Лідія Даць, Techmagic: «Стереотипи залишаються, а жінки — змінюються»

Сучасні технології змінюють світ на краще, — але не самі собою, а завдяки тим фахівцям, котрі впроваджують інновації. Побутує стереотип, що рушійною силою змін обов’язково мають бути чоловіки, проте наша редакція активно спростовує цей міф.

Героїня нового матеріалу про жінок в сучасному IT-бізнесі — Лідія Даць, співзасновниця Techmagic, львівської компанії, що займається розробкою мобільних додатків. Ми поговорили із пані Лідією про роботу жінки в «чоловічому» IT-світі, про хибні стереотипи та небезпеку стабільності для бізнесу:

DSC_0829a

— ІТ-компанія, яку Ви заснували, за рік роботи опинилась у ТОП-10 ІТ-роботодавців у Львові (за версією DOU). Що зробило можливим такий вдалий старт?

Ми збудували нашу компанію на міцних відносинах. DOU формує рейтинг компаній за відгуками співробітників по ряду критеріїв. Techmagic оцінили найвищими балами за комунікацію з керівництвом та відносини з колегами.

Це дозволило нам стати одним з кращих роботодавців в сфері ІТ, обійшовши таких гігантів як EPAM, GlobalLogic та Eleks. У нас немає бюрократії та складних процесів комунікації, які присутні у більшості великих компаній. У нас завжди всі двері відкриті, і менеджмент готовий зрозуміти будь-яку проблему та допомогти вирішити її.

Що ще приваблює, так це постійний розвиток, люди бачать як компанія стрімко розростається і пропонує нові кар’єрні можливості. За 1,5 року ми виросли з 5 до практично 50 співробітників, відкрили 2 представництва в США – у Сан-Франциско та Бостоні, що допомагають укладати нові договори з клієнтами.

PC210038

Про стереотипи в українському ІТ

Стереотипи залишаються, а жінки змінюються. Зараз жінки в ІТ складають 14,3% і кожна друга з них працює інженером (розробником чи QA-інженером). Я сама не є технічним спеціалістом і, чесно кажучи, ніколи в своїй кар’єрі не відчувала дискримінації.

Проте часом можна стикнутися зі зневажливим ставленням до жінок-техспеціалістів чи сексистськими жартами. Думаю, це в першу чергу через брак виховання. Чоловіки часто не усвідомлюють, як може зачепити їхня грубість. Є чимало досліджень, які показують, що при однакових результатах екзаменів дівчата оцінюють свої знання нижче, ніж хлопці, що отримали аналогічні результати. І навіть тоді, коли їхні знання конкурентоздатні, дівчата часто не наважуються займати високі позиції. Тому потрібно працювати з двох сторін: додавати жінкам впевненості, а чоловікам — толерантності.

Жінка цілком може завоювати повагу і авторитет серед чоловіків — через титанічну працю та надрезультат. Проте баланс «робота-сім’я» важливіший для жінок і не кожна готова йти на таку повну самовіддачу. Разом з тим, ІТ може бути цікавим місцем праці для жінки з сім’єю з огляду на велику кількість вакансій, де можна працювати віддалено чи на часткову зайнятість.

Існує кілька ініціатив, які покликані безкоштовно навчати програмуванню дівчат, як от Django Girls — рух, який підхопили вже у 58 країнах. Іноді обставини показують, що неважливо, яка в тебе освіта, які ти маєш титули, а важливо те, чи ти можеш дати собі раду і написати свій перший сайт на Python Django:) Потрібно дивитися на свої маленькі досягнення і пишатися ними.

Про ставлення до жінок-керівників за кордоном

За кордоном вже давно не має значення, чи ти ведеш справу з чоловіком чи жінкою. В Швеції, де я навчалася кілька років тому, жінок можна зустріти у всіх можливих сферах діяльності, в тому числі на високих політичних посадах.

Наші клієнти — прогресивні сучасні люди і їх не дивує бачити жінку в бізнесі. Що їх вражає більше — так це мій вік. Зараз мені 27, а в цьому віці більшість іноземців ще тільки роздумують чим хочуть займатися, подорожують, починають десь стажуватися. Мало хто в цьому віці бере на себе багато відповідальності.

Про міфи в ІТ

ІТ, як магніт, приваблює до себе людей дуже різних професій. Це природньо, бо тут є перспективи, гарна оплата праці, галузь стрімко розвивається. З’явилося багато недешевих курсів, які обіцяють за 3 місяці навчити Вас нової професії. Це міф. Щоб опанувати фах, потрібно бути готовим працювати, як проклятий. Додатково, потрібно добре володіти англійською. В ІТ-сфері взагалі потрібно навчатися вже життя, бо технології розвиваються неймовірно швидко.

PC210341

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Про сталий розвиток у довгостроковій перспективі

Я вірю, що найсильніші організації – це ті, в яких добре налагоджена система самонавчання. Ідеальна компанія – це середовище, в якому йде безперервний живий процес розвитку талантів. Потрібно розуміти, що неможливо зверху впровадити модель самоосвіти в компанії, вона виникає сама, з культури компанії.

Так, у нас нещодавно з’явилися Mobile та Web Competence Groups, основним завданням яких є обмін кращими практиками, що були використані на проектах. Також кожного місяця організовуємо презентації про нові технології, які проводять співробітники для своїх колег. Щодня викладач проводить заняття з англійської в офісі, є можливість замовляти навчальну літературу чи відвідувати конференції за сприяння компанії. Можна сказати, нам дуже близька по духу японська практика «кайдзен» — ми прагнемо кожного дня ставати кращими.

PC210325

Про державні «заохочення» для ІТ-бізнесу

Я проти пільг. ІТ-сфері не потрібен штучний допінг. При вихованні спартанців, їм ніхто не говорив присідати менше чи бігти повільніше. Українські компанії повинні бути конкурентоздатними в світі.

Інша справа — коли приходять силові структури з обшуками. Такий «інтерес» з боку держави насторожує. Постійно з’являються новини, як до ще однієї компанії ввірвалися «маски-шоу», конфіскували техніку для перевірки, залякали колектив, заблокували роботу. Я знаю, що в багатьох компаніях розроблено план дій в такому випадку, а одна юридична компанія навіть розробила додаток з кнопкою SOS, при активізації якої до Вас миттєво виїжджає юрист. Такі атаки на ІТ псують наш імідж, насторожують інвесторів та партнерів.

Про головні уроки життя

Перше, що усвідомила — коли ти виходиш на світовий ринок, маєш бути готовим до глобальної конкуренції, давати екстра сервіс, постійно створювати додаткову цінність.

Другий важливий урок, що стабільність — це утопія: ми або розвиваємося, або йдемо на спад — і це є той самий постійний рух, рух в якусь точку. Навіть не так важливо наскільки велика у вас зараз компанія. Не суттєво, скільки у вас співробітників чи замовників. У світі все крутиться навколо швидкості. Єдине, що важливо – з яким темпом ваша компанія зростає.

І основне — навчіться дивитися на світ, як на чиїсь мрії. В маркетингу ми часто використовуємо «задовільняти потреби споживачів», але з потреб людині реально потрібні «хліб і вода». Все решта є пошуком людини способів самореалізації в житті.

PC210149

Про тих, хто надихають

На жаль, знаю дуже небагато жінок, які розвивають свій бізнес в ІТ. Коли ми орієнтуємося на досягнення інших, ми все одно бачимо тільки «верхівку айсберга» і навіть не підозрюємо, яких титанічних зусиль коштувало дійти до мети.

Найважливіше для ділової жінки — розумний і сучасний чоловік поруч. Чоловік, що підтримає, поділяє Ваші погляди і дає Вам власний простір. Жінка з активною життєвою позицією — це не так просто, багато чоловіків в принципі не можуть сприйняти союз «на рівних». Багато успіху залежить від того, чи готовий чоловік допомогти жінці в її виборі, чи може він повноцінно брати участь в житті сім’ї. Мені дуже пощастило, що моя сім’я і близькі, як тільки чують від мене цікаву ідею, питають: «А як ми можемо тобі допомогти?».

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман