Прототипи фітнес-масок від Reebok пророкують похмуре майбутнє

Любителі бігу і велопрогулянок зіткнулися зі складнощами під час пандемії. Як знайти маску, яка дозволить дотримуватися вимог безпеки та при цьому не перетворить тренування на муку? Розв’язання цієї проблеми знайшов Reebok.

Більшість фітнес-масок, представлених зараз на ринку, призначені не для фільтрації частинок, а для імітації низького рівня кисню. У докоронавірусному світі їх використовували, щоб відтворити умови бігу на великих висотах і підвищити кардіореспіраторну витривалість організму. Reebok ж розробляє маски, які зможуть відповідати актуальним потребам, але при цьому забезпечать комфорт і безпеку під час тренувань. Крім того, компанія задумалася про те, як будуть виглядати фітнес-маски майбутнього.

Ряд експертів вважає, що погіршення екології в поєднанні з більш частими пандеміями може зробити маски звичною деталлю тренувань навіть після закінчення нинішньої кризи.

«На жаль, це нова норма, — вважає Дон Альберт, глава Creation Center, європейської інноваційної лабораторії Reebok. — Вже зараз багато хто регулярно носять маски під час вуличних тренувань, особливо в Азії. Коронавірус тільки посилив цю потребу».

Альберт і його команда придумали три варіанти масок, які не тільки захистять спортсменів від шкідливих часток в атмосфері, а й дозволять отримувати інформацію про їхній рівень кисню та інших життєво важливих показниках. Поки це тільки прототипи, але вони дають уявлення про змінення реальності.

«Ми спробували уявити, як буде виглядати фітнес майбутнього, — каже Альберт. — Чому б не створити маску, яку люди будуть носити не тому, що це необхідно, а тому, що вони цього хочуть?»

Ось як виглядають три футуристичні фітнес-маски від Reebok.

Маска для спілкування

Сама схожа на звичні нам маски. Основна відмінність — прозорий екран біля рота. Дослідження Reebok показало, що люди розглядають спорт як соціальну діяльність: їм подобається висловлювати свої емоції та бачити обличчя оточення. Ця маска не тільки відфільтровує частки, але і дозволяє спілкуватися. Альберт передбачає доповнити її датчиками для відстеження частоти дихання і серцевих скорочень. Дані будуть передаватися в спеціальний додаток.

Маска для захисту

Найнезвичайніший з трьох варіантів. Прозорий щит, що закриває все обличчя, капюшон і респіратор — здається, ніби ця маска створена для пробіжок в зоні відчуження. Велика площа покриття забезпечує максимальний захист від шкідливих часток і дозволяє розмістити більше датчиків. За легкість дихання відповідає вбудований респіратор.

Альберт представляє цю маску в поєднанні з додатком, який дозволить користувачеві покращувати свої показники під час будь-яких тренувань. У ньому ж можна буде налаштовувати умови всередині маски: від температури до рівня кисню.

Проте, в жаркому кліматі в такій масці може бути некомфортно. На думку Альберта, дана модель більше підходить для просторів з постійною температурою, в яких є ризик зараження. Зараз такий засіб захисту здається незвичним, але у світі, де маски стануть частиною життя, це може змінитися.

«На наше сприйняття впливають культурні норми, — каже Альберт. — У майбутньому, коли більшості людей доведеться носити маски, це буде виглядати не так вже дивно».

Екомаска

Альберт називає цю модель найбільш амбітною з трьох. Вбудований респіратор з органічним наповнювачем (водоростями або мохом) очищає повітря, поглинаючи вуглекислий газ з атмосфери та виділяючи кисень. Також маска буде фільтрувати небезпечні частинки, наприклад віруси. «Вже зараз водорості використовуються для очищення забрудненого повітря. Ми спробували зробити маску, яка працює за тим же принципом», — каже Альберт.

Прямо зараз Reebok не веде активну роботу по створенню будь-якого з цих прототипів, але Альберт вважає, що їх візуалізації дають уявлення про те, як компанія уявляє собі майбутнє засобів захисту. Нинішня криза показала, що в найближчі роки спортивним брендам доведеться направити свої сили на виробництво фітнес-масок. Можливо, в майбутньому маска стане таким же звичним атрибутом тренування, як кросівки.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Людина з майбутнього або як технології майбутнього оточують нас вже зараз

Колишні інженери Google представили повністю автономний робот-пилосмок Matic

Висока кухня зі смаком науки або як тарілка перетворює подачу страв у шоу