Анна Соловйова, Girls in IT: «Дівчатам часто не вистачає впевненості»

На початку жовтня 2016 року в Києві відбувся перший захід в рамках соціального проекту Girls in IT-foundation. Діяльність фундації націлена на популяризацію навчання й розвитку жінок в програмуванні. Детальніше про спільноту для дівчат та жінок, які бажають розвиватися у сфері IT, нам розповіла Анна Соловйова, CEO компанії BuddhaSoft, що виступає організатором київських заходів проекту.

14642305_1093818224001379_3977456766872729039_n_00960688

З чого все почалося

Ідея створення нашої спільноти виникла після організації цього літа одноденного воркшопу в рамках Django girls Kyiv (безкоштовний практикум з програмування на Django). Ви собі не уявляєте, скільки в наш час зацікавлених дівчат у сфері IT, скільки прагнення й бажання отримувати нові знання! Але завжди існувала якась причина, чому більшість дівчат зволікає із зануренням у нову для себе сферу. Тому ми вирішили заснувати так званий «клуб» для дівчат, а саме Girls in IT-foundation, де будемо проводити безкоштовні лекції та заняття на різні теми, популярні в IT-середовищі.

Перший захід відбувся 6 жовтня 2016-го. Панувала надзвичайно тепла атмосфера та позитивний настрій, це було схоже на зустріч однокласників. Усіх нас зібрала одна подія, і ми всі ділилися своїми історіями життя, у нашому випадку — професійними досягненнями або невдачами. Дівчата, які були присутні — це справжні шукачки пригод (у хорошому розумінні цього слова). Більшість із них прийшли з абсолютно різних сфер: бухгалтерії, гуманітарних наук, хтось взагалі ще знаходиться в декретній відпустці. Але це не заважає дівчатам пізнавати та відкривати для себе абсолютно нові знання та впевнено прокладати шлях у своє майбутнє.

Як відбувається навчальний процес

Ми не пропагуємо чітко вивірений курс, який треба стало наслідувати. Сфера IT дуже швидко змінюється, і треба завжди тримати руку на пульсі. Щоб отримати найкращий результат, ми завжди цікавимось у наших учасниць, які теми вони хочуть для себе прояснити. Наприклад, перші обговорення були присвячені питанням введення в IT-сферу, необхідною кваліфікацією, спілкування з HR-менеджерами тощо.

dsc_2517

Ми завжди відкриті до діалогу, тому навіть створили свій канал спілкування не тільки на сторінці в Facebook, але й у Skype. Найближчим часом ми плануємо зустрічатись щонайменше двічі на місяць. Також згодом хочемо влаштовувати воркшопи, де би наші учасниці могли набувати вже й практичних навичок з програмування.

Оскільки Girls in IT-foundation є некомерційною організацією, і ми не ставимо собі за мету отримання прибутку, участь в наших заходах буде безкоштовною. Головне для нас — допомогти дівчатам побудувати свою кар’єру в IT-сфері та набути впевненості у повсякденному житті. Всі зустрічі будуть безкоштовними за виключенням символічної плати за хостинг локації, бо поки що ми не маємо власного приміщення.

Переваги для учасниць

Girls in IT-foundation не дасть дівчатам «корочку», яку можна отримати в університеті, але надасть можливість отримати корисні практичні навички й знання, тому що всі лекції на наших зустрічах читають працюючі спеціалісти та професіонали-практики своєї справи. Звичайно ж, учасниці заводять нові знайомства, отримують можливість віч-на-віч поспілкуватися та продовжити нетворкінг в наших онлайн-каналах спілкування.

Всі учасниці спільноти автоматично доєднуються до нашого «клубу», і в подальшому ми плануємо надавати знижки на цікаві події в сфері IT та на різноманітні навчальні курси.

Про викладачів

Як я вже згадувала, всі викладачі та спікери — це спеціалісти у своїй справі, і в нашій спільноті це будуть лише жінки, тому що, як ми вважаємо, жінки краще зможуть зрозуміти одна одну. Сам процес викладання на лекціях кардинальних відмінностей не матиме, на перший погляд, але це — незрівнянно інша атмосфера та настрій. Наприклад, на наші заняття можна прийти з немовлям і не боятися негативної реакції, всі ставляться до цього із розумінням.

dsc_2510

Про партнерів

Після проведення першого заходу ми отримали велику кількість відгуків не тільки від учасниць, але й від компаній, які раді допомогти із залученням професіоналів на наші зустрічі. На даний момент до нас приєдналися представники BuddhaSoft, які допомагають з організацією усіх заходів, Ольга Кулікова та Ольга Тимошенко — наші перші спікери, BrainBasket Foundation забезпечила інформаційну підтримку. Інші компанії виявили неабияку зацікавленість, а їхні представники будуть задіяні у наших майбутніх зустрічах: IT Education Academy, CyberBionic Systematics, GoIT, Legal in IT, Wnet та інші.

Принагідно хочу анонсувати нашу майбутню зустріч, яка відбудеться вже найближчим часом, із представницею закордонної асоціації Technovation in Moldova Сандрою Кавалло. Справа в тому, що ми зможемо першими з України (поряд з іншими 78 країнами) проводити та приймати участь у Всесвітньому техноваційному змаганні для дівчат віком від 10-18 років, на якому можна виграти гранд на навчання у США, у Сан-Франциско. Саме завдяки Girl in IT-foundation ми змогли дізнатися про такі можливості і будемо раді поділитися своїми знаннями та допомогти комусь знайти своє місце в цій галузі.

Щодо співпраці з українськими вищими навчальними закладами, поки що ми не отримували подібних пропозицій. Можливо, нам потрібно більше часу, щоби заявити про себе, привернути увагу провідних вузів, а можливо, ми зможемо розвивати свій напрямок й без їхньої підтримки, власними зусиллями.

БІЛЬШЕ ПРО КАР’ЄРУ ЖІНОК В IT:

Про труднощі для дівчат

Перше та найважливіше — це страх і невпевненість у своїх силах. Страх виявитися не такими розумними, страх отримати низький бал за тестове завдання чи відмову на співбесіді. Згідно зі статистикою, дівчата мають однакові із хлопцями можливості розвитку у цій сфері, однак, згідно цієї ж статистики, у сфері IT працюють до 15% жінок. Чому так?

Ось цікавий факт: чоловіки подають заявку на роботу по оголошенню про вакансію, навіть якщо відповідають вимогам усього на 60%; тоді як жінки надсилають резюме, тільки якщо підходять на 100%. Ми озвучили цей приклад і на нашій зустрічі, щоби ще раз нагадати, що жінкам потрібно бути впевненішими в собі.

Про успішність проекту

Для нас успішність Girls in IT-foundation оцінюється кількістю учасниць, які будуть відвідувати наші заходи. Якщо ми зможемо допомогти їм обрати свій професійний шлях, знайти роботу, покращити свою кваліфікацію — це й буде найкращим результатом для нас.

Створення «душевного й інтелектуального клубу», де дівчата зможуть отримувати знання безкоштовно, маючи лише бажання та час відвідувати наші лекції — ось головна мета Girls in IT-foundation.

Читайте также:

У британському університеті з’являться лектори-голограми

«Навчайте, де б ви не були»: Історії трьох українських освітян, котрі створюють освіту майбутнього з Google

Роботи на уроках як альтернатива онлайн-навчанню. Ініціатива в Японії

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції