Що потрібно знати про нові функції конфіденційності в iOS 14

Apple випустила довгоочікувану iOS 14 з масою нових функцій і поліпшень інтерфейсу. Самі довгоочікувані з них — віджети на головному екрані, а також повністю оновлений лаунчер і органайзер бібліотеки додатків.

Як і слід було очікувати від компанії, яка пишається своєю політикою конфіденційності, iOS 14 також включає важливі поліпшення і в цій області — від заборони відстеження точного місця розташування до оповіщення про злам одного з паролів.

Приблизне місце розташування

  • У чому суть: раніше при наданні тимчасового або постійного доступу до місця розташування додаток отримував точну адресу користувача. В iOS 14 можна надати доступ до приблизного розташування в рамках певної області.
  • Чому це важливо: для роботи деяких додатків, таких як погода або місцеві новини, не потрібно точне місце розташування користувача. Таким чином, нова функція допомагає зберігати конфіденційність переміщень.
  • Як використовувати: в «Налаштуваннях» перейдіть у вкладку «Конфіденційність» і виберіть пункт «Місцезнаходження». Потім натисніть на потрібну програму і вимкніть «Точне місце розташування».

Індикатори камери та мікрофона

  • У чому суть: при зверненні додатку до камери та мікрофону в верхній частині екрану зображається кольоровий індикатор.
  • Чому це важливо: багато користувачів турбуються, що додаток отримує доступ до камери або мікрофону, не повідомляючи їх про це. Тепер індикатори попереджають про використання цих функцій.
  • Як використовувати: якщо додаток в цю хвилину звертається до мікрофона, то в верхньому лівому кутку екрана iPhone автоматично з’явиться помаранчева точка, а при використанні камери — зелена. Дізнатися, які саме додатки нещодавно отримували доступ до мікрофона і камери, можна в Центрі управління — повідомлення з’явиться у верхній частині екрану.

Обмеження доступу до фотографій в бібліотеці

  • У чому суть: тепер користувачі можуть надати додаткам доступ тільки до певних фотографій в бібліотеці.
  • Чому це важливо: багато користувачів зберігають на iPhone особисті фотографії. Раніше, коли програмі був потрібний доступ до бібліотеки, єдиним виходом було надати їй доступ до всіх зображень або повністю його закрити.
  • Як використовувати: коли додаток запитує дозвіл на доступ до бібліотеки фотографій в iOS 14, потрібно натиснути «Вибрати фотографії» у спливаючому вікні та виділити потрібні знімки. Всі інші зображення будуть закриті для додатка.

Звіт про конфіденційність в Safari

  • У чому суть: тепер в Safari можна побачити, які трекери використовують сайти, щоб відстежувати дії користувача в мережі.
  • Чому це важливо: щоб забезпечити цифрову конфіденційність, необхідна прозорість — можливість бачити, як і який саме сайт або компанія відстежує дані.
  • Як використовувати: в адресному рядку Safari натисніть кнопку «Aa». Потім в меню перейдіть у вкладку «Звіт про конфіденційність» і на екрані будуть показуватися всі трекери сайту.

Моніторинг паролів в Safari

  • У чому суть: Safari буде відстежувати використовувані паролі та попереджати про їх злам.
  • Чому це важливо: часто паролі — найслабша ланка в цифровій безпеці. Багато користувачів як і раніше використовують два або три однакових паролів для всіх облікових записів і навіть не перевіряють, чи був їх пароль зламаний при витоку даних. В iOS 14 Safari виступає в ролі хранителя паролів.
  • Як використовувати: попередження від Safari приходять автоматично. Також можна перейти в «Налаштування» і в розділі «Паролі» подивитися поля «Рекомендації з безпеки», де будуть зображатися будь-які попередження про злам пароля разом з посиланнями на інструкції щодо його зміни.

Мітки конфіденційності для додатків

  • У чому суть: в App Store тепер зображається інформація про конфіденційність для кожної програми, що повідомляє, як вона використовує дані.
  • Чому це важливо: додатки збирають різні типи даних, і про деякі з них користувачі навіть не підозрюють. Нові позначки для програм зображають інформацію про те, які дані будуть збирати додатки і як вони їх використовують, — і все це в прозорому, зручному для читання форматі. Тепер користувачі зможуть більш усвідомлено вибирати програми для завантаження.
  • Як використовувати: натисніть на будь-який додаток в App Store, щоб побачити його опис. Перейдіть до розділу «Конфіденційність додатку» — там знаходяться нові мітки. (Примітка: можливо, ця функція з’явиться трохи пізніше).

Вхід за допомогою облікового запису Apple

  • У чому суть: для входу в додатки та на сайти тепер можна використовувати більш приватний і універсальний спосіб «Увійти через Apple» замість облікових записів Facebook, Google та електронної пошти.
  • Чому це важливо: універсальні логіни від Facebook і Google надають обом компаніям, а також додаткам і сайтам, які використовують ці системи входу, величезний обсяг даних про користувача і його діяльність. Вхід за допомогою Apple, представлений в iOS 13, приховує особисту інформацію (при бажанні — навіть адресу електронної пошти) від додатків і сайтів, в тому числі від Facebook і Google.
  • Як використовувати: запуск цієї функції може зайняти деякий час. Як тільки вона стане доступна, додаток надасть керівництво по оновленню.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Fastcompany

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023

Як виглядають найменші гаджети у світі