Huawei P40 Pro vs. Xiaomi Mi 10 Pro – битва титанів з Піднебесної

Ще донедавна у світі було всього два виробники, які впевнено продавали свої телефони за ціною вище $1000 — Apple та Samsung. Але згодом до них додався Huawei, чия флагманська лінійка P20 справді стала проривом. Компанія Xiaomi, що входить в top-5 світових виробників смартфонів, завжди позиціювала себе як виробник якісних, але відносно недорогих мобільних пристроїв, навіть коли мова йшла про флагманські моделі. Але така маркетингова стратегія змінилися в цьому році, коли Xiaomi днями анонсувала смартфон Mi 10 Pro за ціною близько $1000. Буквально за добу до анонсу Xiaomi китайська Huawei представила свою флагманську серію P40, також вартістю приблизно $1000. Чим цікаві найдорожчі гаджети з приставкою Pro обох китайських виробників? Спробуємо порівняти.

Зовнішній вигляд

Дизайн обох апаратів дуже сучасний і вельми схожий. Обидві новинки мають загнутий по боках дисплей, Правда у Huawei дисплей загнутий з усіх чотирьох боків, що надає йому обтічну форму. Mi 10 Pro мають 3D-вигнуту передню і задню панелі з гладкими контурними краями та тонкими бічними рамками, обидві панелі складаються зі скла Gorilla Glass 5 як спереду, так і ззаду. В Huawei P40 Pro задня панель є пластмасовою.

Фронтальна камера в обох моделях вбудована в дисплей і тому майже не займає місце. Взагалі, по параметру screen-to-body ці телефони показали дуже хороші результати: Huawei P40 має 91,6%, а Mi 10 Pro — 89,8% (до речі, такий же показник демонструє і цьогорічний Samsung Galaxy S20). Але Huawei P40 до того ж захищений від вологи та пилюки по стандарту IP68, витримує занурення під воду на глибину до 1,5 м протягом 30 хвилин. Отже, в цій категорії перемагає Huawei P40 Pro за неперевершений показник screen-to-body та водозахищений корпус.

Huawei P40 Pro має подвійну фронтальну камеру та Quad-систему основних камер

Huawei P40 Pro має подвійну фронтальну камеру та Quad-систему основних камер

Процесор та пам’ять

Mi 10 Pro оснащений найновішим флагманським процесором Qualcomm Snapdragon 865 з підтримкою 5G, що виконаний по 7 нм технології. Для підвищення продуктивності чип має максимальну тактову частоту 2.84 ГГц та нові ядра Kryo 585 на основі архітектури ARM Cortex-A77, що також сприяє покращенню енергоефективності. Потужний чипсет супроводжується швидкісними оперативною та основною пам’яттю – LPDDR5 та UFS3.0. В мінімальній конфігурації Mi 10 Pro містить 8 ГБ оперативної пам’яті та SSD-накопичувач обсягом 256 ГБ, в максимальній — 12 ГБ та 512 ГБ відповідно. Слот під картку MicroSD — відсутній.

Mi 10 Pro

Xiaomi Mi 10 Pro

Смартфони Huawei P40 Pro працюють на базі чипсета власної розробки Kirin 990 5G, що забезпечує інтегроване 5G-підключення із повною підтримкою 5G-діапазону. В мінімальній конфігурації Huawei P40 Pro містить 8 ГБ оперативної пам’яті та SSD-накопичувач обсягом 128 ГБ, в максимальній — 8 ГБ та 512 ГБ відповідно. Є слот під картку пам’яті NM (Nano Memory), обсягом до 256 ГБ.

Обидва смартфони обладнані вбудованим в екран оптичним сканером відбитків пальців, але Huawei P40 Pro до того ж має функцію інфрачервоного розпізнавання обличчя. По характеристиках бездротових підключень обидві новинки ідентичні: є підтримка Wi-Fi 6 (802.11 a/b/g/n/ac/ax), Bluetooth 5.1 та NFC. В обох є інфрачервоний порт, завдяки чому смартфон можна використовувати як пульт ДУ для керування побутовою технікою. Але в Huawei P40 Pro встановлено більш сучасний порт USB Type-C 1.0 для зарядження та передачі даних — версію 3.1, в той час як в Mi 10 Pro підтримується стандартна специфікація USB 2.0. Однак кожна з моделей огляду підтримує USB On-The-Go.

Синтетичні тести типу AnTuTu та GeekBench показують приблизно однакову продуктивність чипсетів Qualcomm Snapdragon 865 та Kirin 990 5G, але все ж таки перший трохи швидше. Загалом в цій категорії перемагає Huawei P40 Pro.

Дисплей

Mi 10 Pro оснащений 6,67-дюймовим AMOLED DotDisplay, з технологією TrueColor, яка пропонує точність зображення кольорів з JNCD<0.55 та △E<1.1. роздільна здатність складає 1080 x 2340 пікселів, щільність пікселів — 386 ppi.  Подвійні датчики яскравості пропонують точне визначення яскравості, тоді як різні режими яскравості забезпечують максимальний комфорт для ваших очей. Пристрій має сертифікат TUV Rheinland на відповідність низькому випромінюванню синього світла та підтвердження відповідності HDR10+. В Huawei P40 Pro дисплей трохи менше — 6,58 дюйма, але щільність пікселів вище — 441 ppi.

Автономність

Під капотом Mi 10 Pro стоїть батарея місткості 4500 мА-г, яка забезпечує потрійну швидку зарядку з провідною зарядкою на 50 Вт (45 хвилин до 100%), бездротовою зарядкою на 30 Вт та зворотною бездротовою зарядкою 4200 мА-г.

В Huawei P40 Pro встановлено акумулятор 4200 мА-г, який підтримує швидке зарядження 40 Вт. Також є підтримка бездротового зарядження та реверсивного бездротового зарядження. Отже, місткість батареї в P40 Pro трохи менша, ніж в Mi 10 Pro, але ж і розміри гаджета також менші — на 4 мм коротше і 2 мм вужче (хоча вага обох пристроїв майже ідентична).

Звук

Модель Mi 10 Pro має симетричну аудіосистему з двох динаміків: зверху та знизу. Обидва динаміки кожного з каналів спеціально налаштовані на кожному дискретному рівні гучності, це допомагає покращити чіткість звуку в цілому.

Якість запису та відтворення звуку в Mi 10 Pro фахівці DxOMark оцінили в 76 балів і це поки що найвища оцінка серед всіх пристроїв, які тестувалися по даних параметрах. Наприклад, Apple iPhone 11 Pro Max отримав лише 71 бал.

В P40 Pro є тільки один динамік на нижній боковій грані

В P40 Pro є тільки один динамік на нижній боковій грані

Що стосується P40 Pro, то в DxOMark не оцінювали його якість звукозапису та відтворення аудіо, але в цьому смартфоні встановлено тільки один динамік на нижній боковій грані, поруч з USB-портом. Отже, в цій категорії перемагає Mi 10 Pro.

Камера

Головна камера Mi 10 Pro укомплектована основним сенсором на 108 МП, втім, окрім знімання надзвичайно детальних фотографій 108 Мп, користувачі можуть зберегти пейзажі в повній перспективі завдяки ультраширококутному об’єктиву на 20 МП. Пристрій має два спеціалізовані телеоб’єктиви, які охоплюють широкий діапазон фокусної відстані: користувачі можуть робити портрети при 2-кратному збільшенні або знімати віддалені об’єкти завдяки 50-кратному наближенню – за допомогою ультра-зум об’єктива з оптичною стабілізацією.

Лазерний модуль автофокусування основної камери, AI 2.0, Нічний режим 2.0 та подвійний спалах дозволяють отримати чіткі деталі вдень та яскраві фотографії вночі.

Що стосується відео, то смартфон пропонує унікальну для галузі функцію запису відео в роздільній здатності UHD 8K, 30 кадрів на секунду. Правда незрозуміло, навіщо так багато, адже у світі поки що є дуже мало екранів, що мають відповідну роздільну здатність при відтворенні. Користувач може обрати серед різних режимів фільмування: портретне відео, кольорове фокусування, ShootSteady, Vlog та Slow-Mo. Також є режим Pro з додатковими програмними опціями. Експерти з авторитетного онлайн-видання DxOMark оцінили основну фотокамеру в 124 бали, функція знімання відео отримала 104 бали. Якість селфі-камери в Mi 10 Pro не оцінювали.

Huawei P40 Pro оснащено системою Quad-камер Leica з потужними камерами Ultra Wide Cine та ToF-камерою, які підтримують 50-кратний зум SuperSensing. Новинка обладнана сенсором Ultra Vision діагоналлю 1/1,28-дюймів, який підтримує бінінг пікселів для забезпечення розміру пікселя 2,44 мкм та технологію Octa PD AutoFocus для високошвидкісного фокуса. Технологія Huawei XD Fusion Engine інтегрує та обробляє дані з декількох камер, щоб забезпечити всебічне поліпшення якості зображення.

P40 Pro дозволяє наблизити віддалені об’єкти за допомогою 5-кратного оптичного, 10-кратного гібридного та 50-кратного максимального цифрового зумів. Уперше 5-кратну оптичну телефотокамеру в Huawei P40 Pro оснащено кольоровим фільтром RYYB, що дозволяє поглинати більше світла та покращити якість наближених фотографій.

40-мегапіксельна ультраширококутна камера у смартфонах Huawei P40 Pro має фокусну відстань в 18 мм, а також оснащена 1/1,54-дюймовою матрицею, що підтримує співвідношення сторін 3:2. Камера підтримує технологією Pixel Fusion для бінінгу пікселів 16-in-1, щоб створити супервеликі пікселі 4,48 мкм та покращити світлочутливість до ISO 51200, а також забезпечити швидкість у 7680 кадрів на секунду у режимі надсповільненого фільмування (Ultra Slow-Motion).

Huawei P40 оснащена 32-мегапіксельною фронтальною камерою та камерою з IR-датчиком глибини, які підтримують автофокус і дозволяють створювати ефект боке для портретів. Новий сенсор Multi-spectrum Colour Temperature та алгоритм на основі штучного інтелекту точно відтворюють тон і текстуру шкіри, підвищуючи точність передачі кольору на 45%.

Фахівці видання DxOMark оцінили фотокамеру P40 Pro на 128 балів (на сьогодні — це найвища оцінка), селфі-камеру — на 103 бали (поки що це також найвища оцінка серед всіх протестованих смартфонів), а функція знімання відео отримала 105 балів. Переможець в цій категорії очевидний.

Підтримка 5G-мереж

Обидва смартфони працюють на базі чипсетів, які забезпечують інтегроване 5G-підключення із повною підтримкою 5G-діапазону. Серія Huawei P40 функціонує на базі чипсета Kirin 990 5G, Mi 10 Pro — на базі Qualcomm SM8250 Snapdragon 865. До того ж Mi 10 не тільки пропонує підключення до мережі 5G, але також підтримує 5G MultiLink для одночасного підключення до трьох мереж (2.4G Wi-Fi, 5G Wi-Fi та мобільних даних)  для швидкого перемикання між ними. В цій категорії переможців немає.

Програмна платформа

На перший погляд здається, що обговорювати тут нічого — обидві новинки працюють на ОС Android 10.0 з власними оболонками поверх системи. Але не все так однозначно: річ у тому, що із-за санкцій з боку США нові смартфони Huawei позбавлені доступу до Google Mobile Services (а саме завдяки GMS Android-смартфони й мають цінність). Китайський вендор вже доволі давно продає свої Android-смартфони в Китаї без підтримки сервісів Google, які там однаково не працюють. Але ж в «Піднебесній» є багато альтернативних локальних сервісів, що розраховані виключно на китайський ринок.

Однак відсутність GMS в Європі є великою проблемою. Наприклад, хоча в Huawei P40 є модуль NFC, але безконтактна оплата через Google Pay все одно працювати не  буде. Мало того, ви навіть не отримаєте доступ до свого Gmail-акаунта. Замість магазину додатків Play Market компанія Huawei пропонує власний маркет App Gallery, в якому вже є чимало додатків, хоча, безумовно, набагато менше ніж Google Play. Що ж стосується безконтактної оплати, то компанія обіцяє запустити в кінці 2020-го року власний сервіс Huawei Pay.

Резюме

За неперевершену за якістю камеру, чудовий показник screen-to-body, водозахищений корпус та відмінний обчислювальний блок варто було б назвати переможцем Huawei P40 Pro. Хоча Mi 10 Pro буквально «дихає в потилицю» переможцю, а по деяких параметрах його впевнено випереджає.

Та є одне але: мобільний гаджет без Google Mobile Services викликає подвійні почуття. Якщо ви звикли до веб-браузера Google Chrome, то в смартфонах від Huawei вам доведеться користуватися браузером Huawei. І якщо ви заходили в браузер Chrome і він підтягував всі ваші налаштування, тут такого не буде. Ну і можна згадати ще безліч переваг, які надає доступ до сервісів Google. Можливо Huawei P40 Pro був би чудовим вибором як другий телефон, який ви будете в основному використовувати як камерафон чи ігрову приставку. Але чи багато людей зможуть дозволити собі другий смартфон вартістю 1000 доларів?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: DXOMARK

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік