CEO LimpidArmor: «Співпрацюватимемо із танковими заводами»

Напередодні Дня захисника України пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з Михайлом Гречухіним, CEO українського проекту LimpidArmor, про розроблений його командою однойменний програмно-апаратний комплекс — пристрій доповненої реальності, оснащений спеціалізованим ПЗ, призначений для військових, однак, за характеристиками може бути широко застосований в цивільних галузях.

lut_9297

Команда LimpidArmor

Про задум

Наш проект народжувалася у декілька етапів. Почалося з того, що в травні 2016-го ми отримали на дослідну експлуатацію окуляри доповненої реальності HoloLens від Microsoft. Тоді ми розробляли суто цивільний інтерактивний проект для картингу, який наразі включено до складу проекту LimpidArmor.

Другою віхою була зустріч в Дніпрі ветеранів АТО 93 механізованої бригади. Сере іншого, на ній танкісти скаржилися на незадовільні штатні системи огляду вітчизняної броньованої техніки. На той момент ми вже дослідили, що HoloLens дає якісне відображення елементів доповненої реальності в просторі, та має потужний процесор для роботи з потоковим відео. Тоді ми порадилися і вирішили розробляти систему кругового огляду з елементами доповненої реальності.

Зрештою, спільно з Державною фірмою «УкрІнМаш» ми провели презентацію концепції системи LimpidArmor та її перспективних можливостей для представників Управління озброєння Міністерства оборони, Генштабу ЗСУ та Нацгвардії. За результатами презентації, ми отримали схвальні відгуки про наш проект, корисні поради та зауваження щодо напрямків його розвитку.

Про технології та пристрої

Система «LimpidArmor» — це програмно-апаратний комплекс, що об’єднує окуляри доповненої реальності HoloLens, відеокамери (оптичні та тепловізійні) і наше власне програмне забезпечення, в тому числі, для «склеювання» потокового відео у режимі реального часу, без видимих затримок.

Наша система дозволяє зручним для водія чи командира військової техніки способом отримати повноцінний огляд на 360°, телеметрію всіх систем бойової машини та інтерактивні підказки про навколишню ситуацію. В майбутньому плануємо реалізувати можливість керування штатним озброєнням і отримання даних з зовнішніх джерел, таких як безпілотні апарати чи пункти спостереження.

lut_9400

Про співпрацю з військовими

Як я вже казав, 11 липня було проведено презентацію для представників Збройних сил України, на якій було досягнуто домовленості про розробку програми дослідної експлуатації системи LimpidArmor на базі Державного науково-випробувального центру, що займається підготовкою до прийняття на озброєння нових видів техніки та обладнання.

Крім того, в серпні ми отримали висновок Міністерства оборони про актуальність та доцільність нашої системи і, за підтримки Державного концерну «Укроборонпром», нами було отримано дозвіл на співпрацю зі всіма танковими заводами в Україні. Завдяки цьому, ми проведемо серію тестів системи LimpidArmor на реально діючій військовій техніці.

Застосування поза армією

На світовому ринку ми будемо розповсюджувати, окрім військової, і цивільну версію нашого проекту:

  • По-перше, це системи для авіації — від безпілотників до великих аеробусів.
  • По-друге, це швидкісний наземний транспорт та важка промислова техніка, де потрібна точність виконання операцій і швидкість реакції у позаштатних ситуаціях.
  • По-третє, це дистанційно-керовані машини та інше обладнання, управління яким безпосередньо неможливе, або складає небезпеку для оператора.

Наразі, ми ведемо перемовини з виробником легкомоторної авіації, якого зацікавила наша система, та з виробником безпілотних апаратів, що моніторять газотранспортні мережі про розробку віртуального робочого місця оператора.

Про попит на військові технології

В Україні зараз багато технологічних компаній, які почали розробки для військової галузі, та всі потреби ще не задоволені. Хоча, такі напрямки, як безпілотна авіація вже фактично закриті. На цьому ринку створено конкурентне середовище, в якому представлено багато як вітчизняних, так і іноземних розробок. Наші військові вже можуть обирати серед них найкращі зразки.

Крім того, українські компанії почали розробляти тренажери-симулятори для авіаційної і наземної техніки, активні мішенні комплекси, дистанційно-керовані бойові модулі та системи радіоелектронної розвідки. Розробляють та активно використовують спеціалізоване програмне забезпечення для військовослужбовців: артилерійські калькулятори та системи розпізнавання цілей на фото/відео матеріалах. До речі, цими днями в Києві проходить виставка «Зброя і безпека — 2016», на якій представлені всі новітні розробки українських виробників, в тому числі, і система LimpidArmor.

БІЛЬШЕ ПРО УКРАЇНСЬКІ ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ВІЙСЬКА:

Про участь в Startup HUB Poland

Startup HUB Poland потрібен був нам, в першу чергу для того, щоб отримати відгуки від європейського бізнес-середовища щодо інвестиційної привабливості нашого продукту, як для військового, так і для цивільного ринку. Також, під час акселераційної програми ми розпочали діалог з компанією Microsoft, технології якої ми використовуємо, і отримали від них пропозицію про включення нашого проекту до грантової програми Microsoft.

Закордонні акселератори цікаві тим, що там вже є стала культура інвестицій у високотехнологічні проекти, і великий бізнес активно спостерігає за новими розробками. Хоча на 2016 рік багато венчурних фондів і акселераційних програм обмежили фінансування українських стартапів. Поки що не зрозуміло, з чим це пов’язано, але сподіваюся, що така ситуація надасть поштовх українському ринку венчурних капіталів і створить конкурентне середовище для просування дійсно якісних проектів.

LimpidArmor на StartUp Hub Warsaw Demo Day. Фото: Facebook-сторінка LimpidArmor

LimpidArmor на StartUp Hub Warsaw Demo Day. Фото: Facebook-сторінка LimpidArmor

Про складові реалізації проекту

Військовий сегмент має значні відмінності від інших ринків. Він доволі закритий, з обмеженою кількістю кінцевих споживачів. Попри це, ринок дуже технологічний і ресурсомісткий. Коли компанія виходить з продуктом, який дійсно потрібен споживачу, то є велика вірогідність отримання передплати для серійного виготовлення продукту на початкових стадіях проекту.

Тому у нас зараз три основних напрямки роботи. Перший з них — це пошук інвесторів. Також, ми шукаємо партнерів — виробників військової, авіаційної та промислової техніки, чию продукцію ми зможемо модернізувати за допомогою нашої системи. І третій напрям — це пошук кінцевого споживача, який готовий здійснити передплату за продукт. Окрім того, ми продовжимо співпрацювати з українськими військовими інституціями. Завдяки виходу на світовий ринок, ми зможемо запропонувати Збройним силам України бюджетне рішення для модернізації наявної техніки.

Про команду

Наша команда ще невелика, проте складається із професіоналів, які охоплюють усі галузі роботи над проектом. Я, CEO компанії, Михайло Гречухін, маю досвід керування міжнародними проектами та досвід служби в АТО. COO/CAO – Мирослав Кучма, має більше 6 років досвіду в області ІТ, як розробник програмного забезпечення, бізнес-аналітик та проектний менеджер. CTO/CSO – Назарій Газдун, має більше 6 років досвіду реалізації технічних проектів та керування командами розробників. Менеджер продажів – Ольга Дмитрук, має досвід роботи в сфері консалтингу та просування продуктів на ринку.

Зараз «LimpidArmor» виходить на новий рівень розвитку, тому ми у пошуку спеціалістів, спільно з якими зможемо активно розвивати проект.

Доменний реєстратор №1 в Україні imena.ua

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Як і навіщо Facebook обігріває житлові будинки

Зоопарк без тварин – лише початок. Чому на нас чекає революція голограм