Чи можна дізнатися ім’я людини по обличчю?

Дослідницький центр Mitre Corp, який отримує фінансування від влади США, вже кілька років розробляє технологію розпізнавання ім’я будь-якої людини по його обличчю. Можна подумати, що все працює дуже просто: камери фіксують на відеороликах з камер спостереження обличчя людей і звіряють їх з базою даних з іменами. Але насправді все працює набагато складніше і багато людей можуть навіть не припускати, що таке можливо. Ніякі бази даних дослідники з Mitre Corp не використовують. Технологія, яка ними розробляється ґрунтується на теорії про те, що ім’я людини буквально друкується на його обличчі. Тобто, у всіх умовних Василях Васильовичів є загальні риси обличчя, за якими їх можна швидко розпізнати. Ця теорія звучить одночасно круто і дещо зловіщо, так що поговорімо про неї докладніше.

Що можна дізнатися по обличчю людини?

У 2016 році вчені з Єврейського університету в Єрусалимі з’ясували, що ім’я людини може відбиватися на його обличчі. За їх словами, якщо будь-якій людині показати чийсь портрет і попросити вибрати найбільш відповідне для нього ім’я зі списку, доброволець з великою часткою ймовірності вибере справжнє ім’я людини з фотографії. В ході проведеного експерименту добровольці змогли вгадати імена зображених на портретах людей у 28,21% випадків. Це не так вже й багато, але результат перевершив очікування вчених — вони були впевнені, що люди вгадають імена тільки у 20% випадків.

На другому етапі експерименту вгадування імен по фотографії зайнявся комп’ютер. Штучний інтелект заздалегідь запам’ятав особливості 100 тисяч осіб. Кожен раз йому показували одну фотографію і два імені. У 59% випадків комп’ютер зробив правильний вибір. За словами дослідників, правильні відповіді були випадковими, тому що в цьому випадку точність становила б лише 50%. Насправді твердження авторів наукової роботи здається дуже притягнутими за вуха. Але, хоч би що там було, при створенні системи вгадування імені по обличчю, співробітники Mitre Corp ґрунтувалися саме на цій теорії.

Чи можна вгадати ім’я людини по фотографії?

У 2020 році дослідницький центр Mitre Corp опублікував патент в якому говориться, що їм вдалося збільшити точність вгадування імені по фотографії. Вони зробили це шляхом навчання штучного інтелекту на основі бази даних Массачусетського університету в Амхерсті з 13 тисячами портретів з позначеними іменами зображених на них людей. У разі, коли комп’ютеру пропонувалася одна фотографія і два варіанти імені на вибір, точність досягала 80,5%. Також в патенті йдеться, що технологія може працювати у зворотну сторону. Тобто, комп’ютеру можна показати ім’я і він видасть фотографії людей, яким таке ім’я найбільше підходить.

Теорія про те, що ім’я людини може бути «написано» на його обличчі, звучить дуже цікаво. Свого часу ізраїльські вчені припустили, що обране ім’я якимось чином впливає на життя людини. А доля, як ми знаємо, дійсно може залишити на обличчі людини свій слід. На цей час нікому невідомо, чи має влада США доступ до розробленої технології та в яких цілях його можна використовувати. Але в тому, що єдиним спонсором Mitre Corp є Федеральний уряд США, немає ніяких сумнівів. За останні пару років компанія отримала близько 2 мільярдів доларів США що означає, що робота над технологією ведеться досі. Журналісти з Forbes намагалися зв’язатися з представниками Mitre Corp, але відповіді не отримали.

Технологія дуже загадкова. Але на цей час гадати, чи використовується вона, немає особливого сенсу. Найбільше цікаво, як така технологія може використовуватися в майбутньому звичайними людьми. Можна припустити, що батьки більше не будуть морочитися над тим, яке ім’я дати своїй дитині. Можна буде просто завантажити фотографію свого чада в комп’ютер і отримати найбільш відповідне для нього ім’я. Раз вже все дійсно так вирішено…

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Forbes

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному