Споживаємо контент усвідомлено або як дізнатися країну власницю сайта

Збройна агресія російської федерації стала приводом багатьох українців відмовитися від споживання всього російського, в тому числі й інформації. Окрім того, у зв’язку з кіберзагрозою з боку російських сайтів, поширенням неправдивої інформації, дбати про інформаційну гігієну вкрай важливо. Тому українські розробники створили Google Chrome розширення Russian Websites Go F Yourself (скорочено RWGFY), яке маркує сайти, що мають російське походження.

Як працює RWGFY

Розширення RWGFY ідентифікує російське походження сайту, перевіряючи:

  • телефон реєстрації домену,
  • зону реєстрації домену,
  • e-mail реєстрації,
  • домен.

За словами розробників, результат перевірки по цим параметрам є достовірним та надійним. Застосування розширення не впливає на швидкість завантаження сторінки, а мінімалістичний дизайн не відволікає користувача від основної видачі в Google за результатами пошуку.

Хто зробив

Ініціаторами проекту виступили діджитал-маркетолог Антон Ляховський та його друг Іван Воляк, СЕО ІТ-компанії SOFTUM.

Завдання було, щоб навпроти кожного сайту у пошуку висвітлювалося, чи є сайт російським. Але не просто по .ru в домені, а трохи глибше. Тому розширення перевіряє кожен сайт на ряд параметрів, щоб виявити неявні коріння з рф. Кінцевому користувачеві відразу чудово видно, куди варто заходити, а які сайти краще не відвідувати.

Після перших релізів в інтернеті команда почала готувати другу версію. В ній українці зможуть змінювати стандартні лейбли «сайт країни агресора», «під підозрою» та «можна користуватися» на власні, виразивши своє ставлення до контенту з росії та війни в цілому у такий спосіб.

«Зараз ми хочемо додати у розширення нові функції та почати створювати свою базу сайтів, які практично неможливо обробляти так, як зараз це робимо ми (коли власники сайту точно – росіяни, але все зареєстровано в інших країнах). Користувачі зможуть одним кліком повідомити, що цей сайт насправді створений росіянами. Таким чином, база буде точнішою», – сказав Антон Ляховський.

Чому це важливо

З огляду на елементарну кібербезпеку в умовах повномасштабної війни з росією.

«Сьогодні російські сайти можуть нести реальну загрозу для українців. Шукаючи інформацію, ми потрапляємо на різні ресурси, що не мають закінчення ru, проте мають російське походження і потенційно можуть збирати наші дані, розповсюджувати віруси та робити інші шкідливі дії. Тому, ми вигадали, яким чином можемо маркувати російські сайти, дати можливість обирати користувачам чи заходити на російський сайт чи ні, та убезпечити українців від кіберзагроз з боку росії», – зазначає Іван Воляк на сайті проекту.

Ну і звичайно, українцям давно пора виходити з-під культурного впливу рф, який насаджується через російські фільми, серіали, музику, контент на ютюбі і навіть в російській версії «Вікіпедії». Якщо ви не хочете більше свідомо чи несвідомо ставати жертвами пропаганди Кремля, не читайте російських сайтів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Інтернет майбутнього: як Web дуже скоро змінить нашу реальність

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0

10 найстрашніших комп’ютерних вірусів в історії

Захист персональних даних українців залишається одним із найбільших викликів у кібервійні росії проти України