Новий гарвардський стартап продовжує життя: від спанієлів — до людей

Стартап з Гарварду планує призупинити старіння собак. А після – взятися за людину. Дізнаємося про це детальніше.

Джордж Чьорч

Велика ідея

Найвпливовіший синтетичний біолог світу працює у новій компанії, яка планує омолодити собак за допомогою генної терапії. Якщо це спрацює, він спробує той самий підхід і на людях, а сам буде одним з перших добровольців. Таємничий стартап Rejuvenate Bio, заснований Джорджем Чьорчем (George Church) із Гарвардської медичної школи, який вважає, що собаки – це не просто кращий друг людини, а й найкращий спосіб вивести антивікове лікування на ринок. Компанія вже провела попередні випробування на гончаках і стверджує, що зробить тварин «молодшими», додавши нові ДНК-інструкції в їхні тіла.

Плани компанії побороти старіння спираються на підказки, виявлені в простих організмах, таких як хробаки та мухи. Зміна їхніх генів може збільшити тривалість життя вдвічі або більше. Інші дослідження показали, що переливання крові старим мишам від молодих може відновити деякі біомаркери до молодого рівня.

«– Ми вже провели купу випробувань на мишах і декілька на собаках, а потім ми перейдемо до людей», – сказав Чьорч на початку цього року в інтерв’ю подкастеру Робу Рейду (Rob Reid). Варто зауважити, що інші засновники компанії, генеральний директор Даніель Олівер (Daniel Oliver) та науковий керівник Ной Девідсон (Noah Davidsohn), постдок з Бостонської лабораторії Чьорча, відмовилися брати участь в інтерв’ю.

Бажання компанії приховати свою діяльність від преси заважає зрозуміти, скільки собак було «вилікувано» від старіння на сьогодні. У документі, наданому ветеринарному закладу West Coast минулого червня, Rejuvenate заявила, що їхня генна терапія була випробувана сумісно із Ветеринарною школою Tufts в Бостоні на чотирьох гончаках. Допоки неясно, чи ведуться більш широкі тести. Проте з відкритих документів, патентної заявки, поданої Гарвардом, інтерв’ю з інвесторами та кінологами, а також публічних коментарів, зроблених засновниками, видання MIT Technology Review сформувало портрет стартапу, який займається продовженням життя та робить ставку на багатомільярдну індустрію домашніх тварин у США.

«– Собаки і самі є ринком, – сказав Чьорч під час весняного виступу у Бостоні. – Це не просто великий організм, близький до людей. Це те, за що люди будуть платити, а FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США) схвалить усе набагато швидше. Ми проведемо випробування на собаках, і це буде продукт, який покриє витрати на масштабування до людських випробувань».

Досі невідомо, чи цей метод якось впливає на собак. Проте, якщо він працює, люди швидко зацікавляться ним, створюючи вигоду для винахідників. Зусилля спираються на поточні досягнення в галузі біотехнології, включаючи можливість редагування генів. Для деяких вчених цей прогрес означає, що управління старінням є неминучим, хоча ніхто не може точно сказати, як саме це станеться. Продовження тривалості життя людини – це «найголовніше, що станеться в 21-му столітті», за словами Девіда Синклера (David Sinclair), біолога з Гарвардського університету, який співпрацює з лабораторією Чьорча. Також він додає, що на фоні цього діяльність Ілона Маска (Elon Musk) здасться несуттєвою.

Собачі роки

Команда Rejuvenate Bio зустрічалась з інвесторами і виграла грант від командування спеціальних операцій Міноборони США, щоб дослідити «зміцнення» військових собак, поки Гарвард оформлює широкий патент на генетичні засоби контролю старіння у видах, включаючи «корову, свиню, коня, кішку, собаку, щура тощо». Команда зосередилася на лікуванні домашніх тварин, оскільки доведення того, що можна збільшити людське життя займе дуже багато часу. «Якщо ви підете до FDA і скажете, що продовжите життя на 20 років, вони скажуть: “Чудово, повертайтесь через 20 років з даними”, – зауважив Чьорч.

Натомість, Rejuvenate спочатку намагатиметься зупинити смертельні захворювання серця, що є загальним для спанієлів та доберман-пінчерів, збираючи свідчення того, що ці патерни можуть зпрацювати і для людей. Лабораторні дослідження вже натякають, що старіння може бути призупинено. Наприклад, вчені можуть перепрограмувати будь-яку клітину, щоб вона перейшла до іншого молодого стану, притаманного ембріонам. Але повністю скасувати програму старіння не так просто, тому що ми складаємося з трильйонів різноманітних клітин, що діють разом, а не окремо.

«– Я не думаю, що ми хоча б трохи близькі до того, щоб змінити процес старіння у ссавців в цілому», – каже Дж. Педро де Магальхес (J. Pedro de Magalhães), чия команда в університеті Ліверпуля веде базу даних про гени, пов’язані з довговічністю.

Починаючи з 2015 року, велика Гарвардська лабораторія Чьорча, також відома спробами генетично відродити шерстистого мамонта, вирішила омолодити гризунів за допомогою генної терапії та нових інструментів, таких як CRISPR. Генна терапія працює шляхом введення інструкцій ДНК у вірус, який передає їх у клітини тварини. У Гарвардській лабораторії ця технологія була використана для модуляції активності генів у старих мишей, або збільшуючи, або знижуючи її, щоб повернути певні молекули до рівня, помітного у молодих.

Лабораторія почала працювати над 60+ різноманітними генними терапіями, які вона випробовує на старих мишах, окремо та в комбінаціях. Тепер гарвардська група планує опублікувати наукову доповідь про метод продовження життя гризунів шляхом модифікації двох генів, які відповідають за 4 основні захворювання похилого віку: серце і ниркова недостатність, ожиріння та діабет. За словами Чьорча, результати — «приголомшливі».

У січні цього року Девідсон завершив презентацію свого проекту у Гарварді, показуючи фото сивобородого Чьорча, яким він і є зараз, та іншого фото, на якому він значно молодший, з каштановим волоссям. Проте друге зображення було позначено 2117 роком. Ці фото відображають прагнення Чьорча повернути старіння назуспіт. Якщо методика виявиться безпечною, Чьорч навіть приміряє роль піддослідного щура у дослідженні. Він зазначив, що метою є «мати тіло і розум 22-річного, але із 130-річним досвідом».

Такі ідеї допомагають знайти аудиторію в Кремнієвій долині, де окремі мільярдери, наприклад, Пітер Тіль (Peter Thiel), зацікавлені в перемозі над старінням як особисто, так і з точки зору участі в прибутковому бізнесі, який би змінив суспільство.

Більше на тему>>> Мозок без тіла і безсмертя — а чи треба нам взагалі «вічне життя»?

Старі собаки, нові засоби

Нова компанія, згідно з її документацією, зверталася до кінологів, ветеринарів та фахівців з етики щодо відновлення молодості та збільшення «максимальної тривалості життя». Стратегія полягає в тому, щоб закріпитися на ринку домашніх тварин, де американці вже витрачають $20 млрд на ветеринарні послуги, «перш ніж перейти до людей». З минулого року Rejuvenate Bio пропонує власникам собак декоративної породи Кавалер кінг-чарльз спанієль провести генну терапію для лікування хвороби мітрального клапана. Вона спричиняє смертність близько 50% цих мініатюрних собак у віці 10 років.

Rejuvenate публічно не розкриває особливості проведення терапії, але вона може відзеркалювати один з методів лікування, якій Девідсон випробовував на миші, щоб зупинити хворобу серця. Це пов’язано з  блокуванням білка TGF-бета, що також називається «головним перемикачем» у процесі, через який серцеві клапани шрамуються, потовщуються і деформуються. Цей самий процес відбувається і у собак. Цієї весни Девідсон та Олівер відвідали національну виставку вищезгаданої породи собак в Чикаго, де провели аукціон, зібравши декілька тисяч доларів на дослідження.

В бюлетені, який минулого року поширювався серед власників спанієлів, представники Rejuvenate стверджували, що все ще невипробуване лікування зробить тварин «здоровішими, щасливішими і молодшими». Але не всі власники собак повірили обіцянкам. Род Рассел (Rod Russell,) редактор веб-сайту CavalierHealth.org, назвав подібні заяви «рекламним галасом». Оскільки «немає абсолютно ніяких доказів» омолодження собак, а дослідження не закінчено, немає приводу говорити, що метод працює.

Наступне питання, яке виникає: навіть якщо лікування припиняє прогресуючу хворобу серця, чи це «зупинення старості» чи просто форма профілактики захворювань? Втім, Чьорч прогнозує, що власників собак не буде цікавити семантика; їх цікавитиме, чи зможе старий собака стрибати і гратися, як цуценя.

Собача етика

Не треба чекати припинення старіння у людей, щоб побачити, як продовження життя спричиняє певні етичні питання. У вересні минулого року засновники Rejuvenate Bio обговорювали ці питання за круглим столом з філософами, яких зібрала Ліза Мозес (Lisa Moses), ветеринар Гарвардської медичної школи. Наприклад, якщо життя собак вдасться продовжити, то більшість домашніх тварин переживуть своїх власників і врешті-решт опиняться в притулках або будуть піддані евтаназії:

«– Мене хвилюють непередбачувані наслідки. Я б хотіла, щоб усе було ретельно досліджено, поки не перейшло на наступний рівень, – каже Ліза. – Домашні тварини, на яких Rejuvenate хоче випробувати генну терапію, також не мають спеціального етичного захисту, як і ті, що знаходяться в дослідницьких установах. Домашні тварини потрапляють у легальну сіру зону, коли йдеться про експерименти над ними. Вибір між життям і смертю знаходиться в руках власника, і вжиття певних медичних заходів для порятунку не завжди приносить користь пацієнтам».

Генетичні модифікації можуть призвести до несподіваних побічних ефектів. Метт Каберляйн (Matt Kaeberlein), дослідник з Вашингтонського університету, залучений до дослідження «Проект старіння собак», брав участь в тестуванні препарату під назвою «рапаміцин»:

«– Ідея про те, що ми можемо генетично розробити лабораторних тварин з продовженою тривалістю життя, була затверджена. Але є занепокоєння з приводу їхнього виведення з лабораторії. Є певні компроміси. Зміна гена, що пошкоджує серце, може мати інші наслідки для собак, можливо, зробить їх менш здоровими та витривалими. Дуже часто генетичні модифікації не працюють так, як ви сподівалися».

Каберляйн каже, що хоче бачити більше доказів омолодження у мишей, перш ніж переходити на собак. До того часу, на його думку, усі заяви про терапію омолодження слід припинити.

ВАРТО ЧИТАТИ:

Джерело: Technology Review

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти