Нейротрекери та «цифрове материнство»: до чого приведуть нас технології майбутнього?

Сервіс підписки на вік, цифрове материнство, експірієнс-карти та можливість стати ніким. Саме такі концепції близького майбутнього представили на розсуд на фестивалі креативних індустрій G8. Розглянемо представлені на події головні тези онтогенезу людства.

В майбутньому з’являться особисті нейротрекери

Індивідуальний нейротрекер являтиме собою новий тип гаджету, який допомагає людині з навчанням та самореалізацією.

Причому інтерфейс поступово розвиватиметься разом із людиною. Спочатку дитина не читає, їй просто це не потрібно. Цікаво уявити, яким же буде інтерфейс для неї в такому малому віці? По мірі того, як дитина починає розуміти мову на слух, інтерфейс для неї ускладнюється.

Для такого гаджету не потрібно докупати модулі (для того, аби розширити можливості). Модулі, що існують в операційній системі, самі з’являються, в залежності від того, що цікавіше читати, чи дивитися, або слухати, ніж читати. Саме тоді інтерфейс, наприклад, фотошопу, не буде текстовим, а стане набором голосових команд.

Ваша операційна система стане адаптованою. Вона зможе пізнати власника по обличчю та голосу. Це буде не Сірі, а набагато розвинутіший штучний інтелект. Голос можна налаштовувати та підбирати інтонації близьких людей, які вона записала ще раніше.

Звичайно можна поглянути на цей індивідуальний нейротрекер лише як на гіпотезу. Але можна і як на річ, яка розробляється уже зараз. Якщо у вас в голові з’явиться думка про новий винахід, це значитиме, що його прототип вже проходить тестування та піде в стадію розробки. Це не значитиме, що ви її погано продумали. Це значитиме, що ваші думки працюють в правильному напрямку.

Ігри стануть важливою платформою для навчання

Ігри незабаром перестануть сприйматися тільки як якийсь розважальний елемент, а стануть єкспірієнс-картами або картами, за допомогою яких можна вивчити все, що завгодно.

Тобто, ми знатимемо скільки експіріенс-карт пройшла людина, де саме їй довелося зробити моральний вибір. Якщо в моральному виборі між зрадою та вигодою людина вибрала все-таки вигоду, то такій людині потрібно навчатися маркетингу. Тим, хто вибрав честь та вірність і інші якості, пов’язані з вольовим характером, цілком можливо, що їм потрібно влаштуватися на посаду в держустанові. Адже, корупцію та крадіжку вони будуть вважати ганебним вчинком, який аж ніяк не заслуговує тієї посади, яку вони займають.

Таким чином, ігри стануть соціальною моделлю суспільства та відносин один з одним, що якомога точніше схарактеризує ту чи іншу людину зокрема. Коли ти бачиш, як людина просто качає свого юніта, коли два інших компаньйони стікають кров’ю за зергів, ти розумієш, що партнерство із подібними людьми в бізнесі скоріш за все розвиватимуться наступним чином: людина відбудовуватиме свій маленький садочок всередині вашого лісу.

 Проблеми самоіндифікації як такої не буде

Тут ще важливіше те, якою саме людина стає. Здається, кожному з нас складно дати точну характеристику себе як особистості. Питання самоіндифікації різко обмежує особистість у певних рамках. І тут цікаво, як наступне покоління, покоління наших дітей будуть індифікувати себе? Хоча, можливо, для них цієї проблеми існувати не буде. І це станеться з тими, кому зараз по 10-12 років.

Батьки часто ставлять питання дітям: «Ти так і плануєш прожити без освіти?». У 13-14 років дитина відповіла б наступним чином: «Так! Мені воно не дуже й треба!»

Можливо, що інформаційне поле наступних років дозволить 10-річній дитині вирішити для себе: «я не знаю ким я буду. Я не хочу бути ніким. Я взагалі думаю, що бути ніким – це найкрутіше в житті. Я хочу бути як пустий файл, не прив’язаним до чогось».

Це, звичайно ж, приведе до появи нових навчальних закладів, що не нав’язуватимуть суспільству стереотипи. Стереотипи того, що успішне життя – це наявність дому та машини, високої зарплатні на престижній роботі. Це поняття залишиться в минулому. Зате з’являться нові питання: «Тобі уже 30 років, а ти ще й досі не записав жодного реп-альбому. Чому? Це ж так просто!».

Люди думатимуть наступним чином: добре, що в мене є таємне громадянство восьми держав. Я записав альбом на псевдонім, альбом звантажили вже 2 млн користувачів. Я не знаю що таке популярність тому, що ніхто й гадки немає, що це мій альбом. Я можу не боятися того, що всі асоціюватимуть мене з цим альбомом та виконавцем, казати, що я вже не той в т. п. Ці речі стануть не такими важливими, це все відійде на другий план. Це буде основним вектором людського онтогенезу.

Управлінців замінять роботи

Часто кажуть, що професія, наприклад, таксиста незабаром взагалі зникне. Замість таксиста вас завозитиме автоматичний автомобіль. Люди, які так говорять, на жаль не розуміють, що найризиковіша професія – це управлінці. Замісники директорів по розвитку або стратегії приймають важливі рішення по бізнесу. Цю функцію краще віддати ботові. Це буде дешевше тому, що чат-бот можна налаштувати так, щоб він приймав лише правильні рішення. Замісник генерального директора може брати участь в корупційних схемах, тоді коли чат-бот, без відома зацікавленої людини, гроші ні в якому разі не поцупить.

Соціальне партнерство: сімейні цінності трансформуються

Інститут сім’ї сам по собі буде змінюватись. Зміниться навіть секс. Віртуального сексу стане більше навіть серед підлітків. Вони будуть займатися любов’ю протягом багатьох років, при цьому не маючи між собою прямого фізичного контакту. Це сформує своєрідну культуру знайомства.

З іншого боку, сімейні кризи звичайно продовжуватимуться й далі. Тут, можливо, з’явиться новий вид соціального партнерства. У сім’ях з’являтимуться нові персонажі, які виконуватимуть функцію віртуального порадника, психологічного наставника. Наприклад, такий наставник подасть декілька порад як поговорити з дитиною про секс та про інші подібні речі, які хвилюють дитину. Такий наставник – це не робот, а жива людина, який «всиновив» дитину віддалено. Тобто, «цифрове материнство» та «небіологічне батьківство» стане звичним для багатьох сімей.

Ми отримаємо сервіс, завдяки якому можна буде дуже легко всиновити чи вдочерити дитину. База даних буде величезною. Хто де працює, скільки заробляє, наш вік, соціальний статус буде відкритим для більшості систем. Всиновити дитину можна буде в один клік.

З’являться великі віртуальні сервіси, що сприятимуть вихованню дітей. Люди стануть більше всиновлювати дітей тому, що цифрове майбутнє дозволить їм робити світ краще.

Цифровий слід використовуватимуть для коригування життєвих питань

Цифровий слід – це величезний обсяг інформації, який через 50-60 років може бути корисним та застосований до певних життєвих ситуацій.

Наприклад, якщо в тебе стоїть вибір між сім’єю, розлученням, терпінням, система буде говорити тобі, що один з виборів буде для тебе несприятливим. Тому, що 20% в людей, в яких була така ж ситуація, через 20 років опинялися на лікарняному ліжку з серцевими захворюваннями.

Система аналізуватиме життєву ситуацію багатьох людей і підказуватиме вірний шлях для розв’язання проблеми. Що робити: йти в спортзал чи зайнятися лікуванням серцево-судинної системи? Тобто, чат-бот аналізуватиме схожі ситуації і підказуватиме вам вихід із ситуації, який максимально підходить до вашого характеру та темпераменту.

З’являться сервіси підписки на вік

Уявіть собі наступний сервіс в майбутньому, який буде продавати підписку на вік. Вам дають вибір: «Ви хочете собі 35 або 40 років? 25 вже не можна» Можна зачепити вік 50 та утримувати цей вік протягом 20 років». Вам запропонують підписати контракт за певну суму та назвуть перелік процедур, які необхідно зробити.

Наприклад, ви купили підписку на 10 років на вік 35. Фокус-група по закінченню процедур буде визначати приблизний вік. Інша група буде визначати вік по аналізах. Якщо в першої та іншої фокус-групи результати зійдуться, це означатиме, що умови контракту виконані. Якщо ні – тоді ще 4 процедури коштом компанії. Подумайте про те, що бізнес можна робити навіть на віку тієї чи іншої людини.

Цифрова реальність значно розшириться за межі великих міст

Сама віртуальна реальність дозволить набагато легше переїздити з одного міста в інше. Люди почнуть обживати приміські міста. Якщо подивитися на сценарії, які ви виконуєте протягом дня, в більшості випадків неважливо, де ви знаходитеся в цей момент. Частина з людей, звісно, все ще буде працювати в офісі або вигукувати «вільна каса»! Частина з людей абсолютно спокійно переїдуть в будь-який регіон та налагоджуватиме новий особистий простір. Вже через 5-7 років це буде реальністю.

Звісно, велика кількість офісних працівників залишаться на своїх місцях тому, що колективна праця буде все ще актуальною. Нам буде важливий тип мислення, що називається артикуляційним. Коли одна людина розповідає іншій про своє бачення на певну ситуацію, друга людина в цей момент думає. Багато речей ми бачимо досить розмито, але якщо ми перекажемо це іншій людині, ми починаємо візуалізувати слова і уявляти ситуацію. Тому, нам потрібні люди, які вміють слухати, але які час від часу також казатимуть: «Я нічого не зрозумів. Поясни ще раз».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

 

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження