Orbital Audio — стартап від Рікі Мартіна для справжніх меломанів

Музика в 3D, 4D і 8D створюється завдяки технологіям об’ємного звучання і складного мікшування. Звукорежисери використовують різні прийоми, щоб створити відчуття звуку навколо: наприклад, затримки та реверберації.

Поп-музикант Рікі Мартін і команда його недавно створеної компанії Martin Music Labs вважають, що вони зробили прорив в області звуку. Їх технологія Orbital Audio не вимагає спеціальних додатків або обладнання і передбачає індивідуальний підхід до прослуховування музики.

Ідея прийшла до Рікі Мартіна під час пандемії.

«Перші два дні в ізоляції були приголомшливими, — розповідає Мартін. — Усі казали мені: “Рікі, доведеться скасувати всі твої тури”. А я відповідав: “Чекайте. Давайте просто послухаємо музику. Це мої ліки.”».

Одинадцятий студійний альбом Мартіна повинен був вийти в січні, але пандемія змусила співака переглянути плани. Він розділив альбом на дві частини: Pausa і Play. Перша вийшла в травні, друга готується до релізу.

Після скасування концертного туру Мартін вирішив підвищити якість нових треків. Він звернувся до свого звукорежисера Джейсона Джошуа, щоб з’ясувати, як зробити треки на Pausa більш імерсивними. Як висловився Мартін: «Зробіть кожен трек індивідуальним і змусьте його літати навколо мене, — згадує він. — І бум, з’явилася компанія Orbital Audio».

«Ми запустили проєкт не для того, щоб наново винайти звук. Ми зробили це, щоб дати Рікі те, чого він хотів — на той момент цього не існувало », — каже звукорежисер Мартіна.

Великі компанії на зразок Sony або Dolby багато років розробляють імерсивні аудіотехнології. Але Мартін і Джошуа наполягають, що їхня технологія Orbital Audio є першою у своєму роді, оскільки не вимагає спеціального устаткування або окремої платформи.

«Це було найголовніше: Рікі вимагав, щоб технологія була доступна на будь-якому телефоні, в будь-якій точці світу, на навушниках за $5 або за $100», — говорить Джошуа.

Він підкреслює, що Orbital Audio — це більше, ніж звук в 3D або 8D, оскільки увага приділяється деталям в кожній частині пісні.

«Вас буде оточувати весь трек, а не тільки Рікі або гітара, або те, що ви захочете вибрати, — розповідає Джошуа. — Ось у чому була наша мета: як зробити музику індивідуальніше? Фактично нам довелося придумати нову технологію».

Мартін і Джошуа не розкривають особливості Orbital Audio. Мініальбом Pausa вийшов у двох версіях: стандартної та розробленої за допомогою Orbital Audio. Так слухачі зможуть отримати уявлення про те, чим нова технологія відрізняється від аналогів.

Кінцева мета Orbital Audio — розширити сферу застосування від музики до ігор, фільмів і заходів — аж до здоров’я і гарного самопочуття.

«Я відчуваю, що ми можемо створити відмінний додаток для медитації з Orbital Audio. Ми зможемо об’єднати тибетські піснеспіви з григоріанським співом і оточити вас цією музикою», — вважає Рікі Мартін.

Музикант розповідає, що зараз вони показують Orbital Audio колегам з музичної індустрії та збирають зворотний зв’язок про те, як технологію можна використовувати для інших проєктів.

«Це реакція людей, які звикли дивитися чорно-білий телевізор і раптом бачать кольоровий, — говорить він. — Ніхто не захоче повернутися до чорно-білого телебачення, ось наскільки це вражає».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Google представила онлайн нейромережі для створення музики! Огляд та приклади використання

Група Kiss дебютує з «безсмертними» цифровими аватарами

Чому при виборі гаджетів важливо звертати увагу на версію Bluetooth?