Яке майбутнє чекає на нас з появою автомобілів зі штучним інтелектом

Існує ймовірність того, що в майбутньому транспорт, який керується людиною зникне назавжди. Електронні безпілотні автомобілі будуть значно екологічнішими в плані забруднення навколишнього середовища, а дорога на роботу стане приємнішою. Якщо раніше ви керували авто, то в майбутньому під час поїздки ви зможете випити каву, спати чи читати ранкові новини.

Консалтингова компанія AT Kearney стверджує, що ринок безпілотного транспорту в цілому через 20 років коштуватиме $560 млрд. Спеціалісти впевнені, що безпілотний транспорт не лише зекономить користувачам мільярди доларів на страхових та бензинових витратах, але й стимулюватиме розвиток в інших сферах: телекомунікації, розумних будинках та технологіях штучного інтелекту.

Автори дослідження відмічають, що розвиток безпілотних автівок тільки, наприклад, у США зможе зекономити близько $1,3 трлн на рік. Скорочення кількості ДТП зекономить $488 млрд, а економія на паливі складе майже $170 млрд. Безпілотні авто витрачають менше бензину по тій простій причині, що автомобілі можуть підтримувати зв’язок між собою та вибрати найбільш оптимальний маршрут та швидкість для переміщення до місця призначення.

Все це в найкращих традиціях фантастичних оповідань. Наскільки реалістичним може бути задум перейти на безпілотні автомобілі?

Не виспались зранку? Тепер на шляху до роботи можна здрімнути!

Восени 2018 року компанія Volvo презентувала нову модель безпілотного електромобіля без керма та педалей під назвою 360c. Розробники компанії показали новий вигляд салону. Тут сидіння перетворюються у повноцінні місця, де можна якщо е бажання заснути.

Volvo 360c мають всього одні двері, які нагадують крило чайки. По всьому периметру авто встановлені світлодіодні індикатори, завдяки яким автомобіль попереджує інших учасників дорожнього руху про свої маневри на дорозі. Більша частина автомобіля виконана зі скла. Проте, інженери Volvo досі тримають в секреті деякі характеристики автомобіля. Досі невідома місткість акумулятора та мало відома інформація про типи датчиків для автопілота.

Громадський транспорт з автопілотом

Тим часом, по вулицям Потсдама, що в Германії курсує перший у світі трамвай, який керується штучним інтелектом. Такий трамвай оснащений радарами, сканерами та камерами. Вони передають всі дані на бортовий комп’ютер, що дозволяє трамваю оцінювати ситуацію на дорозі. Таким чином, він зможе не лише відстежувати ситуацію на вулиці та зупинятися на відповідних зупинках, але й чекати доки всі пасажири зайдуть до салону.

Безпілотний громадський транспорт на дорогах дозволить регулювати рух та знизить аварійну ситуацію на дорогах. Але коли саме такі трамваї запустять у масове виробництво, поки невідомо. Наразі безпілотний трамвай лише один, але в цілях безпеки за кермом все-таки присутній водій, який в екстреній ситуації зможе взяти все керування на себе.

В той самий час, представники транспортного управління Дубаї виділив біля $410 тис. для дослідження перспективності безпілотних автобусів. Перші декілька років автобуси курсуватимуть по зарання узгодженим маршрутам.

Міська влада поки не визначилася, коли саме автопілотний транспорт запрацює на повну. Можливо, наприкінці 2018 року або на початку 2019 чиновники назвуть приблизні дати запуску.

Шестимісні автопілотні автобуси, які планують запустити по вулицях міста Дубаї, створені американською компанією Next Future Transportation. Вони оснащені електродвигунами та можуть розганятися до 80 км/год.

Стратегія транспортного управління міста Дубаї передбачає заміну 25% всіх міських транспортних перевезень безпілотним транспортом вже до 2030 року. В цю програму включили також і морські перевезення.

Безпілотні вантажні перевезення – доставлення нового покоління

2016 року в Америці відбулося перше комерційне доставлення товару на безпілотній вантажівці. Роботизована вантажівка компанії Otto, рухалася дорогою зі швидкістю 90 км/год. Саме з такою середньою швидкістю фура подолала відстань 200 км між двома містами. Хоч весь цей час в кабіні фури був водій, але його допомога знадобилася лише при заїзді та виїзді з автомагістралі.

В цілому, автопілотним транспортом вже зараз можна користуватися. Але система ще не повністю налагоджена тому без людей тут ще не обійтися.

Коли транспорт майбутнього з’явиться на наших дорогах?

Дослідження PwC показують, що повністю автоматичний транспорт з’явиться у всіх столицях та на вулицях найбільших міст вже до 2040 року. Світові тренди ведуть до того, що інвестиції в цю галузь у 2018 році повинні перевищити $80 млрд — суму, яка інвестували у розвиток безпілотного транспорту за 2014–2017 роки.

За прогнозами експертів, розвиток сфери авто зі штучним інтелектом буде продовжуватися ще довго, оскільки всесвітня погоня за розвитком технологій буде тривати й надалі.

Які проблеми можуть бути з автопілотом?

З іншого боку, розвиток безпілотних авто може зіштовхнутися з рядом етичних проблем. Передусім треба визначити, на кому лежатиме відповідальність, як моральна та фінансова, так і кримінальна, за порушення дорожніх правил та вчинення ДТП. Кого спасатиме автопілот у випадку потенційної аварії та куди працевлаштовувати водіїв після втрати робочих місць. До речі нещодавно ми публікували статтю з результатами дослідження: «Кого має переїхати безпілотний автомобіль: дитину чи бабусю?»

Це значить, що розробники штучного інтелекту, як юристам та дослідникам перевезень ще доведеться помізкувати над всіма нюансами перед тим, як масово виводити на дорогу свій автоматичний транспорт.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом

Що чекає штучний інтелект у 2024 році: 4 головні тренди від MIT

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?