Шолом Lenovo Explorer — досвід занурення у VR на платформі Microsoft

Компанія Lenovo днями представила в Україні шолом віртуальної реальності Explorer, побудований на базі новітньої технології Windows Mixed Reality. Це перший в світі VR-шолом, створений на платформі Windows Mixed Reality, але вже не перший AR/VR продукт від Lenovo: 2016-го виробник представив смартфон Phab 2 Pro, вельми успішний пристрій для доповненої реальності. Чим же цікавий Explorer і чи вартий він 15 тис. грн, які за нього просять?

vst_explorer_front_main

У чому особливості?

Хоча перша хвиля сучасних шоломів віртуальної реальності з’явилася ще 3-4 роки тому, спочатку подібними пристроями цікавилися в основному ентузіасти, а також компанії корпоративного сегменту, використовуючи VR в CAD/CAM-системах, навчальних програмах і рекламних демонстраційних роликах. Демократизувати цю технологію і зробити її доступною для всіх спробував Google зі своїм пристроєм CardBoard. Однак, обмежені можливості розробки спонукали лише короткочасний інтерес широкої публіки до VR.

Переважна більшість експертів упевнені, що на технологію чекає велике майбутнє. Так, аналітики Goldman Sachs припускають, що до 2025 року обсяг ринку VR-ігор досягне $106 млрд, а кількість гравців подолає позначку в 200 млн. До недавнього часу серйозною перешкодою для популяризації додатків віртуальної реальності вважалася відсутність єдиної VR-платформи, для якої розробники могли б створювати контент. Ситуація змінилася з виходом платформи Microsoft Mixed Reality, що може стати головним стартовим майданчиком для реалізації незвичайних VR-розробок.

Компанія Lenovo стала першим виробником комерційно доступних продуктів на платформі Windows Mixed Reality. Шолом Explorer створений в партнерстві з Microsoft. До речі, в Редмонді сподіваються, що ця платформа незабаром стане єдиним стандартом для створення додатків VR і сприятиме швидкій популяризації таких програм на ринку.

Microsoft Store налічує декілька десятків програмних додатків, що підтримують Windows Mixed Reality

Microsoft Store налічує декілька десятків програмних додатків, що підтримують Windows Mixed Reality

У магазині Microsoft Store вже доступні з півсотні ігрових і приблизно 40 навчальних і розважальних програм, які підтримують платформу Windows Mixed Reality. Більшість з них — платні, але є і безкоштовні. В цьому ж магазині пропонується ще чотири подібних VR-шолома: виробництва HP, Acer, Dell і Samsung.

Дизайн

Комплект Lenovo Explorer складається з шолома і двох контролерів руху — по одному для кожної руки. По суті, ці пристрої виконують роль традиційного звичного джойстика, але вже у віртуальній реальності.

Горизонтальне наголов'я-кільце дозволяє надійно зафіксувати шолом на голові

Горизонтальне наголов’я-кільце дозволяє надійно зафіксувати шолом на голові

Шолом — це горизонтальне наголов’я-кільце і «забрало» з дисплеєм і двома окулярами. По краях «забрала» на фронтальній стороні розміщені 2 вбудовані камери з шістьма ступенями свободи (6DoF). Камери виконують відразу кілька функцій. По-перше, дозволяють відстежувати позицію користувача, що виключає необхідність ставити зовнішні датчики, які обмежать його рухи в реальному світі (щоб користувач не зіштовхнувся з меблями чи стінами). По-друге, використовуючи змішану реальність, камери передають відео зовнішнього оточення на дисплей, що дає можливість мікшувати реальний світ з віртуальним. По-третє, вони застосовуються для визначення місцезнаходження контролерів руху — більш докладно про це буде далі.

На фронтальній стороні шолома знаходяться 2 вбудовані 6DoF-камери

На фронтальній стороні шолома знаходяться 2 вбудовані 6DoF-камери

Для виведення зображення використовується 2 окуляра і 2 LCD-дисплея розміром 2,89 дюйма, з роздільною здатністю 1440×1440 пікселів і частотою оновлення до 90 Гц. Таким чином, загальна роздільна здатність становить 2880×1440 пікселів. Для порівняння — в пристроях HTC Vive і Oculus Rift цей параметр менше, лише 2560х1400 точок в сукупності.

Кут огляду — стандартні 110°. Міняти відстань між окулярами в шоломі, на жаль, неможливо, зате можна вільно одягати маску поверх окулярів для зору, якщо є необхідність. Маска щільно лягає на обличчя і допомагає повністю «відключитися» від зовнішнього світу.

Окуляри з парою лінз коригують зображення з LCD-дисплею. Відстань між окулярами в шоломі не змінюється

Окуляри з парою лінз коригують зображення з LCD-дисплею. Відстань між окулярами в шоломі не змінюється

У шоломі Lenovo Explorer є вбудований спікер, а от навушники — відсутні. Втім, з правого боку передбачений короткий кабель з аудіоконектором, що дозволяє під’єднати власні навушники.

Кожний контролер руху оснащений двома кнопками для керування програмними додатками, та світлодіодним кільцем, завдяки яким шолом через відеокамери відстежує їх місцезнаходження

Кожний контролер руху оснащений двома кнопками для керування програмними додатками, та світлодіодним кільцем, завдяки якому шолом через відеокамери відстежує його місцезнаходження

Контролери руху — це найважливіші компоненти продукту Lenovo Explorer, що дозволяють взаємодіяти з віртуальними світом. З цією метою контролер оснащений декількома кнопками для переміщення по меню, застосування зброї в іграх, керування різними персонажами та іншого.

Під час гри у віртуальній реальності геймер може активно розмахувати руками. Тому людям, що можуть бути поруч, треба бути обережними

Під час гри у віртуальній реальності геймер може активно розмахувати руками. Тому людям, що знаходяться поруч, треба бути обережними

Джойстик зручно лягає в руку і оснащений кільцем зі світлодіодами, що світяться — але це зроблено не просто «для краси», адже завдяки їм шолом через відеокамери відстежує місцезнаходження контролерів. Якщо ж вони зникають з поля зору камери, то їх позиція відстежується за допомогою сенсора відстані, гіроскопа і акселерометра. Живлення кожного контролера здійснюється від двох батарейок АА.

Шолом Lenovo Explorer підключається до ПК через конектори HDMI та USB 3.0

Шолом Lenovo Explorer підключається до ПК через конектори HDMI та USB 3.0

Для підключення до ПК шолом Explorer оснащений 4-метровим У-подібним кабелем з роз’ємами HDMI та USB 3.0. Така довжина дає користувачеві можливість вільно рухатися в просторі 3,5×3,5 м.

Системні вимоги

Подорожі у віртуальну реальність вимагають досить серйозної обчислювальної потужності. В якості мінімальних вимог вказані мобільні процесори Intel Core i5 сьомого покоління з вбудованою графікою і оперативною пам’яттю 8 ГБ. Цього буде достатньо для VR-екскурсій, перегляду 360-панорам та іншого негеймерського контенту. Частота оновлення в цьому випадку складатиме 60 Гц.

Для занурення у віртуальну реальність потрібен процесор не нижче Intel Core i5 сьомого покоління в десктопній версії

Для занурення у віртуальну реальність потрібен процесор не нижче Intel Core i5 сьомого покоління в десктопній версії

Для ігор знадобиться вже серйозніша платформа: процесор не нижче Core i5 сьомого покоління в десктопній версії, дискретна відеокарта, починаючи з GeForce GTX 1060. Частота оновлення в цьому випадку становить 90 Гц. Пристрій потрібно під’єднати до комп’ютера з Windows 10 Fall Creators Update і дочекатися, коли програма Mixed Reality автоматично інсталює всі необхідні драйвери і налаштує конфігурацію.

Перші враження

Шолом Lenovo Explorer — цілком зручний і легкий, за рахунок продуманого наголів’я надійно фіксується на голові. Маска забезпечує повне занурення у віртуальну реальність, особливо якщо одягнути навушники із закритими чашками. Але при цьому дуже бажано не забувати, де ви насправді перебуваєте, щоб не травмуватися і не зіштовхнутися із меблями чи іншими предметами в кімнаті, і щоб не зачепити рукою з контролером людину, яка стоїть або проходить поряд.

Так виглядає віртуальна реальність через окуляр

Так виглядає віртуальна реальність через окуляр

Вбудовані дисплеї забезпечують непогану якість зображення, хоча пікселізація все ж трохи помітна. У шоломі можна перебувати досить тривалий час, очі не втомлюються. Але для профілактики краще робити перерви кожні 30-40 хвилин.

Контролери руху легкі та зручні — їх можна довго тримати в руках, а щоб пристосуватися до використання потрібно лише кілька хвилин. Взагалі, подібні контролери є великою перевагою в порівнянні з «народним» VR-шоломом Google Cardboard. Адже в останньому ніяких подібних елементів немає, більше того, управління функціями додатків VR там вкрай незручне.

Як уже згадувалося, вартість комплекту Lenovo Explorer становить 14 999 грн. Така ціна здається завищеною, навіть з урахуванням нестабільного курсу української валюти. Наприклад, в американському онлайн-магазині Microsoft Store пристрій Lenovo Explorer можна придбати зі знижкою всього за $299 (стандартна ціна складає $399). Звичайно, витрати на доставку і митні збори підвищать початковий цінник, але якщо є така можливість, можна звернутися по допомогу до родичів або друзів у США. Власне, висока ціна є чи не єдиним мінусом пристрою, в іншому — це якісний і цікавий продукт.

Технічні характеристики

Головна гарнітура
Операційна система на сумісному ПК Windows 10 Fall Creators Update
Дисплей Розмір: 2×2.89″

Роздільна здатність: 2880 x 1440

Тип дисплея: LCD

Об’єктив, кут огляду: FOV 110°

Частота оновлення: 90 Гц

Сенсори 2 камери відстежування руху

Датчик наближення

Гіроскоп

Акселерометр

Магнітометр

Підключення Y-кабель з HDMI та USB 3.0

Аудіороз’єм 3,5 мм

Розміри Ширина : 185.1 mm / 7.3″

Довжина: 94.8 mm / 3.7″

Висота: 102.1 mm / 4″

Довжина кабелю: 4 м

Вага 380 г
Вимоги до приміщення Кімната 3,5mx3,5m
Контролери для керування (варіанти) Контролери руху

Xbox контролер

Клавіатура та миша

Cortana

Контролери руху
Сенсори Магнітометр

Акселерометр

Гіроскоп

Живлення 4xAA батарейки

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік