Робособака встановила новий рекорд Гіннеса в спринті на 100 метрів

Корейська чотирилапа робособака HOUND встановила новий рекорд на стометрівці, який був зафіксований Книгою рекордів Гіннеса. Вона подолала дистанцію за 19,87 секунди з вагою 45 кг та середньою швидкістю 18,12 км/год, стартувавши з нерухомого положення.

Робот був розроблений та виготовлений Лабораторією динамічного управління та проєктування роботів Корейського передового інституту науки та технологій (KAIST).

Такі можливості HOUND називають результатом оптимізованої механічної конструкції, особливо контролера двигуна та налаштування редуктора. Модулі актуаторів стегна і коліна робособаки є єдиним цілим в паралельній конфігурації з порожнистим валом, що використовується для передачі зусилля на суглоби. А в колінній зв’язці використовується особлива система ременів-шківів, що забезпечує широкий діапазон рухів.

Крім бігу риссю зі швидкістю 3 метри в секунду, робот здатний легко пересуватися травою, долати великі відстані та підійматися схилом крутістю 22°.

HOUND не перший робот-рекордсмен. У 2012 році робот Cheetah від DARPA – теж чотирилапий – встановив новий рекорд наземної швидкості в 45,5 км/год на дистанції 20 метрів, побивши максимальну швидкість ямайського спринтера Усейна Болта в 44,7 км/год. Потім, у 2022 році, Cassie, розроблена Agility Robotics, та встановила світовий рекорд Гіннеса як найшвидший двоногий бот, пробігши 100 метрів за 24,73 секунди.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: GuinnessWorldRecords

Читайте также:

Новий Atlas від Boston Dynamics

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT