Новий скафандр для астронавтів програми «Артеміда»

З моменту першого польоту астронавтів на Місяць пройшло рівно 50 років, тому людству вже пора знову повернутися на поверхню природного супутника нашої планети для проведення досліджень з використанням більш сучасних інструментів. Космічне агентство NASA планує зробити це у 2024 році в рамках програми «Артеміда» і вже щосили готується до її початку. Так, днями агентство показало публіці нові версії скафандрів, які дозволять новому поколінню астронавтів витримувати польоти всередині космічних кораблів і краще пересуватися по Місяцю і відкритому космічному простору. Так чим же цікаві нові костюми?

Новий скафандр для прогулянці по Місяцю отримав назву Exploration Extravehicular Mobility Units (xEMU). Зовні він мало чим відрізняється від костюмів, в які були одягнені легендарні астронавти Ніл Армстронг і Базз Олдрін під час своєї першої вилазки на Місяць. Однак, всередині новинки є безліч різних поліпшень, які дозволять новим космічним мандрівникам легше пересуватися і спілкуватися з Землею.

Безпека космічного костюма

Насамперед інженери попрацювали над поліпшенням основних систем костюма, які відповідають за подачу кисню, поглинання вуглекислого газу, регуляцію температури й вологості, а також усунення запахів. У новій версії більшість з цих систем було продубльовано, тому при виходу з ладу буде включатися запасний пристрій життєзабезпечення. Це поліпшення робить костюм xEMU більш безпечним, ніж попередні версії. До того ж, костюм добре захищений від попадання всередину пилу, який може нашкодити як астронавтам, так і технічному устаткуванню.

Наскільки зручні скафандри?

Ви напевно дивилися відео, де астронавти незграбно крокують по місячній поверхні й кінець кінцем спотикаються і падають. Щоб більше не допустити цього, інженери NASA попрацювали над поліпшенням конструкції костюма за допомогою більш сучасних матеріалів і механізмів. Представники агентства запевнили, що всередині 50-кілограмового костюма астронавти зможуть вільно рухати руками, підіймати їх вгору і нагинатися. Інженер NASA на ім’я Крістін Девіс під час презентації на своєму прикладі показала, що скафандр xEMU дійсно дозволяє легко нахилитися і підняти камінь.

Проектування індивідуальної моделі скафандра

Агентство навіть полегшило спосіб надягання скафандра — астронавти буквально заходять в нього через люк на спині. До того ж, костюми будуть менше натирати тіло астронавтів. Річ у тому, що вони будуть виготовлятися індивідуально під кожну людину на основі тривимірної моделі його тіла в різних позах.

Старі та нові технології

У попередніх версіях космічних костюмів астронавтам було незручно говорити у вбудований мікрофон, тому що він не завжди повторював рухи голови. В оновленій версії в верхню частину костюма вбудовано відразу два мікрофони — як би астронавт не буде крутив головою, його голос завжди буде відмінно чути.

Голава NASA Джим Бріденстайн і інженер Крістін Девіс

Однак, в новому костюмі залишилися і старі технології. Наприклад, астронавтам як і раніше доведеться надягати на себе аналог підгузників. Звичайно, в більшості випадків можна обійтися і без них. Але вилазки у відкритий космос можуть тривати по кілька годин, тому космічним мандрівникам надіти підгузник все ж доведеться. Так, про всяк випадок.

Скафандр для польотів на Марс

Головною особливістю костюма xEMU ж є його модульна конструкція. Це означає, що практично кожну частину скафандра можна замінити на іншу, призначену для роботи в інших умовах. Творці сподіваються, що завдяки такій конструкції, костюм можна буде використовувати як на поверхні Місяця і відкритому космічному просторі, так і всередині місячної станції Gateway і навіть на Марсі.

У тому, що xEMU витримає роботу в абсолютно різних умовах, практично немає сумнівів. Відомо, що він краще попередніх версій захищає від космічної радіації та витримує температурний діапазон від -157 до 93 градусів Цельсія.

Костюм для польоту всередині космічного корабля

На фотографіях також можна помітити другий скафандр, пофарбований в помаранчевий колір. Агенство не стало акцентувати на ньому багато уваги, тому про цю новинку відомо не так багато, як хотілося б. Представники NASA оголосили, що він буде використовуватися при зльоті та посадці космічного корабля «Оріон», на якому і планується провести наступний політ на Місяць. При необхідності, астронавти зможуть перебувати всередині костюма до 6 днів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: NASA

Читайте также:

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?