Світлана Мальована, CEO, Raccoon.World: «Після сертифікації Raccoon.Recovery буде впроваджено в лікарнях як повноцінне медичне рішення»

В будь-якому суспільстві є ті, хто скаржаться і звинувачюють і ті, хто пропонують рішення. Сьогодні ініціативність вкрай важлива для Укріїни, і це особливо стосується галузі охорони здоров’я. Світлана Мальована, CEO, Raccoon.World, розповіла нашій редакції про свій проект Raccoon.Recovery, який допомагатиме відновлювати функціональність рук після перенесеного інсульту та травм.

Про виникнення стартапу

Ідея рішення Raccoon.Recovery з’явилася не сама собою, до неї підштовхнув випадок. Під час проведення виставки TechCrunch Disrupt 2017 в Сан-Франциско ми презентували одну із власних розробок – ігровий контролер Raccoon.Clip. До нашого стенду підійшов маленький хлопчик, який мав проблеми з руками і через це не міг користуватись мишею або геймпадом. Виявилось, що завдяки нашому контролеру він взагалі вперше в житті грав у відеоігри.

Це й наштовхнуло нас на думку, що нашу розробку можна застосовувати для реабілітації. А радість, яку не приховував хлопчик, дала зрозуміти, що для людей з обмеженими можливостями гра – це те, що дозволить хоча б на деякий час забути про проблему. Тобто таке лікування буде ефективним завдяки глибокому зануренню пацієнта в процес. Провівши аналіз ринку і попереднє опитування, ми впевнились у користі такого проекту. А тому почали працювати над створенням рішення для людей, які мають проблеми з моторикою рук, зокрема тими, що виникли після перенесеного інсульту або травми. В основі рішення – гра у відеоігри з використанням контролера. Та звичайно, для створення повноцінного медичного інструменту одного контролера замало. Тому ми почали розробляти для нього багатофункціональний софт, який дасть можливість лікарю контролювати процес одужання навіть дистанційно.

Про реалізацію проекту

Звичайно, є певні складнощі, пов’язані із виходом на ринок з медичною розробкою. Головна з них полягає в тому, що медична сертифікація є обов’язковою для продажу продукту клінікам. А це процес довготривалий і може займати від одного до 3-4 років.

Рішення проблеми ми бачимо у виході на ринок до отримання сертифікату в якості мультимедійного пристрою для клінік. Після сертифікації Raccoon.Recovery буде впроваджено в лікарнях як повноцінне медичне рішення.

Крім того, певні складнощі є і в роботі з персоналом, який встиг звикнути до масажів та інших звичних та вже подекуди застарілих методів. Звикати до нового завжди складно. Ми це розуміємо і враховуємо. Тому робимо інтерфейс програми дуже простим та зрозумілим. І, що найголовніше, зручним, адже функції програмного забезпечення — полегшувати щоденну роботу персоналу, від реабілітолога до керуючого клініки.

Про команду

Команда, яка працює над створенням та розвитком проекту, на сьогодні складається з 12 людей: 4 розробника працюють над створенням апаратного та програмного забезпечення, 4 займаються bizdev та маркетингом. Є у нас також MBA-бізнес-консультант та консультант із фінансів. І ще двоє важливих для цього проекту людей – це практикуючі реабілітологи.

Про продукт

Raccoon.Recovery – це розробка для відновлення функціональності рук після травми або інсульту. Це комплексне рішення складається із software та hardware-компонентів. Ортопедичний контролер для збору даних та тренувань може використовуватися людьми навіть з дуже низькою функціональністю рук завдяки форм-фактору кліпси, що надягається на руку. Програма для лікарів дозволяє збирати статистику, аналізувати прогрес та формувати програми реабілітації із застосуванням комп’ютерних ігор, а мобільний додаток – спостерігати за процесом відновлення не тільки хворому, а і його родичам.

Raccoon.Recovery базується на алгоритмах Machine Learning та Artificial Intelligence, що зараз використовуються в дуже масштабних галузях, наприклад в ракетобудуванні та на фондових біржах. Обмін даними відбувається із застосуванням хмарних технологій, що дає змогу пацієнту проходити лікування і в домашніх умовах, а лікарю – безперервно спостерігати за процесом реабілітації. Лікар в будь-який час може отримати результати скринінг-тестів, що проводяться автоматично, та на основі динаміки відновлення коригувати процес, обираючи відеоігри в залежності від групи м’язів, які необхідно тренувати. Контролер працює як HID-девайс та може підключатися до ПК як замінник миші та клавіатури, тому пацієнти відновлюються, граючи в улюблені відеоігри. Так, наприклад, гра у Need for Speed чудово тренує вигини зап’ястя, а World of Tanks підвищує точність рухів.

Керівництву лікарні дане рішення прийдеться до смаку, адже воно допомагає зменшити кількість часу, який медичні працівники витрачають на роботу з кожним пацієнтом та проводити реабілітаційний процес віддалено. А значить, збільшиться потік клієнтів та зокрема заробіток клініки.

Таким чином ми прийшли до рішення, аналогів якому немає не лише в Україні, а й у світі загалом.

Про роботу в прогресі

Прототип нашого пристрою та MVP програмного забезпечення вже тестується у трьох українських лікарнях та двох реабілітаційних центрах в США. Ці пілотні проекти спрямовані на тестування гіпотез та вдосконалення рішення.

Ми беремо участь у різних заходах для медтех-стартапів, шукаємо партнерів у медичній сфері для запуску пілотів, спілкуємось із лікарями, керівництвом клінік та безпосередньо із хворими. Це допомагає нам удосконалити рішення.

Випустити Raccoon.Recovery на ринок плануємо вже наступного року.

Про плани на майбутнє

Плануємо запустити ще декілька пілотів в Україні, Німеччині та США.

У червні 2018 року ми отримали єврогрант від «Горизонт 2020» у розмірі 50 тисяч євро. Це дуже важливе досягнення, і не лише через грошову складову – це визнання нашого рішення на міжнародному рівні (Raccoon.World став 9 українським бізнесом за всю історію «Горизонт 2020», що отримав фінансування). Отриману суму буде витрачено на доопрацювання програмного забезпечення, аналіз бізнес-моделі.

Ми знаходимось в постійному пошуку інвестицій для якомога швидшого виходу на ринок. Також плануємо за півроку за результатами звіту щодо проведеної роботи подати заявку на наступний етап програми «Горизонт 2020», де можна отримати фінансування в розмірі від 0,5 до 2,5 млн євро.

А ще наразі ми пройшли відбір до акселератору Startupbootcamp Digital Health Berlin. Увійшовши в ТОП-12 серед медтех-стартапів, ми отримали унікальний шанс пройти інтенсивну 3-місячну програму підтримки стартапів у Берліні. Це дарує нам можливість вчитися у кращих європейських наставників, співпрацювати з провідними корпораціями та потоваришувати із бізнес-ангелами та венчурними компаніями, які інвестують в цифрову галузь охорони здоров’я, з усього світу.

ВАРТО ЧИТАТИ:

Фото: власний архів спікера

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному