Більшість гаджетів Apple зроблено в Китаї: знайомство із «iPhone Сity»

Власникам iPhone певно буде цікаво знати, що їх телефон імовірно був зроблений на великому китайському заводі у місті Чженчжоу. Це місто відноситься до, мабуть, найбіднішої провінції країни, Хенань з населенням 9,5 млн жителів. На цьому заводі працюють біля 350 тисяч робітників. Тут же виробляються половина усіх iPhone, які поступають в продаж на світовому ринку. Влітку, перед введенням осінніх новинок компанії Apple, завод виробляє 500 тис. смартфонів на день, а це, рахуйте, 350 смартфонів за хвилину. В Чженчжоу знаходиться технопарк Foxconn, де знаходиться гуртожиток для робітників, а також різні магазинчики та фургончики зі швидкою їжею. Цікаво те, що навкруги фабрики створилася окрема спілка і це місце стали називати «Айфон-сіті». Туди навідалися журналісти Business Insider щоб дізнатися, як саме живуть робітники.

О 13:00 у робочих закінчується обідня перерва і журналісти прибули саме тоді, коли у місті не було жодної людини. Всі пішли працювати. Це доволі дивно, враховуючи те, що на заводі працює аж 350 тис. людей.

Про завод Foxconn

Всього в Китаї налічується 1,3 млн робітників компанії Foxconn. Виробник електроніки з Тайваню – найбільший приватник, який забезпечує тут усіх роботою.

Китайська фірма Foxconn зайнялась виробництвом iPhone ще у 2007 році. Ще тоді компанію Apple звинуватили у використанні дешевої робочої сили, поганих умовах праці та в сурових покараннях робітників за помилки.

У 2010 та 2011 роках серед співробітників Foxconn траплялися випадки суїциду. Після цього компанія разом з «яблучною» корпорацією переглянули умови праці на заводах. Через самогубства та чутки, що заводи охороняються краще за будь-яку військову базу, журналісти гадали, що їх не пустять всередину. Але дістатися до заводу, де виробляються найвідоміші смартфони не склало великих труднощів.

Технопарк Foxconn виглядає так, як і решта подібних комплексів: десятки будівель, дерева, охоронці на кожному кроці та робітники, зайняті своєю справою. Десять років тому тут була лише грязюка та кукурудзяні поля. У 2010 році уряд викупив землю у місцевих фермерів та за рік побудував технологічну фабрику.

Уряд провінції вклали в це місце $600 млн. Завод повинен був займатися лише замовленнями компанії Apple. Влада досі підтримує Foxconn субсидіями, податковими пільгами, виплатою бонусів за виконання експортних замовлень. Крім того, влада займається дорогами, якими можна доїхати до заводу, побудувала електростанцію та допомагає оплатити витрати на транспортування та електроенергію. Коли виробництво iPhone в повному розпалі, влада допомагає з пошуком та навчанням нових робітників,

Вже у 2016 році держструктурні вугледобувні компанії відправляли своїх співробітників на фабрику, а у 2017 професійні училища включили в навчальну програму повноцінну практику на заводі для школярів від 16 років. Для виробництва славнозвісного iPhoneX школярі працювали більше норми, що є незаконним в Китайській Республіці.

Про розпорядок дня

Робочі на денну зміну приходять о 7 ранку. Декотрі з них їздять на роботу на скутерах, але більшість йдуть до гуртожитку пішки або ж їздять маршруткою.
Журналістам вдалося поспілкуватися з чотирма працівниками заводу. Розпорядок дня у них виявився таким:

  • О 6:30 вони прокидаються;
  • О 7:00 йдуть на завод;
  • О 8:00 у них сніданок, після чого робітники приступають до роботи;
  • Обідня перерва складає годину, з 12:00 до 13:00. Їжу можна брати в їдальні кампусу, але є й такі, хто йдуть за вуличною їжею, там вона смачніша;
  • Зміна у робочих закінчується о 17:00, але якщо є бажання можна працювати й далі. Більшість робітників фактично закінчують роботу о 20:00-22:00;
  • Потім робочі вечеряють з друзями та грають у відеоігри до 23:00. Після чого відправляються спати.

Фабрика в місті Чженчжоу займається фінальною збіркою, тестуванням та пакуванням. На цій стадії виробництва «яблучної» продукції необхідно біля 400 дій. Більшість робочих цілий день займаються монотонною роботою. Наприклад – полірують екран, паяють якусь одну деталь або закручують один гвинтик в корпус телефону.

Як вже зазначалося, наймолодшим робітникам, що проходять стажування – 16 років. Середній вік робітників фабрики — 25. Більшість з них приїжджають з Чженчжоу або з інших містах провінції.

Журналісти поговорили з власницею кафе, в якому іноді обідають працівники — Ліу.

«Ми не готуємо особливих страв. Просто робимо дешеву їжу, яка буде їм до смаку» — розповідає вона.

Раніше Ліу теж працювала на заводі Foxconn разом зі своїм чоловіком. Але коли вона почула, що компанія відкриває ще одну фабрику, то вирішила відкрити кафе для тих, хто там працює. Ліу та інші власники бізнесу працюють за графіком фабрики Foxconn. Часто Ліу з чоловіком сплять всього 3-4 години на добу.

«Ми завжди прокидаємось раніше та лягаємо пізніше, аби задовольнити потреби робочих змін» — добавила Ліу.

В цьому році життя на заводі тихіше та розмірене, ніж в попередніх роках. Половина малого бізнесу в цьому тимчасовому селищі закрилася тому, що влада намірена його знести. Але навіть при такому розкладі, коли конкуренти позакривалися, дохід Ліу та її чоловіка досить скромний в цьому році. За словами власниці кафе, в цей час на фабриці зазвичай працюють 120 тис. людей. Але цього року кількість робочих зменшилася вполовину. Раніше у кафе Ліу працювали 6 співробітників для обслуговування клієнтів, тепер же їх тільки двоє.

Заробітна плата

Робочі на заводі отримують від 1900 юанів ($300) на місяць. Зарплатні тут настільки малі, що влада не вимагає від компанії сплачувати податки. Але самі робітники зізнаються в тому, що компанія Foxconn платить їм більше, ніж аналогічні китайські компанії, де беруть робітників без освіти та досвіду.

Зарплати на заводі Чженчжоу нижче, ніж на фабриці Шеньчжені, але багато працюють тут саме там тому, що мають можливість бачитися з родичами, а ще в Чженчжоу дешева нерухомість.

Робочі можуть отримувати до $676 на місяць, якщо будуть працювати по 20 годин на тиждень понад норму. Китайські закони дозволяють працювати не більше, ніж 36 годин на місяць, але судячи по слухах, робітники тут працюють набагато більше в самий розпал виробництва iPhone.

Зарплатня робочих, що працюють на нічній зміні вище за денну. А якщо робітник ще й працює понад норму, то він може заробити $785. Щоб хоч якось виживати, робітникам потрібно заробляти близько $650. Саме тому вони змушені працювати понад норму.

Життя у «Айфон сіті»

В «Айфон-сіті» існують і інші власники малого бізнесу. Вони пропонують робочим усе, що їм може бути потрібно – їжу, фільми, масаж та багато іншого.

О третій годині дня в місті було цілком безлюдно, але після кінця робочого дня тут завирувало життя. Вуличні торговці продавали шкарпетки, чохли до телефонів, одяг та ін. Банки та представники мобільних операторів підходили до людей та пропонували їм свої послуги. Навіть фермери тут продають фрукти та овочі, які вони виростили власноруч.

Декілька робочих, які сиділи в кафе дали простий коментар приїжджим журналістам:

«Життя просте, як в селі.»

Більшість робочих звільнюються вже через рік роботи тому, що втрачають інтерес до неї. Біль за все не пощастило тим, хто працює на конвеєрі та виконує одну і ту ж дію по 8, 10, 12 годин на день.

«Мені це вже набридло. Здається, що в мене пропала ціль в житті» — коментує один з робітників конвеєру.

В кампусі у кожній кімнаті живуть 8 людей. Оренда коштує біля $25 на місяць, плата за інтернет — $3. Через те, що всі працюють позмінно, в гуртожитку не дуже багато народу. Хоча тут є і свої мінуси: різні графіки не дають робочим нормально виспатися через своїх сусідів, які приходять з роботи. Для сімейних людей можна винаймати квартиру за $65 на місяць. Але для робочих це дороге задоволення.

Робочі люди тут не будують великих планів. Кращою кар’єрною можливістю для них стала б робота на іншій фабриці, поблизу сім’ї та дому з більш високою заробітною платою. Декотрі мріють про свій бізнес по ремонту телефонів, адже базу знань на заводі вони вже отримали. Але зазвичай мрії достатньо прості.

«Я просто хочу бути поруч з людьми, які мені подобаються, не думати про те, що мені з’їсти та у що вдягнутися.» – ділиться своїми бажаннями один з робітників.

Багато робітників говорять про те, що умови на фабриці Foxconn нічим не гірші за інші китайські заводи, а то й кращі інших.

«Власники багатьох китайських заводів можуть не видавати або затримувати зарплатню. Я ж впевнений в тому, що я отримаю навіть ті гроші, які я заробив працюючи понаднормово.» — розповідає робітник Foxconn.

Але інші розповідають про те, що умови на заводі не такі вже й хороші. У 2012 році робочі розповіли одному з видань, що їх жорстоко карають за помилки, допущені в роботі та принижують їх гідність. The Guardian вже писало, що працівникам доводиться публічно вибачатися. Багато хто думає, що подібні випадки закриють рота робітникам. Крім того, вони знають, що їх можна швидко замінити. Але коли Business Insider брали у працівників інтерв’ю, ті казали, що у них все гаразд:

«Наша робота дає нам багато свободи. Якщо нам щось не подобається, ми можемо піти. По бажанню тут можна взяти вихідний. Піти легко, як і нову роботу знайти достатньо легко.» — говорить один з працівників.

Судячи по загальному враженню від спілкування з місцевими робітниками, Foxconn не виділяються жахливими умовами експлуатації, але й хороших робочих умов вони теж не надають.

«Такі умови існують у багатьох працедавців, що займаються виробництвом електроніки. Зарплати маленькі, зміни тривалі, умови роботи достатньо погані. Індустрія швидко вимотує людей, тому завжди доводиться шукати нових робочих.» – заявив Кіган Елмер, представник гонконгської благодійної організації China Labour Bulletin.

Але погані умови на роботі не спиняють робочих. Журналісти спитали працівників, чи щасливі вони. На що отримали таку відповідь:

«Ми не щасливі, ніхто не щасливий. Це просто життя. Ми постійно працюємо.»

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Businessinsider

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Криза геймдева в Японії та вихід китайських інвесторів на ці терени

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023