Як навчити дітей матеріальної відповідальності в епоху безготівкових розрахунків

Нещодавно опубліковані дані показали, що за останні три роки число неплатоспроможних молодих людей збільшилася в 10 разів. Ще одна група вчених з’ясувала, що кожен п’ятий житель Лондона молодше 45 років вліз в борги через простоту безготівкових розрахунків.

Все це ставить батьків у глухий кут: як навчити дитину дбайливо поводитися з грошима, якщо вони більше не є річчю, яку можна побачити й помацати?

Експерти сходяться на думці, що батьки зобов’язані обговорювати ці питання з дітьми. «Люди часто відчувають себе невпевнено, розмовляючи з дітьми про фінансові питання. Це непроста тема, і багатьом здається, що їм не вистачає знань для її обговорення. Щоб впоратися з цим почуттям, можна почати з власних фінансових рішень і розповісти дитині, як ви визначаєте, що купити в магазині, пояснити причини, за якими ви економите / інвестуєте / працюєте і так далі», — радить Ерік Боджорт, психолог і глава відділу досліджень в додатку для контролю за дитячими витратами Gimi.

Вже придумано досить багато способів, які допоможуть у вихованні фінансової грамотності на кожному етапі дорослішання дитини. Ось деякі з них.

Початкова школа

За даними дослідників з Кембриджа, в три роки діти вже здатні розуміти основні фінансові концепції. До п’яти-семи років вони повинні вже більш детально розбиратися в них, тому почніть поглиблювати дитину в фінансову грамотність з юних років.

Брайан Сутер — колишній вчитель, який зараз керує DebtAware, програмою з навчання фінансової грамотності в початковій школі. На уроках він починає з простого обговорення відмінностей між бажаннями та потребами, а потім переходить до складання бюджету, заощаджень, відносин між роботою і грошима, позиками, азартними іграми і витратами на життя.

Останній пункт викликає у школярів особливий інтерес, і Сутер вважає, що батьки повинні розповідати їм про побутові витрати. «Це потрібно, щоб діти зрозуміли, що доводиться робити їх батькам і як вони використовують свої гроші», — зазначає він.

Бен Еванс, директор школи Edge Grove Prep в Хартфордширі, каже, що найважливіше для дітей на цьому етапі — усвідомити цінність грошей. «Більш важливо, щоб вони розуміли: для отримання грошей необхідно старанно працювати та бути рішучим. Кишенькові гроші теж треба заробляти, цінувати та з розумом витрачати… Переконайтеся, що діти усвідомлюють, наскільки їм пощастило, і заохочуйте їх щедрість, допомагаючи жертвувати посильні суми на благодійність. Розуміти цінність грошей — значить бути вдячним за те, що у тебе є», — впевнений Еванс.

Ранній підлітковий вік

Підлітки, які тільки починають вчитися в старшій школі, знаходяться в ідеальному віці для поглиблення своїх знань у фінансах.

«На цьому етапі важливо прищепити розуміння важливості заощаджень. Розповісти, що гроші можна відкладати заради приємного придбання в майбутньому. Навчити думки “я можу отримати цю річ, якщо почекаю три тижні та не буду витрачатися — або в результаті опинюся ні з чим”», — зазначає Джеймі Дженкінс, глава напрями глобальних заощаджень в Standard Life Aberdeen.

Сутер вважає, що батьки повинні якомога раніше завести дитині банківський рахунок і навчити складати бюджет. «Якщо він отримає гроші на кишенькові витрати на початку місяця і витратить їх на другий же день, то швидко зрозуміє, що так робити не потрібно», — вказує він.

Сервіси для дітей на зразок Osper, GoHenry і GIMI допомагають контролювати фінанси. Батьки можуть перераховувати кишенькові гроші безпосередньо на дебетову карту дитини. В цьому немає особливого ризику, бо він не зможе витратити більше, ніж йому виділили. Крім того, батьки зможуть стежити за транзакціями.

Старший підлітковий вік

На цьому етапі ви, мабуть, помітите, що вивчення фінансових питань в минулому стало приносити свої плоди. Коли підлітки стають більш фінансово незалежними, вони починають краще розуміти, як і де витрачати гроші.

Вчинення деякого числа помилок практично гарантовано, так що якщо ви хочете підтримати дитину заощадженнями, краще завести для цього окремий рахунок. Багато експертів вважають, що це ідеальний час для введення таких понять, як позики та відсотки, які підлітки також можуть вивчати на уроках математики та економіки.

«Підлітки зазвичай недооцінюють витрати на утримання будинку. Передача відповідальності за оплату рахунків є хорошим способом розвинути у них навички критичного мислення. Попросіть дитину порівняти компанії, що надають побутові послуги, оцінити їх плюси та мінуси. Якщо вийде знайти дешевший варіант, то чому б не віддати йому зекономлені гроші?» — вважає Алекс Діксон, керівник досліджень у Switchcraft.

Може здатися, що про старість говорити рано, але як тільки ваша дитина почне працювати, варто задуматися про відрахування в пенсійний фонд, навіть якщо це неповна зайнятість.

«У підлітків є величезна тимчасова перевага перед будь-яким пенсіонером або літньою людиною. Невелика економія протягом тривалого часу може мати величезне значення», — каже Дженкінс.

Розмова про гроші з дітьми, особливо маленькими, може здатися страшним і надзвичайно дорослим, але варто пам’ятати, що вміння поводитися з фінансами багато в чому визначить їх майбутнє.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Telegraph

Читайте также:

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску

10 сайтів, які допоможуть створити логотип