Xiaomi Mi A2: майстер нічного портрету

Компанія Xiaomi вийшла на ринок смартфонів відносно недавно – в другій половині 2011 року. Саме підприємство було засноване всього лише роком раніше. Вже в 2013 році Xiaomi заявила про себе на світовому ринку, а ще через 2 роки помітно зміцнила свої позиції. Надалі частка компанії на світовому ринку постійно росла: з 3,3% в 2016 році до 9,3% у 2-му кварталі 2018. Ідеологія компанії – якісні та сучасні гаджети за демократичною ціною.

В кінці липня компанія Xiaomi анонсувала випуск новинки в лінійці Mi A – модель Mi A2. Вже 15 серпня цей смартфон надійде в продаж в український роздріб за ціною від 6999 грн. Розробник оснастив апарат трьома якісними камерами з підтримкою технології Super Pixel, функцією штучного інтелекту для портретних знімків і досить потужним обчислювальним блоком. Разом з тим, вартість апарату дозволяє віднести його швидше до середнього цінового сегменту, ніж до топових пристроїв.

Дизайн: тонкий та видовжений

Смартфон Xiaomi Mi A2 є наступником моделі Mi A1 (анонсована у вересні минулого року), однак в порівнянні з нею тут перероблено практично все. Збільшилися розмір і роздільна здатність екрану, змінилося співвідношення його сторін, кардинально вдосконалена камера. І звичайно ж, змінився зовнішній вигляд. Хоча екран додав по діагоналі майже півдюйма, смартфон збільшився в довжину всього на 3 мм (а по ширині навіть схуд на 0,3 мм). Таких результатів розробникам вдалося домогтися за рахунок більш тонких рамок: площа екрану до площі всієї фронтальної панелі тут становить 77,4% (згідно з даними ресурсу GSMArena, хоча якщо поміряти власноруч, то результат виходить ще більш вражаючий – близько 81%), в той час як у попередньої моделі це було 70,1%. В результаті Mi A2, який завдяки такому великому розміру екрану можна віднести скоріше до фаблетів, виглядає тонким і стильним: товщина складає всього 7,3 мм, вага – 168 г, це менше, наприклад, ніж у iPhone X.

В комплект постачання, окрім самого смартфону, входять булавка для зняття кронштейну під SIM-картки, перехідник USB Type-C – аудіо 3,5 мм, блок живлення, та кабель USB – USBType-C. Будь-які навушники в комплект не входять

В комплект постачання, окрім самого смартфону, входять булавка для витягання кронштейну під SIM-картки, адаптер USB Type-C – аудіо 3,5 мм, блок живлення, прозорий захисний чохол з м’якого силікону та кабель USB – USB Type-C. Але навушників в комплекті немає

Оскільки дисплей займає майже всю фронтальну панель, місця для кнопок Home, Back та Menu під екраном не знайшлося, тому вони тут винесені на сам екран. Над ним знаходяться сенсор яскравості та наближення, фронтальна камера, розмовний динамік, світлодіод спалаху та індикатор сповіщень.

Слот для двох карт формату nano-SIM розташований на лівій бічній грані. Підкреслимо, що це не гібридний слот, картку пам’яті туди вставити не можна. На праву грань винесені кнопка живлення та регулятор гучності (так звана «колисанка»). Зверху розміщені додатковий мікрофон, необхідний для роботи функції шумозаглушення, та інфрачервоний випромінювач. На нижньому торці по центру знаходиться роз’єм USB Type-C, праворуч під декоративною решіткою з 6 круглих отворів – гучномовець. Ліворуч під аналогічною решіткою сховався основний мікрофон.

На відміну від Mi A1, тут відсутнє стандартне аудіогніздо 3,5 мм для головної гарнітури – вона підключається через порт USB Type-C, для чого в комплекті передбачений спеціальний перехідник.

Справа під декоративною решіткою з 6 круглих отворів розташований гучномовець, з лівого боку – основний мікрофон

Справа під декоративною решіткою з 6 круглих отворів розташований гучномовець, з лівого боку – основний мікрофон

При програванні музики або фільмів в гучномовному режимі звук відтворюється одночасно і через розмовний динамік, що дозволяє досягти певного стереоефекту. Правда, розмовний динамік звучить набагато тихіше, зате гучності основного цілком вистачає для невеликої кімнати, більш того, навіть на максимумі він не «хрипить». Однак, в звучанні добре помітний металевий відтінок, втім це «хвороба» більшості мініатюрних динаміків.

Сканер відбитків пальців розташований на задній панелі, працює він швидко і надійно (якщо звичайно палець або сам сканер не вологі). Зручно, що сканер знаходиться доволі далеко від модуля подвійної камери, таким чином майже зникає ризик того, що користувач при розблокуванні телефону забруднить скло об’єктивів.

Біометричний сканер розміщений в стороні від модуля подвійної камери, що зручно в користуванні

Біометричний сканер розміщений в стороні від модуля подвійної камери, що зручно в користуванні

8 ядер під капотом

Виробник оснастив Mi A2 чипсетом Qualcomm Snapdragon 660, який містить процесор на 8 ядрах Kryo 260 та графіку Adreno 512. Половина ядер працює на тактовій частоті 2,2 ГГц, інші 4 — на частоті 1,8 ГГц і задіяні лише при відсутності складних обчислень. Це дозволяє економити енергію батареї. Обсяг оперативної пам’яті Mi A2 складає 4 ГБ для версії з накопичувачем 64/32 ГБ або ж 6 ГБ для версії 128 ГБ. Файли операційної системи та основні додатки Mi та Google забирають під себе майже 18 ГБ, тому купівля версії Mi A2 з накопичувачем 32 ГБ — погана ідея.

Як показують результати тестування, Mi A2 дещо поступається топовим смартфонам по продуктивності, але це відставання не є суттєвим

Як показують результати тестування, Mi A2 дещо поступається топовим смартфонам по продуктивності, але це відставання не є дуже суттєвим

Soc (System-on-chip) Qualcomm Snapdragon 660 був анонсований в липні 2017 року, але на сьогодні це все ще вельми сучасний чипсет. Ця платформа здатна забезпечити смартфони середнього цінового діапазону можливостями флагманських гаджетів. Snapdragon 660 підтримує Quick Charge 4.0, Bluetooth 5, двохдіапазонний Wi-Fi 802.11ac (2,4 ГГЦ та 5 ГГц). Крім того, чипсет отримав швидкий сучасний модем LTE (Cat. 12) зі швидкістю завантаження даних до 600 Мбіт/с, а відвантаження — до 150 Мбіт/с.

Результати одного з замірів швидкості 4G-інтернету в Києві на Mi A2

Результати одного з замірів швидкості 4G-інтернету в Києві на Mi A2

Слід зазначити, що пристрої на базі мобільної платформи Snapdragon 660 з використанням SDK Snapdragon Neural Processing Engine підтримують технології машинного навчання Caffe/Caffe2 і TensorFlow, завдяки яким розробники зможуть налаштовувати і обробляти нейронні мережі.

Як показали тести, Snapdragon 660 приблизно на 30-40% повільніший, ніж найбільш швидкі топові процесори. Таке відставання не можна назвати критичним, тобто це цілком продуктивний чіп за помірні гроші.

Як і Mi A1, модель Mi A2 містить інфрачервоний порт, тому смартфон легко можна застосовувати для керування побутовою технікою: ТВ, кондиціонерами, проекторами та іншим. Але в Mi A2 відсутній FM-приймач — вочевидь розробники вважають, що в епоху 4G радіо краще слухати через інтернет. Крім того, в новому смартфоні немає NFC-модуля, тому для безконтактної оплати товарів в магазинах цей пристрій не підходить.

Підтримка 2 SIM-карт в Mi A2 реалізована в режимі dual stand-by, це означає, що обидві SIM-карти одночасно перебувають в режимі очікування. Тобто коли ви розмовляєте через першу SIM-карту, і в цей час хтось дзвонить вам на другу — ви побачите і почуєте відповідне повідомлення і навіть зможете миттєво перемкнутися на той паралельний виклик.

Апарат працює на базі найновішої на сьогодні Android 8.1 Oreo, але розробники встановили модифікацію Android One — так званий «чистий» Android.

Екран: дивись на світ ширше

Новинка оснащена 5,99-дюймовим IPS-екраном з роздільною здатністю 2160×1080 пікселів, співвідношення сторін становить 18:9. Нагадаємо, що ще кілька років тому найбільш поширеними співвідношеннями були 16:9 або 5:3, а сама ОС Android інші пропорції просто не підтримувала. Однак, вдосконалення технологій безрамкових дисплеїв призвело до того, що виробники стали робити екрани більш витягнутими по вертикалі. Відповідно, змінилася і роздільна здатність. До речі, одним з перших гаджетів з екраном 18: 9 став Xiaomi Mi Mix 2, представлений близько року тому.

Екран покритий захисним склом Corning Gorilla Glass 5, відрізняється насиченими кольорами і має хороший запас по яскравості (хоча на літньому сонці екран все ж таки «сліпне»). Є функція автоматичного регулювання яскравості, де користувач самостійно задає нижню межу яскравості за будь-яких умов освітлення, ну, а далі пристрій автоматично регулює яскравість в межах від максимальної до визначеної користувачем. Ця функція працює непогано, хоча іноді яскравість змінюється не плавно, а різкими стрибками.

Акумулятор

Через тонкий корпус розробникам довелося пожертвувати розміром батареї – її місткість становить лише 3010 мА-ч. Пристрій підтримує функцію швидкого заряджання (Quick Charge 3.0, 5V/2A/10W). В результаті, всього за одну годину смартфон здатний зарядитися з нуля до 75%, а за 80 хвилин – до 90%. Нагадаємо, що для збереження більш тривалого ресурсу батареї не рекомендується заряджати її до рівня вище 90% (так само як і розряджати до нуля занадто часто).

Ємності акумулятора з запасом вистачає на день помірного користування, правда, коли заряд батареї впаде нижче 20%, потрібно бути напоготові – далі заряд буде танути прямо на очах. Очевидно, що індикатор не зовсім коректно відображає реальний залишок електроенергії. У режимі ж безперервного відтворення відео через YouTube батареї Mi A2 вистачає приблизно на 5,5 годин.

Дві камери — добре, три — краще

Якщо модель Мі A1 була оснащена широкофокусним та телескопічним об’єктивами, то в Мі A2 виробники пожертвували телеоб’єктивом на користь встановлення нічної камери 20 МП. Таким чином, Мі A2 втратив можливості оптичного масштабування, зате краще робить знімки вночі.

Фотомодуль приблизно на 1 мм здіймається над тильною панеллю смартфона

Фотомодуль приблизно на 1 мм здіймається над тильною панеллю смартфона

Отже, основна камера – це подвійний фотомодуль зі світлосильною оптикою ƒ/1,75 і матрицями 20 МП і 12 МП. Внизу розташована звичайна камера, вгорі – нічна. Смартфон підтримує технологію Super Pixel, яка об’єднує чотири пікселя в один для створення великого пікселя розміром 2,0 μm. Це значно покращує світлочутливість сенсора і дозволяє отримати більш чіткі і яскраві зображення в умовах недостатнього освітлення. В Xiaomi стверджують, що завдяки технологіям штучного інтелекту подвійна камера робить якісні портретні знімки за будь-яких умовах освітлення, автоматично обираючи кращий модуль.

Попередньо налаштовані режими автоматичної фотозйомки в Mi A2

Попередньо налаштовані режими автоматичної фотозйомки в Mi A2

Втім, в ручному режимі потрібну камеру можна вибрати і самостійно, також вручну можна налаштувати баланс білого, фокус, експозицію та ISO. В режимі Фото є функція серійної фотозйомки — до 100 знімків підряд приблизно за 7 секунд.

Ручний режим зйомки: можна обрати об'єктив (нічний чи звичайний), налаштувати вручну фокус, баланс білого, експозицію та ISO

Ручний режим зйомки: можна обрати об’єктив (нічний чи звичайний), налаштувати вручну фокус, баланс білого, експозицію та ISO

Варто зазначити, що подвійна основна камера в Mi A2 використовується тільки для поліпшення якості знімка в умовах недостатнього освітлення. Ефект боке тут досягається програмним способом.

Портретний режим зйомки, виконаний на 20-мегапіксельну камеру (обирається автоматично). Добре помітний ефект боке – об'єкт на передньому плані чіткий, на задньому – розмитий

Портретний режим зйомки, виконаний на 20-мегапіксельну камеру (обирається автоматично). Добре помітний ефект боке – об’єкт на передньому плані чіткий, на задньому – розмитий

Зразки панорамних знімків, виконаних основною камерою Xiaomi Mi A2

Макрозйомка виконана за допомогою основної камери Mi A2

Макрозйомка виконана за допомогою основної камери Mi A2

Кроп верхнього знімка. Добре видно всі найдрібніші деталі купюри

Кроп верхнього знімка. Добре видно всі найдрібніші деталі купюри

Для порівняння — кроп також знімка, виконаного за допомогою Xiaomi Mi Note 3

Для порівняння — кроп такого ж знімка, виконаного за допомогою Xiaomi Mi Note 3

Фото, зроблене за допомогою основної камери Mi A2 в умовах хорошого освітлення, та 2-кратний, 4-кратний та 8-кратний зум того самого пейзажа

Фото, зроблене за допомогою основної камери Mi A2 в умовах хорошого освітлення, та 2-кратний, 4-кратний та 8-кратний зум того самого пейзажу (нижче)

Кроп знімка, зробленого на звичайну камеру в умовах недостатнього освітлення

Кроп знімка, зробленого на звичайну камеру в умовах недостатнього освітлення

Кроп знімка, зробленого на нічну камеру в умовах недостатнього освітлення. Помітно, що цей другий знімок містить трохи менше «шумів»

Кроп знімка, зробленого на нічну камеру в умовах недостатнього освітлення. Помітно, що цей другий знімок більш світлий і містить трохи менше «шумів»

Mi A2 також обладнаний фронтальною 20-мегапіксельною камерою Sony IMX376. Фронтальна 20МПа камера підтримує технологію Super Pixel, що дозволяє отримувати більш чіткі і яскраві зображення навіть при недостатньому освітленні. А за допомогою таких технологій з застосуванням штучного інтелекту як AI Портретні Селфі, AI Beautify 4.0, HDR, а також завдяки потужному селфі-спалаху з температурою 4500К, фото можна зробити без особливих зусиль навіть в повній темряві.

Фронтальна камера, знімок в сутінках, використаний вмонтований спалах

Фронтальна камера: знімок в сутінках, використаний вмонтований спалах

Кроп верхньої фотографії, добре помітно, що фото має багато «шумів»

Кроп верхньої фотографії: добре помітно, що фото має багато «шумів»

В рамках програми Android One, обидва пристрої отримають доступ до необмеженого сховища фотографій у високій якості завдяки GOOGLE ФОТО, що дозволить користувачам не турбуватися про брак пам’яті для зберігання фотографій.

Параметри налаштування цейтраферного режиму відеозйомки: прискорення від 4 до 1800 разів. В останньому випадку 1 секунда відео відповідає 30 хвилинам в реальному житті

Параметри налаштування цейтраферного режиму відеозйомки: прискорення від 4 до 1800 разів. В останньому випадку 1 секунда відео відповідає 30 хвилинам в реальному житті

Камера Mi A2 здатна знімати відео у цейтраферному та уповільненому режимі. Також є режим зйомки у роздільній здатності 4К: 2160 х 3840 пікселів. Але 10 секунд 4К-відео займають 60 МБ пам’яті, а враховуючи що на екрані смартфона цю якість все рівно «зацінити» не вдасться, то цей режим  навряд чи можна назвати сильно корисним.

Xiaomi Mi A2: режим уповільненої зйомки відео. У порівнянні з оригіналом швидкість відео уповільнена приблизно в 4 рази.

Режим цейтраферного відео (time-lapse). Інтервал між кадрами — 60 секунд, таким чином 1 секунда кінцевого відео дорівнює 1800 секундам в реальному житті. Це 2-секундне відео знімалося протягом години.

Підключення бездротової гарнітури Vinga EBT050

Як вже згадувалося, Mi A2 постачається без навушників і не має стандартного аудіогнізда для підключення гарнітури. Правда, є перехідник, що дозволяє підключити її через порт USB Type C, але це не дуже зручно. Тому ми спробували підключити Bluetooth-гарнітуру — наш вибір пав на бездротову та вологозахищену гарнітуру Vinga EBT050 Red.

Пристрій оснащений внутрішньоканальними навушниками (вставляються у вушний канал), які з’єднані пласким, що не сплутується, кабелем з блоком керування. Останній має регулятор гучності та кнопки прийому/відхилення виклику. Також з його допомогою можна переходити з треку на трек під час прослуховування музики. Відповідно до паспорту, Vinga EBT050 відтворює частоти від 20 до 20000 Гц, має чутливість 80 дБ і номінальний опір 32 Ом. В комплект входить кліпса для кріплення на одяг, кабель MicroUSB, стильний зручний футляр для навушників та кілька комплектів гумових ковпачків для навушників.

Блок керування має регулятор гучності, який також можна застосувати для переходу з треку на трек, та кнопку прийому/відхилення виклику

Блок керування має регулятор гучності, який також можна застосувати для переходу з треку на трек, та кнопку прийому/відхилення виклику

Приєднання Vinga EBT050 до смартфону — дуже простий і швидкий процес. Треба лише активувати Bluetooth на смартфоні та утримувати кнопку живлення на гарнітури протягом 5 секунд. Після приєднання на пристрої буде блимати подвійний синій індикатор. Vinga EBT050 забезпечує гучний і якісний звук, але для надійного утримання навушники треба глибоко вставляти у вухо, що іноді може нести загрозу для слуху. Бездротова гарнітура здатна працювати близько 3 годин без підзарядки.

Резюме

Серед переваг Mi A2 можна назвати тонкий стильний корпус, великий та яскравий екран, доволі швидкий процесор, і непогані світлосильні фронтальну та основну камери. Ще один плюс Mi A2 — цілком демократична ціна. Інфрачервоний порт та функція швидкого зарядження — приємні та корисні бонуси. Серед мінусів новинки — відсутність слота для карти пам’яті MicroSD та модуля NFC, а також недостатньо великий по ємності акумулятор.

Частка Xiaomi на глобальному ринку останні роки неухильно зростає

Основні технічні характеристики

  • Кількість SIM-карт: 2 SIM, формат Nano-SIM
  • Екран: 5,99 “, 2160×1080 пікселів, IPS, співвідношення сторін 18: 9
  • Захисне скло: Corning Gorilla Glass 5
  • Чіпсет: Qualcomm Snapdragon 660
  • Процесор: 8 ядер Kryo 260
  • Частота процеcора: 4 x 2,2 ГГц + 4 x 1,8 ГГц
  • Графічний процесор: Adreno 512
  • Фіксована пам’ять: 64 ГБ (є також версії 32 ГБ і 128 ГБ)
  • Оперативна пам’ять: 4 ГБ (є версія на 6 ГБ)
  • Слот для карти пам’яті: —
  • Основна камера: 12 МП + 20 МП
  • Діафрагма: f/1,75 + f/1,75
  • Запис відео: 4К UHD (3840×2160)
  • Фронтальна камера: 20 МП, є спалах
  • Операційна система: Android 8.1 Oreo
  • Стандарти мобільного зв’язку: GSM, 3G, 4G (LTE)
  • Бездротовий зв’язок: IEEE 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0
  • Технологія GPS: A-GPS, GPS, GLONASS, BDS
  • Інфрачервоний порт: Є
  • Інтерфейс: USB Type-C
  • Додатково: сканер відбитків пальців
  • Ємність акумулятора: 3010 mAh
  • Швидка зарядка: Quick Charge 3.0
  • Розміри, мм: 158,78 x 75,5 x 7,3 мм
  • Вага, г: 168 г

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік