Як технологія розпізнавання жестів завойовує різні галузі і яке майбутнє чекає цю технологію

Всього десять років тому технології розпізнавання жестів здавалися сюжетом з наукової фантастики. Зараз за допомогою рухів можна управляти не тільки смартфоном або смартколонкою, але й автомобілем. Ось як ринок розпізнавання жестів буде розвиватися далі.

Що таке розпізнавання жестів

Розпізнавання жестів — це технологія введення даних жестами в реальному часі, що реалізується за допомогою датчиків руху. Щоб виконати дію, не потрібно використовувати клавіші або торкатися сенсорного екрана. Датчики руху пристрою сприймають і інтерпретують жести користувача як основне джерело введення даних.

Таким чином, розпізнавання жестів системами штучного інтелекту стало істотним прогресом останнього десятиліття. Зараз цією технологією оснащуються високоточні хірургічні роботи, обладнання для моніторингу стану здоров’я, ігрові системи та багато іншого.

Використання технології в споживчих товарах

Подібно до того, як багато ідей з наукової фантастики стали реальністю, розпізнавання жестів вже увійшло в наше повсякденне життя. Вперше подібну технологію представила компанія Microsoft у 2010 році у своєму безконтактному датчику Kinect для Xbox 360. Він фіксує рухи тіла і рук в реальному часі, звільняючи геймерів від необхідності використовувати клавіатуру і джойстики. Також він підтримує одночасне використання пристрою кількома гравцями. Сьогодні Kinect є частиною хмарної платформи Microsoft Azure.

У 2019 технологічні гіганти Microsoft і Intel почали розширювати можливості використання систем розпізнавання жестів. Intel підготувала технічний документ по безконтактній багатофакторній аутентифікації, яка могла б використовуватися організаціями охорони здоров’я для підвищення безпеки та ефективності роботи лікарів. Microsoft, своєю чергою, розробляє проєкт по розпізнаванню жестів за допомогою камери в хірургічних умовах.

Однак це не єдині компанії, які впроваджують технологію в споживчі товари власного виробництва.

Google впровадила можливість розпізнавання жестів в мобільні пристрої та розумні колонки, а Huawei — у свій флагманський смартфон. Минулого року Apple також подала патент на використання технології в розумних колонках.

З 2016 року компанія BMW в 7-ій серії автомобілів використовує функцію розпізнавання жестів, яка дозволяє водіям збільшувати або зменшувати гучність, приймати або відхиляти телефонний виклик і змінювати кут огляду камери. Також доступний додатковий жест двома пальцями, який можна налаштувати окремо.

Зовсім недавно Університет Аалто у співпраці з компанією HitSeed виявили, що подібна технологія може бути вбудована навіть в розумний одяг для використання у сфері виробництва та охорони здоров’я.

Що чекає ринок в майбутньому

Досягнення в галузі штучного інтелекту привели до появи широкого асортименту пристроїв з технологією розпізнавання жестів. Очікується, що до 2025 року сукупні темпи річного зростання ринку перевищать 27,9%. Згідно зі звітом Markets and Markets, у 2025 році загальна вартість ринку розпізнавання жестів досягне $32,3 млрд. Торік цей показник дорівнював $9,8 млрд.

Динаміка цього ринку обумовлена:

  • висхідним попитом на використання технологій розпізнавання жестів в автомобільній індустрії,
  • низькою технічною складністю систем,
  • розширеним призначеним для користувача досвідом,
  • висхідною цифровізацією в деяких галузях.

Експерти прогнозують, що ринок розпізнавання жестів в Азійсько-тихоокеанському регіоні зросте на 29,8% в найближчі п’ять років.

Три основних галузі, які зроблять найбільший внесок в розвиток цього ринку — це автомобільна промисловість ($6,52 млрд), побутова електроніка ($16,29 млрд) і охорона здоров’я ($4,89 млрд).

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: TechWireAsia

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному