Роботи на уроках як альтернатива онлайн-навчанню. Ініціатива в Японії

Думка про похід до школи викликає тривогу? Рішення знайшли у шкільному окрузі японського Кумамото. У місцевих школярів незабаром з’явиться можливість відвідати заняття дистанційно через робота. Мета — впоратися з проблемою відвідуваності, яка, як каже місцева влада, серйозно погіршилася за останні кілька років.

«Окрім того, що роботи дозволяють спостерігати за заняттям, завдяки їм можна вільно переміщатися у просторі та спілкуватися з іншими за власним бажанням. Сподіваюся, це допоможе знизити психологічні бар’єри для студентів-прогульників», — прокоментував один із чиновників.

Відповідно до повідомлень, роботи розміщуються на базі з колесами, до якої прикріплений довгий стрижень, на вершині якого знаходиться планшет. Учні керують рухами робота з дому, спілкуючись з іншими людьми та взаємодіючи з вчителями за допомогою відеочату протягом усього навчального дня.

За даними Mainichi, округ повідомляє, що загалом 2760 учнів початкових та неповних середніх шкіл міста «не відвідували заняття у 2022 навчальному році», і ця цифра зросла в річному обчисленні з 2018 року, коли в місті спостерігалося порівняно невелике число 1283 відсутності по всьому місту. Річ йде про дітей середніх та молодших класів.

Ці цифри викликають законне занепокоєння, і, за даними газети, роботи — це не перша спроба округу розв’язати цю проблему. До цього округ пропонував більш звичайне рішення у вигляді онлайн-занять. Повідомляється, що ці «віртуальні класи» працювали так, як було задумано, і, за словами самих школярів, онлайн-система знизила їхню тривожність при спілкуванні та навіть підвищила їхню самооцінку.

Тепер, схоже, шкільна рада розширює свої цифрові послуги. Відповідно до звіту, два роботи мають з’явитися в коридорах десь у листопаді, і районні чиновники стверджують, що пристрої дають учням, які не відвідують школу, можливість трохи більше спілкуватися та взаємодіяти з іншими дітьми без необхідності фізично ходити до школи.

Справді, видається примітним, що ці зусилля робляться лише на початковому та молодшому шкільному рівнях. Але, враховуючи очевидну ефективність системи «віртуального класу» щодо покращення психічного здоров’я учнів, можна припустити, що роботи стануть своєрідним мостом соціалізації між онлайн-заняттями та заняттями в реальному житті.

Зрештою, міра повинна підготувати до приходу до школи дітей, у яких це викликає тривожність. Результати експерименту будуть представлені на шкільній раді у березні.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Futurism

Читайте также:

«Їжте майбутнє, платіть обличчям»: антиутопічна подорож до гамбургерної зі штучним інтелектом

Новий Atlas від Boston Dynamics

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти