Що може статися, якщо вибрати для свого авто номер Null?

У 2016 році житель Каліфорнії Джозеф Тартаро вирішив отримати незвичайний номер для автомобіля і вибрав для нього слово Null («нуль») — в цьому штаті є така можливість. Через пару років Тартаро почали приходити чужі штрафи, загальна сума яких перевищила $12 тисяч.

Порожній набір даних

Тартаро, фахівець у сфері кібербезпеки, вибрав саме такий номер, тому що в багатьох мовах програмування Null — це невизначене або пусте значення, а на машині його дружини повинно було з’явитися слово Void («порожнеча»). Це здавалося йому кумедним.

Крім того, за допомогою нового номера чоловік сподівався позбутися штрафів — він очікував, що при введенні NULL в базу даних порушення знайти не вдасться. Але, за його словами, це не було основною метою. Перший рік з новим номером пройшов без пригод. У 2017 році Тартаро не вдалося оновити його на сайті Автотранспортної інспекції (Department of Motor Vehicles, DMV), але він не став турбуватися з цього приводу, тому що міг провести операцію і по цифровому коду.

На початку 2018 року йому прийшов штраф в $35 за відсутність реєстраційної наклейки на номері — Тартаро подумав, що хтось взяв її для свого номера і навіть хотів оскаржити покарання, але потім вирішив просто оплатити квитанцію. Після цього в його поштову скриньку посипалися десятки штрафів за різні порушення, в тому числі з міст, в яких він ніколи не бував, і за роки, коли у нього ще не було номера NULL.

Як виявилося, після оплати тієї квитанції в $35 система пов’язала значення NULL з особистими даними чоловіка. Це означає, що кожен раз, коли в протоколі не було вказано номер автомобіля, штраф автоматично відправлявся Джозефу Тартаро.

Підміна

Всі квитанції були відправлені приватною компанією Citation Processing Center (CPC), яка обробляє паркувальні штрафи. Дзвонити їм виявилося безглуздо, телефоном Тартаро заявили, що він повинен довести свою непричетність до всіх цих порушень.

Незабаром після розмови чоловік помітив дивину: у відкритому онлайн-списку штрафів CPC змінилася інформація в одній з тих квитанцій, що приходила йому раніше. Спочатку порушником там була вказана Honda, але на сайті її замінили на машину Тартаро Infiniti. Компанія не змогла це пояснити.

Тартаро звернувся до DMV, яка допомогла анулювати частину штрафів, зменшивши загальну суму боргу до $6262, але квитанції продовжували приходити.

Тартаро зберігав спокій, тому що CPC була просто приватною компанією, а він міг продовжувати працювати з DMV і анулювати штрафи в міру їх надходження — це було прикро, але не смертельно. Він успішно перереєстрував машину, незважаючи квитанції, що накопичувались від CPC. Однак пізніше Тартаро отримав повідомлення про те, що каліфорнійський DMV не дозволить йому продовжити реєстрацію, якщо він не сплатить хоча б частину цих штрафів.

Тартаро виявився у вкрай неприємній ситуації, але на цьому тижні вона дещо покращилася. Нараховані йому штрафи все ще перевищували $6 тисяч, але після того як видання Wired вирішило розпитати CPC про це, їх сума зменшилася до $ 140.

Що далі

Тартаро не бачить в цьому особливих переваг. Він радий, що штрафи зникли, але йому все одно доведеться заплатити $140, щоб перереєструвати машину. І немає ніякої гарантії, що в його поштовій скриньці не з’являться нові квитанції.

Крім того, важко зрозуміти, куди звернутися за допомогою. Представник DMV в Каліфорнії заявив, що з номером Тартаро все в порядку і він може його продовжити, а вся ситуація пов’язана з місцевою владою, керівниками штрафами за паркування, і DMV не може на них вплинути.

Проте, Тартаро сповнений рішучості зберегти свій проблемний номер, і не просто як предмет гордості. Він каже, що не планує його міняти, поки повністю не розбереться в ситуації.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Wired

Читайте также:

Стартапи, які пропонують переосмислити світ паркування

Що безпечніше – безпілотний автомобіль чи людина за кермом?

ПДР майбутнього: як голограми можуть убезпечити ситуацію на дорогах

Майнінг підвищує забруднення повітря та вартість електроенергії