Олексій Молчановський — про iForum-2017 та освітні проекти, що надихають

Цього року на конференції iForum, яка відбудеться 25 травня в Києві, вже вдруге буде окремий напрям, присвячений освітнім технологіям майбутнього. Ми розпитали керівника цього напряму Олексія Молчановського про те, що зміниться в темах дискусії цьогоріч. Нагадуємо, квитки на iForum-2017 вже у продажу.

13669093_522610097948331_7243686798037750710_n

Олексій Молчановський є співзасновником Prometheus та проектним менеджером в Українському Католицькому Університеті, Львів

— Які нові тренди, ідеї плануєте донести до слухачів?

Минулого року основна задача була — показати розмаїття освітніх ініціатив в Україні, на різних рівнях та в різних містах. Цього року, певною мірою через сусідство з напрямом «Інновації», хочеться показати приклади справді інноваційних освітніх підходів. Такі речі, які через 5-10 років, сподіваємось, будуть поширені і не будуть сприйматися, як щось фантастичне та унікальне.

— Як змінилася освіта в Україні, завдяки новим технологіям?

Важко говорити, як освіта змінилась (у завершеному часі), адже вона змінюється постійно. Що дуже тішить — це постійна поява нових ініціатив в різних куточках країни. Часом здавалось, що ти вже чув про всі якісь круті штуки в цьому напрямку, але ні — багато речей з’являється, розвивається, вони стають більш відомими.

Кілька прикладів. Перший — це громадська ініціатива «Інша освіта», яка в першу чергу займається освітою менторів, тренерів. Хоча вони існують вже тривалий час, але я вперше з ними познайомився порівняно нещодавно, в контексті проекту ревіталізації міського простору «Промприлад» в Івано-Франківську. Другий — це освітня ініціатива CAP School з навчання державних управлінців, яка запустилась лише 2 роки тому, але вже має більше 400 випускників своїх програм, на яких викладають іноземні фахівці.

Ще одна цікава ініціатива, яка точно заслуговує на увагу, — Product School від ZEO University. В контексті розвитку українського підприємництва, школа зі створення власних продуктів — це «must have». В ІТ-освіті, мабуть, найбільш цікавою подією став запуск IT Factory з їх унікальною програмою навчання «без вчителів». Ще не зрозуміло, які будуть результати цього проекту, але ми точно про це поговоримо на цьогорічному iForum.

Загалом, я би відзначив збільшення сміливості із запуску різноманітних освітніх ініціатив по всій країні. Багато нових проектів досить прогресивні, а не просто калькують існуючі пропозиції. Тож, це все дуже цікаво і додає великого оптимізму.

— Що сьогодні цікаво вашій аудиторії?

Очевидно, що попит на самоосвіту серед українців зростає. Ситуація з обізнаністю, що таке онлайн-освіта, як можна вчитись самостійно онлайн чи офлайн суттєво змінилась. Люди самі ініціюють групи з вивчення різних курсів. Багато університетів та навіть середніх шкіл підключаються до наших пропозицій з впровадження онлайн-курсів (не тільки від Prometheus) у свої навчальні програми за форматом змішаного навчання.

Щодо зміни попиту, на мій погляд, люди починають краще розуміти, що вони хочуть, що їм потрібно, наприклад, для професійного зростання та шукають дуже конкретні, практично-орієнтовані курси. Звичайно, більш загальні курси не втрачають актуальності, як форма інтелектуального дозвілля. Але також, мені здається, українці та користувачі нашої платформи, зокрема, почали більш вимогливо ставитися до тематик та наповнення курсів. Як підтвердження, ми отримуємо багато запитів на створення практичних курсів, які орієнтовані на опанування різних прикладних навичок та вмінь.

— Продовжіть вислів «Я йду на iForum, щоб дізнатися…»

… Про те, яким буде майбутнє українців та України, та як освіта допомагає наблизити це майбутнє.

Доменний реєстратор №1 в Україні imena.ua

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

У британському університеті з’являться лектори-голограми

Інтернет майбутнього: як Web дуже скоро змінить нашу реальність

Людина з майбутнього або як технології майбутнього оточують нас вже зараз

«Ви повинні враховувати дані»: як прогнозисти моди використовують штучний інтелект, щоб виявити тренди