Таємниця числа Фібоначчі. Чому воно настільки популярно?

Таємниче число Фібоначчі, рівне 1,618, розбурхує уми вчених вже протягом декількох тисячоліть. Хтось вважає це число початком світобудови, хтось називає його числом Бога, а хтось, не мудруючи лукаво, просто застосовує його на практиці й отримує неймовірні архітектурні, мистецькі та математичні творіння. Число Фібоначчі було виявлено навіть в пропорціях знаменитої «Вітрувіанської людини» Леонардо да Вінчі, який стверджував, що знамените число, яке прийшло з математики, керує всім Всесвітом.

«Вітрувіанська людина» Леонардо да Вінчі володіє ідеальними пропорціями, заснованими на знанні властивостей числа Фібоначчі

Хто такий Фібоначчі?

Леонардо Пізанський вважається найпершим великим математиком в історії середньовічної Європи. Попри це, своє знамените прізвисько «Фібоначчі» вчений отримав далеко не через свої екстраординарні математичні здібності, а через свє везіння, оскільки «Боначчі» по-італійськи означає «щасливий». Перед тим як стати одним з найвідоміших математиків раннього Середньовіччя, Леонардо Пізанський вивчав точні науки у найбільш просунутих вчителів свого часу, якими вважалися араби. Саме завдяки цій діяльності Фібоначчі, в Європі з’явилися десяткова система числення й арабські цифри, якими ми користуємося дотепер.

Леонардо Пізанський — той самий творець числа Фібоначчі

В одному зі своїх найвідоміших праць під назвою «Liber abaci», Леонардо Пізанський наводить унікальну закономірність чисел, які при постановці в ряд утворюють лінію цифр, кожна з яких є сумою двох попередніх чисел.

Іншими словами, послідовність Фібоначчі виглядає так: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987 і так далі.

Кожне число з ряду Фібоначчі, розділене на подальше, має значення, що прагне до унікального показника, що становить 1,618. Перші числа ряду Фібоначчі не дають настільки точне значення, проте у міру наростання, співвідношення поступово вирівнюється і стає все більш точним.

Чому число Фібоначчі так часто зустрічається в природі?

Через своє повсюдне застосування в природі, золотий перетин (саме так число Фібоначчі іноді називають в мистецтві й математиці) вважається одним з найбільш гармонійних законів світобудови, який впорядковує структуру навколишньог світу і спрямовує життя на розвиток. Так, правило золотого перетину застосовується природою для утворення траєкторій руху вихрових потоків в ураганах, при утворенні еліптичних галактик, до яких відноситься і наш Чумацький Шлях, при «будівництві» раковини равлика або вушної раковини людини, спрямовує рух косяка риб і показує траєкторію руху переляканої зграї оленів, яка врозтіч тікає від хижака.

Прояв золотого перетину в природі

Естетичність такої гармонізації світобудови сприймається людиною, яка завжди прагнула поліпшити навколишню дійсність, в якості стабілізаційного природного закону. Знаходячи золотий перетин в особі тієї чи іншої людини, ми інстинктивно сприймаємо співрозмовника як гармонійну особистість, чий розвиток відбувається без збоїв та порушень. Цим можна пояснити те, чому іноді нам з незрозумілих причин більше подобається одна особа, ніж інша. Виявляється, про наші можливі симпатії подбала природа!

Найбільш поширене визначення золотого перетину говорить, що менша частина так відноситься до більшої, як більша частина відноситься до всього цілого. Унікальне правило зустрічається у всіх областях природи, науки й мистецтва, дозволивши деяким іменитим дослідникам Середньовіччя зробити припущення, що три основні частини золотого перетину уособлюють собою християнські Отця, Сина і Святого Духа.

Правилу золотого перетину слідують навіть галактики. Наш Чумацький Шлях в цьому плані не є винятком

З точки зору математики, золотий перетин являє собою якусь ідеальну пропорцію, до якої якимось чином прагне все живе і неживе в природі. Використовуючи основні принципи ряду Фібоначчі, ростуть насіння в центрі соняшнику, рухається спіраль ДНК, був побудований Парфенон і написана найзнаменитіша картина у світі – «Джоконда» Леонардо да Вінчі.

Навіть коти неусвідомлено (хоча, хто знає?) Дотримуються принципу золотого перетину, стаючи улюбленцями більшої частини населення планети

Чи є в природі гармонія? Безсумнівно, є. А її доказом служить число Фібоначчі, походження якого нам ще тільки належить відшукати.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі