Як у Платформі взаємодій «Простір» створюють «розумне» місто Рівне

Активні громадяни самостійно займаються власною освітою та здобуттям нових навичок, а також оновлюють рідні міста. Спільнота об’єднується для підвищення якості життя та привабливості міст не тільки у столиці, Львові чи Дніпрі, але й в інших обласних центрах. Сьогоднішній матеріал — про місто Рівне й тамтешню Платформу взаємодій «Простір», особливості діяльності якої нам розповіли Олена Мамрега – виконавчий директор «Простору» та Олена Кравчук – керівник інформаційного сектору.

17634294_1760178714293620_8669256160016100948_n

Для кого і для чого створено «Простір»

У кількох рівненських бізнесменів із активною громадянською позицією восени 2015 року виникла ідея створення Платформи взаємодій, а вже 1 березня 2016 року відбулася презентація «Простору». Наше глобальне завдання — проектами, ідеями, діями трансформувати Рівне у прогресивне місто сталого розвитку, про яке кожен з нас мріє, яким хоче пишатися. Платформа взаємодій «Простір» — це різні за віком та професіями люди, об’єднані бажанням вдосконалюватися і допомагати змінювати Рівне на краще.

Простір є центром для усіх цікавих і корисних неполітичних громадських ініціатив, неформальних навчальних проектів, де громадські організації проводять публічні заходи. Крім того, фрілансери та студенти використовують «Простір» для коворкінгу. Наша головна аудиторія – активні громадяни, які прагнуть навчатися, самовдосконалюватися та розвивати рідне місто. «Простір» запрошує в гості усіх бажаючих.

В майбутньому, платформа взаємодій «Простір» має на меті стати «Фондом громади» — провідною організацією, яка акумулює кошти та ідеї для вирішення важливих проблем міста спільними зусиллями бізнесменів, влади, різноманітних фондів і організацій, а також простих активних рівнян. Налагодити системну роботу «Простору» у 2016 році допоміг Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання» (ІСАР «Єднання»), за що дуже вдячні, надихаємося та обмінюємося досвідом.

Про заходи в «Просторі»

У OpenOffice проводяться різноманітні заходи для саморозвитку та самовдосконалення: тренінги, семінари, презентації проектів, конференції, круглі столи, майстер-класи, мовні клуби. З лютого цього року у нас діяло два мовних клуби – рівняни мали нагоду спілкуватися польською мовою з талановитим фотографом Гжегошем Кубяком та англійською – з волонтером Корпусу Миру США Кевіном Блосфелдом. Кевін реалізував у Рівному проект CoLab, під час якого активні городяни мали нагоду навчатися проектному менеджменту, генерувати ідеї щодо розвитку рідного міста та створювати власні проекти. У травні учасники представили свої проекти експертам та потенційним інвесторам. Приємно, що деякі команди з Colab вже втілюють свої ідеї у життя.

Під час надихаючої зустрічі з Олегом Дерев’янком говорили про п’ять трендів, що визначають майбутнє бізнесу та лідерства та як зробити світ кращим, якщо ми не зробимо кращими себе. Адже власне майбутнє та майбутнє нашої країни твориться через саморозвиток.

Одним з яскравих цьогорічних заходів був проект «Кіношкола», створений Віктором Булигою, що дав змогу зацікавленим рівнянам поринути в атмосферу кінематографу, відвідати майстер-класи, на яких відомі режисери, кінознавці та актори давали рекомендації щодо написання власного кіносценарію, проходження кастингів та навіть відзняли кінофільм за 24 години. У рамках «Відкритої бізнес-академії групи компаній РЕНОМЕ» майстер-класи Ігоря Бінковського надихали рівнян до саморозвитку, він ділився секретами раціонального планування власного часу, та як залишатися при цьому собою.

Простір намагається бути відкритою організацією, тому звітує та щорічно презентує Звіт про свою діяльність перед громадою. Звіт можете переглянути на нашому сайті.

Презентація річного звіту Платформи за 2016 рік

Презентація річного звіту «Простору» за 2016 рік

Про взаємини з державним та освітнім сектором

Приблизно через тиждень після презентації «Простору» наші активісти підписали Меморандум про співпрацю із міським головою Володимиром Хомком, в якому міська влада погодилась сприяти розвитку «розумного міста» — впровадженню сучасних інформаційних технологій у різних галузях життя міста. Невдовзі також підписали Меморандум про співпрацю з ректором Національного університету водного господарства та природокористування Віктором Мошинським. Університет є стратегічним партнером «Простору» та надає приміщення для Open Office.

17190891_1744495525861939_648088891914352308_n

Також «Простір» співпрацює з Французьким Альянсом міста Рівного та у цьому році підтримував Альянс у проекті «Французька весна». У приміщенні Open Office відбувався кінопоказ французьких фільмів мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Про людей, що розвивають «Простір»

Команда об’єднує відомих у Рівному особистостей, кожен з яких – справжній професіонал у різних галузях: бізнесі, маркетингу, медіа, неформальній та традиційній освіті, дизайні, інформаційних технологіях, громадській діяльності. Чотири ініціатори створення такого унікального об’єднання є членами Правління «Простору».

Олександр Ковальчук – комерційний директор групи компаній «Кратос». ТОП-менеджер з великим міжнародним досвідом, 9 років прожив у США, де надихнувся сучасним підходом до бізнесу та громадського життя. У «Просторі» просуває ідеї розвитку в Рівному філантропії, тобто втілення суспільно-важливих проектів спільним коштом, в тому числі й за рахунок бізнес-меценатів. Куратор проектів «Бренд Рівного», «Відкритий офіс», «Співпраця із Корпусом Миру», «Фонд громади».

Сергій Гемберг – відомий у Рівному як банкір і фінансист, так і як музичний продюсер – президент джаз-клубу «ДжЕм» і засновник фестивалю «ArtJazz». Активно просуває ідею креативної економіки, займається проектами, пов’язаними з неформальною освітою, є засновником проекту «Телепортус». Зокрема, першим із рівнян зміг отримати ліценцію на проведення освітньо-мотиваційної конференції під світовим брендом «TEDxRivne».

Надія Гладкевич – генеральний директор групи компаній «Реноме», відомий у Рівному меценат. Ініціювала розвиток глобального проекту «RivneSmartCity», який покликаний поширювати сучасні технології у системі життєдіяльності міста, робити місто комфортнішим і зручнішим для його мешканців. Окрім того, куратор проекту реконструкції «Зеленої» (Літньої) естради у парку культури та відпочинку ім. Т. Шевченка.

Євген Щербаков – директор девелоперської компанії «FineCity» (мікрорайон «Басів Схил»). Фахівець із управління корпоративними фінансами, тож у «Просторі» контролює фінансову звітність. Куратор проекту «Фонд громади».

Олена Мамрега – виконавчий директор Платформи взаємодій «Простір», організовує заходи у Open Office, допомагає молодим громадським організаціям розпочати свою діяльність, висвітлити їх діяльність у громаді, підтримує соціально відповідальні організації.

Олена Мамрега, друга праворуч та Олена Кравчук

На фото зліва на право: Олена Тинник, Ігор Бінковський, Олена Мамрега, Олена Кравчук. Фото з майстер-класу Ігоря Бінковського у «Просторі»

Члени організації: Олена Білик – креативний маркетолог, Настя Хмара – координатор проекту «The Wall», дизайнер інтер’єру, Настя Борейко – найпозитивніший настрій «Простору», Тарас Комаренко – ініціативний фінансист, Віталій Бишук – творець сайту «Простору».

У нашій команді є активні волонтери, яких приємно відзначити:

Олена Кравчук – творчий керівник інформаційного сектору, Олена Шульга – мистецька душа «Простору», Олег Петрусь – волонтер з екстраординарним мисленням, Олена Тинник – куратор активних зв’язків з громадськістю, Олег Лагоднюк – інноваційний погляд у майбутнє, Антон Шинкарук – логіка та структурований мозок, Андрій Кравчук – досвідчений психолог та вільний фотограф, Володимир Булка – майстер найміцнішого еспресо та найніжнішого лате, Андрій Матвіїв – досвідчений журналіст, Олександр Бойко – наймолодший волонтер – фотограф, Олександр Процюк – швидка поліграфічна допомога, Андрій Цьось – нестандартний художник, Дмитро Котляров – архітектор на власній хвилі, Вікторія Власюк – творча особистість, що вміє насолоджуватися життям, Тетяна Кідрук – комунікабельний перекладач, Аліна Забаріна – дизайнер з душею.

Дякуємо нашим волонтерам за підтримку та оперативну допомогу у всіх проектах! Платформа взаємодій «Простір» закликає рівненських підприємців, владу, громаду разом бути соціально активними, реалізовувати нестандартні проекти, підвищувати привабливість міста для активної прогресивної молоді, зупиняти відтік кращих кадрів, працювати над туристичною привабливістю міста. А це, в свою чергу, генеруватиме прямі грошові надходження в локальну економіку та покращить рівень життя нашої громади у славному місті Рівному!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

Мегапроекти ОАЕ: 15 нових об’єктів, які змінять світ

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж