Redmi Note 7 — критичний погляд на 48-мегапіксельну камеру

Модель Redmi Note 7 стала напевно найпопулярнішою і найочікуванішою в лінійці Redmi: новинку представили в Китаї 15 січня, в той же день кілька сотень тисяч смартфонів були розпродані через онлайн-магазин всього за 8,5 хвилин і компанії довелося тимчасово зупинити збут. За місяць компанія продала 1 мільйон примірників Redmi Note 7 і схоже на те, що «сімка» стане найхітовішим смартфоном Xiaomi в лінійці бюджетних девайсів. До речі, тепер Redmiце окремий суббренд, під яким будуть випускатися всі бюджетні смартфони Xiaomi.

До України новинка доїхала тільки через два місяці — 25 березня 2019 компанія Xiaomi офіційно представила Redmi Note 7 на українському ринку. Основна родзинка «сімки» — 48-мегапіксельна камера. Відзначимо, що сьогодні камери з матрицею 40 мегапікселів і вище встановлюються тільки в смартфони середнього і верхнього цінових сегментів, їх вартість зазвичай не менше 400 дол. Ціна Redmi Note 7 — набагато нижче, близько $200.

Дизайн

Redmi Note 7 — досить незвичайний апарат, оскільки розробники постаралися помістити в бюджетному гаджеті функції й характеристики, які властиві швидше апарату середнього цінового сегмента. Наприклад, дисплей тут покритий склом Gorilla Glass 5, таким же склом покрита і задня панель. Аналогічне скло використовувалося у флагмані Xiaomi Mi 8 і Samsung Galaxy S9/S9+. З опису на сайті виробника слідує, що Corning Gorilla Glass 5 витримує навантаження до 638 ​​кг/мм і падіння з висоти до 1,6 метра. Не випадково в рекламному ролику демонструвалося, як Redmi Note 7 використовують як дошку для нарізки фруктів.

У комплекті постачання — кабель USB Type-C, зарядний пристрій і силіконовий чохол

А ось бічна рамка — пластмасова. І хоча всередині смартфона є силовий металевий каркас, проте він відсутній в місцях розташування кнопок і слота для SIM-карт. Як виявив техно блогер Зак Нільсон в креш-тесті, саме в цих місцях корпус смартфона може зламатися. Тому з вигинанням моделі Redmi Note 7, особливо з огляду на її досить значні розміри, потрібно бути обережним.

Кнопка включення і подвійна кнопка регулювання гучності знаходяться на правій бічній грані, гібридний слот для SIM-карток або SIM-картки та MicroSD-картки (до 256 ГБ) розташовані зліва.

У нижній частині розміщений динамік і довгоочікуваний порт USB Type-C. Довгоочікуваний, оскільки практично всі апарати Xiaomi перейшли на використання USB Type-C ще понад рік назад, в той час як в моделі Redmi Note 6, яку випустили в жовтні минулого року, все ще використовувався стандартний microUSB 2.0.

Хоча на нижній бічній грані є дві симетричних решітки, динамік там тільки один, з правого боку. Звук — гучний, причому навіть на максимальній гучності динамік звучить чисто, без хрипів. А ось по частотному діапазону враження не особливо хороші, в порівнянні з акустикою в дорожчих смартфонах тут переважають середні частоти. Для перегляду фільмів або веб-конференцій — те, що потрібно, а от музику слухати не дуже приємно.

Попри використання USB Type-C, розробники не відмовилися від стандартного аудіогнізда 3,5 мм, воно розташоване на верхній бічній грані, поруч з інфрачервоним (ІЧ) портом і додатковим мікрофоном для роботи системи фільтрації шумів. Адже в багатьох телефонах з USB Type-C стандартний аудіороз’єм пішов у небуття, наприклад, в Xiaomi Mi 8, Mi Note 3 та інших.

ІК-порт зараз зустрічається не часто, але штука ця вельми корисна. Завдяки мобільному додатку Mi Remote можна керувати різною побутовою технікою: телевізорами, проекторами, кондиціонерами, ТВ-тюнерами і т. д. При цьому діапазон моделей дуже великий, Mi Remote підтримує навіть дуже старі моделі телевізорів з «пузатими» кінескопами.

Дуже добре, що інженери Xiaomi зберегли світловий індикатор. Він розташований в самому низу на фронтальній панелі й блимає, якщо приходять нові повідомлення або був пропущений дзвінок.

На задній панелі в лівому верхньому кутку розміщений модуль подвійної камери, під ним у центрі — сканер відбитків пальців. Фотомодуль випирає над задньою панеллю приблизно на 1,5 мм, це досить багато, адже навіть якщо одягнути силіконовий чохол, який поставляється в комплекті, камера все одно буде підніматися над корпусом приблизно на 0,5 мм. Тобто, комплектний чохол не здатний захистити об’єктив від подряпин, отже для захисту краще прикупити товсту шкіряну книжку-чохол.

Чохол, що постачається в комплекті, не захищає об’єктив від подряпин, оскільки камера все одно випирає приблизно на 0,5 мм

Смартфон оснащений містким літієво-полімерним акумулятором 4000 mAh. Це добре вплинуло на автономність, але погано — на габаритні розміри. Товщина новинки складає 8,1 мм, а вага — 186 г. Повідомляється, що смартфон буде продаватися в трьох кольорах: блакитному, червоному і чорному.

Дисплей

Redmi Note 7 оснащений фактично фаблетовським розміром дисплея — 6,3 дюйма. При цьому «моноброва» у верхній частині дисплея, як у попередній моделі, поступилася місцем «краплі», в якій розміщена селфі-камера. Вузький динамік-мембрана тепер знаходиться над «краплею».

Дисплей окантований досить тонкою рамкою. Параметр screen-to-body становить близько 81,4%. Це непоганий показник для бюджетника, хоча, наприклад, у флагманському «тонкорамочному» Xiaomi Mi 9 цей параметр дорівнює 85,2%.

Роздільна здатність IPS-матриці становить 1080×2340 пікселів, співвідношення сторін 19.5: 9, щільність — 409 точок на дюйм. Панель IPS загалом непогана, але не найвищої якості, крім того, є певні недоліки з підсвічуванням. Наприклад, на білому тлі можна помітити більш слабке підсвічування навколо «краплі» і біля верхнього ребра панелі. Водночас, за даними GSMARENA, дисплей пропонує високу максимальну яскравість 479 ніт та пристойний коефіцієнт контрастності 1338: 1 в кольоровому режимі за замовчуванням. Точність передачі кольору не надто висока — білий колір тут трохи з блакитним відтінком. Втім, якщо не чіплятися і не дуже придивлятися — то дисплей для бюджетного смартфона цілком чудовий.

Обчислювальний блок

Гаджет оснащений 8-ядерним процесором Snapdragon 660 з графікою Adreno 512, чипсет містить чотири ядра Kryo 260, які працюють на частоті 1,8 ГГц, і чотири високопродуктивних ядра Kryo 280 з тактовою частотою 2,2 ГГц. Взагалі, цей процесор не є найновішим — він був анонсований ще у 2017 році та позиціювався як чип, який здатний забезпечити смартфони середнього цінового класу можливостями флагманських пристроїв. Згідно з тестами утиліт Geekbench і AnTuTu, по обчислювальній потужності Redmi Note 7 приблизно відповідає флагманським смартфонам 3-річної давнини.

Продуктивність Redmi Note 7 за даними утиліти AnTuTu

Продуктивність Redmi Note 7 за даними утиліти AnTuTu

Що стосується оперативної пам’яті й накопичувача SSD, то гаджет поставляється в декількох версіях з різними обсягами пам’яті. Є варіант з 3 ГБ оперативної пам’яті та 32 ГБ фіксованої пам’яті, але більш оптимальним є трохи дорожчий варіант з 4 ГБ/64 ГБ.

Продуктивність Redmi Note 7 за даними утиліти Geekbench

Продуктивність Redmi Note 7 за даними утиліти Geekbench

В цілому, хоча процесор не найновіший, по продуктивності його цілком достатньо: телефон працює швидко, Android 9 з оболонкою MIUI 10 функціонує без проблем.

Взагалі китайські телефони іноді грішать поганою підтримкою кирилиці, проте в моделі, що потрапила в редакцію на тест, була встановлена ​​глобальна прошивка, тому будь-яких проблем з кирилицею помічено не було. Водночас, в меню управління камерою іноді проскакували ієрогліфи, проте це не впливало на розуміння режиму роботи.

Фотокамера

Основна «хітова» характеристика смартфону — 48-мегапіксельна камера. У бюджетному сегменті такий фотосенсор застосовується вперше, але для флагманських смартфонів як Xiaomi, так і інших вендорів, матриці від 40 Мп вже не рідкість.

Смартфон отримав досить великий сенсор Samsung GM1 — 1/2 “(фізичний розмір 6,4 × 4,8 мм), розмір пікселя — 0,8 мкм, тому об’єктив камери не випадково так сильно випирає над корпусом.

У камері використовується технологія Quad Bayer (альтернативна назва — TetraCell), коли чотири пікселі об’єднуються в один великий піксель розміром 1,6 мкм того ж кольору. Іншими словами, сусідні пікселі в квадраті 2х2 накриваються загальним фільтром, який пропускає червоний, синій або зелений колір. Таким чином, на виході ми отримуємо 12-мегапіксельний знімок у форматі 3: 4, або 9-мегапіксельний (4000х2250) в форматі 16: 9, але чіткіший і з меншим рівнем шуму навіть при високих значеннях ISO в порівнянні зі звичайними 12-мегапіксельними сенсорами.

Якщо є бажання можна знімати й 48-мегапіксельні фотографії — відповідна функція включається в режимі Pro, однак сенсу в цьому особливо немає: розмір файлу відчутно зросте, а от якість злегка погіршиться.

Активувати функцію зйомки 48-мегапіксельних фотографій можливо в режимі Pro. Зверніть увагу, що в момент активації на екрані з'являється напис з ієрогліфами

Активувати функцію знімання 48-мегапіксельних фотографій можливо в режимі Pro. Зверніть увагу, що в момент активації на екрані з’являється напис з ієрогліфами

Додаткова 5-мегапіксельна камера використовується тільки для визначення глибини знімка в портретному режимі.

Фотозйомка в яскравий сонячний день без використання режиму HDR (нагорі) та з HDR (внизу)

Фотографування в форматі 16:9 в яскравий сонячний день

В камері Redmi Note 7 заявлена ​​підтримка функцій штучного інтелекту (AI), проте знімки, зроблені з активованим AI й без нього, на практиці нічим не відрізняються — не видно якихось значних змін в кольорах, контрасті, експозиції і т. д. (оригінали всіх фотографій можна завантажити за даним посиланням)

Фотозйомка в портретному режимі. Задній фон розмитий

Фотографування в портретному режимі. Задній фон розмитий

Зразок фотознімку в режимі портрету з розмитим заднім фоном

Фотознімок в режимі портрету з розмитим заднім фоном

Фотографія, що зроблена в режимі панорамної зйомки

Фотографія в режимі панорамного знімання

Знімок всередині приміщення ввечері при штучному освітленні

Знімок всередині приміщення ввечері при штучному освітленні

Фрагмент шириною в 700 пікселів оригінальної 12-мегапіксельної фотографії

Фрагмент шириною в 700 пікселів оригінальної 12-мегапіксельної фотографії

Фрагмент шириною в 700 пікселів оригінальної 48-мегапіксельної фотографії

Фрагмент шириною в 700 пікселів оригінальної 48-мегапіксельної фотографії

Зразок фотозйомки тексту з висоти приблизно 25 см

Зразок Фотографування тексту з висоти приблизно 25 см

Фрагмент оригінальної 12-мегапіксельної фотографії

Фрагмент оригінальної 12-мегапіксельної фотографії з масштабом 100%

Фрагмент оригінальної 48-мегапіксельної фотографії, перетвореної в 12-мегапіксельну за допомогою Windows-додатку. За якістю вони фактично ідентичні, до того ж файл 48-мегапіксельного знімка майже в 3 рази більший за розміром

А це фрагмент оригінальної 48-мегапіксельної фотографії з масштабом 100%

Для порівняння —фрагмент оригінальної фотографії з масштабом 100%, зроблене на Mi Note 3

Для порівняння — фрагмент оригінальної фотографії з масштабом 100%, зробленої на Mi Note 3. По чіткості деталей він дещо програє Redmi Note 7

В новому смартфоні Redmi з’явився спеціальний нічний режим знімання і якість зображення в умовах недостатньої видимості дійсно вражає. Помітних «шумів» практично нема, присутнє якісне промальовування деталей, джерела світла також виглядають чітко і ясно. І це при тому, що оптичного стабілізатора в камері немає.

Фото, зроблене в умовах недостатньої видимості без активації нічного режиму

Фото, зроблене в умовах недостатньої видимості

Те ж саме фото, зроблене в нічному режимі. Добре помітне значно краще промальовування деталей. Разом з тим в зовсім темних місцях без підсвічування з'являється шум

Те ж саме фото, зроблене в нічному режимі. Добре помітне значно якісніше промальовування деталей. Разом з тим в зовсім темних місцях без підсвічування з’являється шум

Фото, зроблене без нічного режиму (вгорі) та з активованим нічним режимом (внизу)

Фото, зроблене без нічного режиму (вгорі) та з активованим нічним режимом (внизу)

Фото, зроблене без нічного режиму (вгорі) та з активованим нічним режимом (внизу). На чорному небі вже помітні шуми (на фото внизу), разом з тим набагато краще видно всі деталі

Фото, зроблене без нічного режиму (вгорі) та з активованим нічним режимом (внизу). Якщо на верхньому фото деякі місця без світла взагалі темні, то на нижньому все видно набагато чіткіше, але помітне невелике зашумлення

Ще один зразок нічної фотозйомки

Ще один зразок нічного фотографування. Верхівку майже не видно

При активованому режимі нічного знімання верхівку та і всі візерунки на стінах видно набагато краще. Водночас небо дуже сильно зашумлене

Що стосується знімання відео, то додаток за замовчуванням пропонує режими FHD 60 кадрів/с, FHD 30 кадрів/с і HD 30 кадрів/с. Режим знімання відео в 4K тут відсутній. Взагалі, особливого сенсу в зніманні 4K-відео ми не бачимо, але якщо ви вважаєте інакше, то скористайтеся стороннім додатком Open Camera. Він дозволяє без проблем знімати 4K-відео і це говорить про те, що дана функція була відключена штучно — все-таки бюджетний сегмент.

Встановлення стороннього додатку Open Camera дозволяє легко знімати 4K-відео

Встановлення стороннього додатку Open Camera дозволяє легко знімати 4K-відео

Redmi Note 7 без проблем знімає і відтворює відео 4К, хоча в офіційних характеристиках вказана тільки відеознімання у форматі HD та FHD

Камера також здатна знімати відео з уповільненням в 4 рази (цей параметр, на жаль, не регулюється), а також робити цейтраферне (time-lapse) знімання для фіксації тривалих поточних процесів з прискоренням від 2 до 1800 разів. Таким чином, 1 година відео в режимі time-lapse буде відтворюватися від 30 хвилин до лише однієї хвилини.

Redmi Note 7: режим цейтраферного (time-lapse) знімання. У порівнянні з оригіналом відео прискорене в 10 разів

Селфі-камера оснащена матрицею 13 Мп і підтримує різні функції поліпшення знімка, такі як HDR, AI-beauty, стилістичні фільтри, портрет і спалах. Причому останній не особливо ефективний, оскільки в момент спуску затвора екран починається світиться не дуже яскравим жовто-кремовим кольором (зате в селфі-портретах завжди виходить «живий» колір обличчя). Є також режим групового селфі й таймер.

Стандартний фотознімок з селфі-камери. Як бачимо, коли не обраний режим портрету, деталі на задньому плані видно дуже чітко

Стандартний фотознімок з селфі-камери. Як бачимо, коли не обраний режим портрету, деталі на задньому плані видно доволі чітко

Комунікації

По технологіях зв’язку в смартфоні все добре — Note 7 підтримує 2G/3G/4G, дводіапазонний Wi-Fi 802.11 ac, Bluetooth 5.0, системи навігації GPS, GLONASS, BDS. Є навіть FM-приймач, що сьогодні швидше рідкість. А ось NFC-модуля як і раніше немає, і це навряд чи порадує тих, хто використовує смартфон як платіжну картку.

Батарея

Новинка оснащена акумулятором місткістю 4000 мАг, якого при середній активності використання впевнено вистачає на пару діб. Є підтримка стандарту Qualcomm Quick Charge 4.0, згідно з яким для зарядки можна використовувати блок живлення, що видає напругу до 5 В при силі струму 4,7-5,6 А, або до 9 В при 3 А.

Блок живлення, що поставчається в комплекті, не підтримує стандарт Quick Charge 4

Блок живлення, що постачається в комплекті, не підтримує стандарт Quick Charge 4

Ось тільки в комплекті йде звичайний блок живлення 5В/2А, тому повна зарядка займає майже 2 години. Якщо ж придбати додатково адаптер Quick Charge 4.0, то зарядка батареї до 80% буде займати всього півгодини.

Резюме

Власне, переваг у Redmi Note 7 багато, значно більше, ніж недоліків. Наприклад, варто згадати стильний дизайн з використанням скла Gorilla Glass 5 на передній і задній панелі та відмінну якість збірки. Потужна батарея забезпечує довгий час автономної роботи, крім того, треба зазначити підтримку Quick Charge 4. Смартфон також характеризується чудовим набором комунікацій: порт USB-C, аудіороз’єм 3,5 мм, ІЧ-порт, слот microSD, Bluetooth 5.0 і дводіапазонний Wi-Fi 802.11 ac і навіть FM-радіо.

Особливо варто відзначити якісну подвійну камеру, що забезпечує відмінні знімки при слабкому освітленні.

Але є і недоліки, що іноді є наслідком переваг. Наприклад, через потужну батарею і наявність багатьох портів (в тому числі, аудіоконектору 3,5 мм) смартфон вийшов досить громіздким і важким. У комплект не входить зарядний пристрій Quick Charge 4, його доведеться докуповувати окремо.

Крім того, тут немає модуля NFC, який дуже зручний для мобільних платежів і підключення деяких периферійних пристроїв. Та й застосування другого скла замість пластмасової або металевої задньої панелі також не особливо доцільно, оскільки означає велику вразливість до ударів. Використання чохла дуже рекомендовано, але в такому випадку вже не важливо, з чого зроблена задня панель — її все одно не буде видно.

Однак ці недоліки не настільки критичні, щоб зіпсувати загальне враження від дійсно хорошого бюджетного смартфона з чудовою камерою.

Характеристики Redmi Note 7

Стандарт зв’язку 4G (LTE), 3G (WCDMA/UMTS), 2G (EDGE)
Діагональ екрану 6.3 дюйма, 19.5:9 ratio
Раздільна здатність дисплею 2340 x 1080, (~81.4% screen-to-body ratio) (~409 ppi density)
Тип матриці IPS
Кількість SIM-карт 2, формат Nano-SIM
Оперативна пам’ять 3-6 ГБ
Вбудована пам’ять 32-64 ГБ
Формат підтримуваних карт пам’яті microSD, до 256 ГБ
Процесор Qualcomm Snapdragon 660, 8 ядер Kryo 260, 2,2 ГГц + 1,84 ГГц
Відеоядро Qualcomm Adreno 512
Операційна система Android 9.0 (MIUI 10)
Основна камера Подвійна, 48 Мп + 5 Мп, f/1.8, спалах
Запис відео основної камери Full HD / 1920х1080 / стереозвук
Фронтальна камера 13 Мп, f/2.2, видео Full HD / 1920х1080 / стереозвук, без спалаху
Ємність акумулятора 4000 мА-ч
Швидке зарядження Есть, 18 Вт
Гніздо зарядного пристрою Type-C
Гніздо для навушників 3,5 мм
Бездротові технології IRDA, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.0, FM-радіо
Біометрична ідентифікація Сканер відбитків пальців, розпізнавання обличчя
Навігація GPS, A-GPS, Beidou, ГЛОНАСС
Вага 186 г
Розміри 75,21 мм / 159,21 мм / 8,1 мм

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік