Чи важлива вища освіта для того, щоб стати успішним?

Знайти справу свого життя дійсно важко. Особливо тоді, коли ви багато заборгували та ваші фінанси співають романси. Вища освіта не вирішить усіх проблем з роботою. Голова видання The Mission Чад Гріллс (Chad Grills) поділився тим, як уникнути безкінечних бюрократичних схем та зекономити час, який було потрачено в університеті, який в більшості випадків нічого корисного людині не приносить.

Середньо статичний американський студент за 5-6 років проходить програму бакалавра. Після закінчення університету випускники залишаються з кредитом на п’ятизначну суму та працюють не за спеціальністю. Загальний борг на навчання в Америці складає $1,3 трильйона. Витрати на вищу освіту виросли аж на 400% з 1980-х років. Ще з дитинства ми слухаємо лекції батьків про те, що вища освіта – це те, без чого людина не зможе стати успішною. Ми спробуємо спростувати цю думку. Вища освіта звичайно ж не зовсім марна трата часу. Але перед тим як вступати до університету, варто впевнитися у тому, наскільки це буде корисна справа для вас та чи потрібно це вам взагалі.

Довіряй, але перевіряй

Свого часу я збирався поступати до аспірантури. Я мріяв про високу зарплатню та масу можливостей в майбутньому. Наукова ступінь престижно звучить, але чи має це таке велике значення на ділі? Спочатку я збирався стати юристом. Проте, я дізнався, що випускники юридичних академій в наш час залишилися з величезними боргами та заробляли $40000 на рік. Решта ж з них працювали у великих компаніях, але вони не були цілеспрямованими.

Одного разу я подумав: у мене є диплом економіста. Чому б не продовжити навчання в аспірантурі? Так я точно досягну успіху! Я почав дізнаватися що все ж таки треба для навчання на аспірантурі й, воднойчас, почав ставити собі питання: чи існує людина, що отримала високу кандидатську ступінь у сфері економіки, з якої хотілося б взяти приклад? Хто знайшов в цьому сенс? Я вирішив поспілкуватися з людьми, які закінчили аспірантуру. Я очікував неймовірні історії як вони почали заробляти великі гроші та досягли великого успіху. Але мої очікування не виправдалися. Опитувані були нещасливими. Кожен, з ким я мав діло розповідав про те, що він почувається невпевнено та сумнівається в цінності свого ученого ступеню. Дехто дуже жалкував, що витратив цілих п’ять років на заняття, які ні до чого не привели. Багато хто працював на тій же роботі, де він працював до аспірантури. А інші все ще шукали роботу.

Тоді я і зрозумів всю правду про вищу освіту. Розвиватися та навчатися чомусь новому – це звичайно добре, але ми маємо визначити потенційну цінність диплому перед вступом до університету. Я звернувся до одного з професорів перед вступом до аспірантури та розповів йому про бесіди з колишніми аспірантами. Він уважно вислухав та відповів:

Радій тому, що не втратив 5 років свого життя на це заняття. Думай про те, чому можеш навчитися за 5 років. Ти можеш знайти літературу та всі необхідні підручники на Amazon та зайнятися самоосвітою. Я вже пожалкував про своє рішення за чотири роки навчання.

Вирішити чи йти в університет достатньо складно. Передусім не зважайте на тих, хто говорить про те, що «всі повинні отримати вищу освіту» та навпаки тих, хто каже «ніхто не повинен навчатися в університеті». Жодна з таких думок не враховує вашу особисту ситуацію, таланти, навички та амбіції, які ви ставите перед собою.

Ви можете зайнятися самоосвітою. Якщо ви хвилюєтеся про відносини, здоров’я, хочете навчатися тому, що для вас важливо, можливо вам пора задуматися над тим, щоб отримувати свої знання за межами університету. Якщо ж ви не володієте достатньою силою волі та не можете прищепити собі певні навички дисципліни, вам потрібен диплом, щоб отримати певну посаду. В цьому випадку університет – це відмінний вибір для вас.

Якщо ви прагнете отримати роботу в технологічній компанії або в стартапі, ви повинні сказати роботодавцеві наступне:

В мене є всі навички, які ви шукаєте (поясніть де і чому їм ці навички стануть в пригоді, щоб продемонструвати експертність в тому, чим вони займаються). Ось реальний приклад того як я використовую своє уміння та приношу користь (консалтинговий проект, робочий додаток, рекомендації колишніх працедавців або проекти, що демонструють ваші таланти)

Розглянемо кілька способів знайти хорошу роботу. У процесі ми відповімо на питання, чи варто навчатися всі 5 років в університеті?

Як отримати роботу?

  1. Перш за все, виберіть сферу, в якій ви хочете працювати.
  2. Переконайтесь в тому, що сфера, в якій ви зацікавлені дійсно варта того, щоб в ній розвиватися. Адже тільки в професії, яка має попит на ринку праці можна заробляти хороші гроші.
  3. Визначте уміння, яким треба навчитися в цій індустрії, поспілкувавшись з тими, хто вже працює у цій сфері та менеджерами компанії, яка вас цікавить.
  4. Якщо уміння, які вимагають від кандидата можна отримати лише в університеті, потрібно задуматись над тим, щоб вступити до вищого навчального закладу.
  5. Поспілкуйтеся з викладачами університету про перспективу та зайнятість випускників в майбутньому.
  6. Якщо сфера, якою ви хочете займатися потребує диплом, потрібно отримати його якомога швидше.
  7. Якщо індустрія, в яку ви хочете влаштуватися не потребує певного диплома: програмування, дизайн, бізнес, то потрібно подумати, чи потрібна для цього вища освіта взагалі? Чи альтернативний варіант у вигляді курсів все ж кращий? Курси розробників тривають від 3 місяців до півроку. Зазвичай вони дешевше за навчання в університеті. А ще всі організатори таких курсів з гордістю приводять приклади високооплачуваних вакансій та допомагають з працевлаштуванням, де виплачують досить непогану заробітну платню.
  8. Якщо ви все ж хочете вступати до університету, то вам потрібно поспілкуватися з випускниками факультетів, де ви плануєте навчатися. Чи задоволені вони своєю зарплатнею? Чи отримали вони того, що очікували від системи освіти в цьому закладі? Чи допомагає університет в працевлаштуванні? Як вони шукали роботу? І все в цьому ж роді.
  9. Слід обирати варіант освіти, який передбачає найбільшу вигоду – отримати диплом та сертифікат про пройдені курси розробника. Або ж навчатися тільки онлайн.

Слід зв’язатися зі співробітниками компанії, де ви хотіли б працювати. Найшвидший спосіб – це написати їм електронний лист.

Доброго дня, (ім’я)
Я, (розказати про себе).
Я хотів би найближчим часом влаштуватися на схожу посаду. Мені дуже подобається ця сфера і (працедавець), тому що (демонструєте, що розбираєтесь у цій сфері).
Хотів би дізнатися, які навички допомогли вам отримати роботу? Я хочу зрозуміти, чи варто мені вступати в університет чи буде достатньо пройти курси. Як гадаєте, який з цих варіантів допоможе мені влаштуватися до (назва компанії)?
Дякую, що приділили мені час.
З найкращими побажаннями, (ваше ім’я).

Справа в тім, що дуже часто в описаних вакансіях не вказують дійсно важливі вимоги. Коли ми спілкуємося одне з одним в певній компанії, ми будуємо відносини, які необхідні для отримання рекомендації в майбутньому. Завдяки зв’язкам ми можемо проґавити стандартні етапи пошуку роботи та навіть знайти можливості, про які неможливо дізнатися з інтернету.

Ще один варіант – зв’язатися з генеральним директором компанії, куди ви плануєте йти на роботу та написати йому наступного листа:

Доброго дня, (ім’я),
Я (коротко про себе розповісти). Я хотів би отримати роботу у вашій компанії. Мені важливо знати ваш експертну думку. Як ви вважаєте, щоб досягти цілі мені краще пройти курси програмування або отримати диплом спеціаліста?
Які конкретні навички ви шукаєте в майбутньому фахівцеві? Що ви чекаєте від нього? Чи можна Вас попрохати про тестовий проект, який я міг би виконати?
З нетерпінням чекаю на вашу відповідь.
З найкращими побажаннями, (ім’я)
(посилання на соціальні мережі, резюме, та можливо, портфоліо)

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

У британському університеті з’являться лектори-голограми

Як відеоігри допомагають знайти роботу