Чому так важко вивчити іноземну мову?

Насправді, ніхто не може точно знати, як правильно навчитися говорити іноземною мовою, вважає експерт по теоретичній лінгвістиці Марко Юкич (Marko Jukic). У своєму дописі на Medium він пояснив чому шкільне вивчення мови, занурення в іноземне середовище та інші популярні методи навчання практично не працюють.

Коли люди (особливо дорослі) хочуть вивчити нову мову, на жаль, частіше за все, вони зіштовхуються з невдачами. Вони роками ходять на мовні курси, але ніяк не можуть навчитися говорити на мові, яку вони вивчають. Люди масово купують книги, записуються на вебінари, тощо. Проте, результатів нема. Не допомагає навіть занурення в іноземну культуру в іншій країні. Для багатьох такі методи просто не працюють, особливо для старших людей. Усі хочуть вивчити нові мови, але не знають як саме їх вивчити.

Смілива заява, проте вона правдива. Щорічно люди витрачають мільйони доларів на вивчення іноземних мов. Комусь дійсно вдається її вивчити. Отже, якась частка людей все-таки знають як вивчити іншу мову.

Якщо поглянути на ситуацію очима простої людини, то вона змінюється. Коли звичайна людина говорить про свій намір вивчення іншої мови, у неї складаються неправильні очікування. Вона прагне говорити на рівні носіїв цієї мови, взагалі без помилок та при цьому використовувати методи навчання, які добре підходять зайнятій дорослій людині. Тобто, не витрачаючи багато грошей, часу та сил.

Проблема лише в тому, що ніхто практично не знає, як саме швидко, легко та дешево вивчити мову на рівні носія. Це просто неможливо.

Якби ж усі знали цю просту істину, мало хто зміг би вивчити іноземну мову. Класи та аудиторії були б пустими. Ніхто не купував би курси та товсті підручники. Але люди не вірять у те, що все так складно – саме тому багато людей намагаються вивчити іншу мову не дивлячись ні на що.

Розгляньмо популярні методи вивчення іноземних мов та з’ясуймо, чому вони не працюють.

Вивчення мов в навчальному закладі

Теоретично, формальне навчання іноземній мові у навчальному закладі це дуже правильний вибір. У навчальних закладах ви знайдете усі необхідні матеріали, вони можуть вам дати можливість поспілкуватися з носіями потрібної мови. Там викладають на усіх рівнях – від навчального до просунутого. Навчальні заклади дуже доступні для більшості. Існує одна проблема, про яку пише Амелія Фрідмен (Amelia Friedman) з видання The Atlantic:

«Менш як 1% американців добре говорять іноземною мовою, котру вони вивчали у школі. Це дуже показово, враховуючи, що у 2008 році іноземні мови викладалися у 93% шкіл. Як сказав Річард Брехт (Richard Brecht), керівник Центра поглибленого вивчення мов при Мерілендському університеті, у багатьох випадках проблема далеко не в тому, що люди не надають значення вивченню іноземних мов. Діло у тому, що вони не вірять у те, що їх можливо вивчити».

Статистика може помилятися, але у цьому випадку вона зіштовхується з реальністю. Насправді, вивчення іноземних мов у навчальних закладах не таке вже й ефективне.

Багато хто витрачає багато часу на навчання та написання мовних тестів, а як наслідок – мало хто з них може з ходу почати вільно говорити іншою мовою. Люди, витративши не один десяток років на вивчення кількох мов в навчальних закладах сучасності не здатні говорити на жодній з них. Кажуть, що вивчати іноземну мову в початкових класах – це ідеально для тих, хто хоче бути поліглотом ще з дитинства. Але зазвичай, в цьому віці, ніхто з учнів не говорить вільно на іншій, не рідній мові.

Немає жодної людини, хто б міг говорити тою іноземною мовою, яку вивчав ще в школі. За винятком деяких європейців, адже вони усе своє життя перебувають серед англомовних людей.

Комерційне навчання

Чому неможливо вивчити іноземну мову, пройшовши курси?

Немає жодної людини, яка могла б вивчити мову ідеально, скориставшись комерційними методами навчання. Як і у випадку з традиційними навчальними закладами, довге навчання в підсумку не дає ніякого результату. Успіху досягає лише мала частина людей.

Знати кілька мов відразу насправді дуже корисно. От якби хтось запропонував 100% метод ідеального вивчення іноземної мови, всі про це давно вже знали б. Така компанія мала б шалений попит та випускала б висококваліфікованих мовних спеціалістів. Усі говорили б про цю компанію та переймали б методи саме у неї. Ба більше, ці методи стали б міжнародним стандартом навчання. Але наразі нема нічого подібного.

Занурення у мову

Чому не можна вивчити мову, занурившись у закордонну культуру? Наприклад, навчитися говорити іспанською, поїхавши на пів року до Мексики?

Насправді ж, це можливо. У такого метода вивчення іноземних мов існує багато захисників та є не мало людей, які мали непогані знання після того, як прожили в іншій країні. Частіше за все їх рівень володіння іноземною мовою вище, ніж у тих, хто вивчав мову у школі або ж на комерційних курсах.

Але на жаль, занурення в культуру – це не найкращий метод для вивчення мови.

По-перше, він зовсім непрактичний – не кожен може собі дозволити надовго поїхати до іншої країни. А часті короткострокові поїздки насправді будуть коштувати дорожче за довготривале проживання за кордоном.

По-друге, занурення у культуру інших країн працює далеко не для всіх. Багато людей роками живуть в іншій країні, але так і не вивчають мову на високому рівні. Вони не вивчають її глибоко, їм вистачає базових знань, які необхідні аби вижити в чужій країні.

При вивченні чужої культури ви не отримаєте пояснень, як працює той чи інший мовний процес. Тому ви не розвиваєтесь. Тож, занурення в культуру інших країн – корисний метод, проте не ідеальний.

Іноземна мова – перша мова спілкування

Що, якщо згадати, як ви вивчили свою першу (рідну) мову та використовувати такі ж методи для вивчення нової для себе мови? Проблема полягає лише в тому, що скоріш за все, ви самі не знаєте як навчилися розмовляти.

Ви не маєте чіткого уявлення того, як це зробити. У вас нема базових уявлень про те, як саме побудована ваша мова. Так, можна спробувати копіювати те, як діти навчаються говорити, але тоді засвоєння мови у вас займе близько 18 років. Навряд комусь захочеться витрачати стільки часу.

Власні методи

Отже, як було зазначено вище, вивчення мов у школі, на платних курсах, занурення у культуру інших країн та наслідування маленьких дітей — не найпрактичніші методи для дорослої людини. Тому ми приречені роками пробувати різноманітні способи та методи, зіштовхуючись з проблемами вивчення, допускаючи свої помилки. Мабуть, це єдиний можливий варіант.

Ніхто із нас не знає, як вивчити іноземну мову тій чи іншій людині. Кожен сам в змозі дослідити доступні методи та на їх основі розробити свою власну програму вивчення іноземних мов. Це все індивідуально!

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

2500 стипендій для отримання Професійних сертифікатів Google від INCO за підтримки Google

«Навчайте, де б ви не були»: Історії трьох українських освітян, котрі створюють освіту майбутнього з Google

Онлайн-курс «‎Machine Learning Bootcamp» для девелоперів від Google