачать ті команди, що їм вказують їхні власники? Якщо так, то визнаємо, що ви не єдині в цьому прагненні. Американські вчені також вирішили дослідити, як наші пухнасті друзі сприймають людську мову.

В рамках свого дослідження вони поставили за мету зрозуміти, як мозок собаки обробляє та реагує на людські слова. Якщо власник кричить «Білка», то собака сприймає це як команду бути напоготові, чи вона співвідносить слово з тією пухнастою істотою, за якою вона любить бігати? Це ті питання, на які намагаються відповісти вчені.

Видання Frontiers in Neuroscience опублікувало одне з перших досліджень, в рамках якого проводили сканування мозку собак з метою дослідити, як вони обробляють в голові слова, які під час тренування їх навчили пов’язувати з певними об’єктами. Дослідження виявило, що вони принаймні володіють базовим розумінням слів і тим, з чим вони пов’язані. Виявлено, що собаки усвідомлюють різницю між тими словами, які їм відомі, або ж не відомі.

«Багато власників собак вважають, що їхні собаки знають, що означають деякі слова, але насправді немає достатніх наукових доказів, що підтверджують цей факт, — сказав Ешлі Причард (Ashley Prichard), кандидат психологічних наук в університеті Emory в Атланті, США. — Ми хотіли отримати безпосередні дані від самих собак, а не тільки висновки власників».

В рамках проекту Dog Project, заснованого Грегорі Бернсом (Gregory Berns), дослідники зосередились на тому, щоб натренувати собак стояти непорушно всередині магнітно-резонансного томографа (МРТ). Це дозволило їм детально вивчити, як мозок собак обробляє таку інформацію, як розпізнавання і запам’ятовування зовнішності.

Щоб вивчити, як мозок собак обробляє команди людини, вчені застосували магнітно-резонансну томографію. Але попередньо їм прийшлося натренувати собак стояти непорушно всередині томографа

Щоб вивчити, як мозок собак обробляє команди людини, вчені застосували магнітно-резонансну томографію. Але попередньо їм прийшлося натренувати собак стояти непорушно всередині томографа

В новому дослідженні 12 собак різної породи були навчені знаходити два різних об’єкти за їх назвою. Один з об’єктів являв собою м’яку іграшку, як правило, опудало тварини, а другий був гумовий, щоб їх легше було відрізнити.

Під час дослідження власники собак тримали один з двох об’єктів і називали його, наприклад «Мавпа» або «Кіт». Далі вони нагороджували собаку смаколиком, якщо та правильно вказувала на потрібний об’єкт.

У другій частині дослідження власники тримали різні об’єкти та називали їх випадковим чином, наприклад «бобо» або «бібі». Дослідження показало, що мозок собак більше реагував на нові слова, ніж на ті слова, на які вони були натреновані, і це протилежна ситуація тому, що відбувається в людському мозку.

Дослідники вважають, що така реакція собаки викликана тим, що пес вважає, ніби його власник хоче, щоб він вивчив нове слово, і тому приділяє йому більше уваги у порівнянні з тими словами, які вони вже знають. Іншими словами, собаки хочуть порадувати свого власника.

«Собаки можуть мати різні здібності та мотивації для вивчення і розуміння людських слів, — сказав Бернс. — Але здається, що вони мають відповідний образ в нервовій системі про значення слів, які вони вивчили, крім простого рефлексу, про який говорив професор Павлов».

Висновок дослідження свідчить, що словесні команди — не завжди найкращий спосіб спілкування з собакою. Насправді, наші чотирилапі друзі частіше й уважніше реагують на запах або візуальні підказки. Коли люди хочуть навчити собаку черговій вправі, вони часто використовують словесну команду, тому що людям це більш звично робити, вважає Причард. Але з точки зору тварини, однак, візуальна команда може бути більш ефективною, оскільки допомагає собаці більш швидко вивчити потрібну вправу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Medium

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком

Вчені винайшли «робота», який може змінювати форму: бути рідким і твердим