Як Сабріна Пастерські з MIT може стати «наступним Ейнштейном»

Один з напрямків діяльності спеціалістів Массачусетського технологічного інституту (MIT) — це надання офіційного підтвердження льотної придатності повітряних суден. Тож не було нічого дивного в тому, що одного дня до закладу приїхала Сабріна Пастерські (Sabrina Pasterski) щоб отримати дозвіл на польоти одномоторного літака. Окрім хіба того факту, що на той момент їй виповнилось лише 14 років і представлений літак вона збудувала сама.

87416_69426062_h38639056

Виконавчий секретар Пеггі Аден (Peggy Udden) була настільки вражена віком та постаттю автора розробки, що вирішила представити Сабріну провідним професорам MIT. Це було 8 років тому, а зараз 22-річна Пастерські закінчує навчання в MIT з середнім балом 5.0 і здобуває ступінь доктора філософії в Гарварді, змушуючи говорити про себе фізиків по всьому світу. Вона займається дослідженням найбільш складних та суперечливих теорій сучасної фізичної науки, так само, як це в її віці робили Стівен Хокінг та Альберт Ейнштейн. Серед зацікавлень молодої дівчини — природа гравітації, час у космосі, чорні діри тощо. Особливу увагу Сабріна приділяє спробам пояснити квантову гравітацію, що допоможе в цілому краще зрозуміти всесвіт навколо нас.

Агенція NASA слідкує за науковою діяльністю Сабріни, а Джефф Безос, що також відомий своїми космічними проектами готовий взяти її на роботу в будь-який час.

Однак, якщо ви не вивчаєте гравітацію через призму квантової матерії ви навряд чи зустрічали Пастерські на теренах інтернету. Американка кубинського походження, що народилась і виросла в Чікаго, не має облікового запису в Facebook, LinkedIn чи Instagram не користується смартфоном. В гучних студентських вечірках участі не приймає, стандартні для однолітків онлайн-сервіси не використовує. Про успіхи та професійні досягнення Сабріни можна дізнаватись з її сайту PhysicsGirl, який вона регулярно оновлює. Серед рис, якими характеризує себе сама дівчина — «вміння бачити красу в хаосі».

Пастерські є однієї з багатьох молодих американських фізиків-випускників, кількість яких щороку зростає та досягла майже 8 тис. на рік, та все ж вона відрізняється від більшості. Наприклад тим, що її наставник — професор Гарварду Ендрю Стромінгер (Andrew Strominger), що зараз готує наукову працю спільно з самим Хокінгом. Крім того, на свої дослідження вона отримувала гранти від Hertz Foundation, Smith Foundation та Національного наукового фонду США. Молода дослідниця пояснює свій успіх у фізиці тим, що невтомно розширює межі можливого для самої себе. Прагнучи дізнатись, які ще науки вона здатна осягнути, Сабріна дісталась фізики, знайшовши її «елегантною, проте і корисною» дисципліною.

Не дивлячись на вражаюче резюме та видані праці, при вступі до MIT вона була занесена до переліку запасних кандидатів. Деякі професори були проти кандидатури Сабріни, однак секретар Пеггі Аден продемонструвала їм відеозапис, на якому дівчина самотужки збирає свій літак. Потенціал абітурієнтки переконав комісію зарахувати її.

Чи гарантує блискуче навчання такий же успіх в кар’єрі науковця? За даними дослідження American Community Survey тільки 26% наукових випускників знаходять роботу за обраним напрямком діяльності. В той же час, приблизно 30% фізиків та хіміків докторантів залишаються без роботи. Однак Сабріна не переймається з цього приводу. За її словами, фізика сама по собі настільки захоплива, що ефективні дослідження не вписуються в графік традиційного робочого тижня. Важливість цієї науки для розвитку сучасних технологій важко переоцінити і пропозиція від Джеффа Безоса, скоріше за все, не втратить свою актуальність, коли Сабріна закінчить навчання.

Джерело: Ozy.com

Читайте также:

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році