А ви заплатили податки? Трагедія однієї вулиці в США

Соціальна реклама 90-х років минулого століття закликала громадян заплатити податки і спати спокійно. Мешканці однієї з найбагатших і найексклюзивніших вулиць Сан-Франциско – Президіо Террас (Presidio Terrace) – такої реклами не бачили, поради не дослухалися, податки не заплатили… І їх вулицю викупили, як повідомляє The Washington Post.

presidioterrace

Вдала інвестиція

У 2015 році американське подружжя Тіна Лам (Tina Lam) і Майкл Ченг (Michael Cheng), ріелтори із Сан-Хосе, переглядали об’єкти, виставлені на аукціон податковою інспекцією Сан-Франциско, і зацікавилися досить дивним об’єктом нерухомості, розташованим в чудовому місці: «частина району Пасіфік Хайтс (Pacific Heights), прекрасне розташування, земля в хорошому районі».

Пара вирішила скористатися шансом і придбала об’єкт нерухомості, навіть не відвідавши його, за $90 000, обійшовши 73 інших претенденти. Об’єктом виявилася вулиця та земля загального користування на ній: тротуари, сквери, пальми та інші зелені насадження, що прикрашають 35 житлових будинків. Варто зазначити, що у місті, де ціни на нерухомість далеко не найдешевші, вулиця Президіо Террас знаходиться на вершині цінової піраміди. Будинок тут запросто обійдеться у $15-18 млн. Домівкою цю невелику вулицю, серед інших, називають сенатор і місцевий лідер демократичної партії.

Чому вулиця на прилавку?

Як сталося так, що вулиця заможних і владних потрапила на аукціон? Асоціація домовласників, яка здійснює управління загальною територією ще з 1905 року, десятиліттями не платила майнові податки. Представники говорять, що така безглузда ситуація виникла через неправильну адресу, за якою направлялися квитанції на оплату податків у розмірі $14 на рік. Квитанції надсилалися бухгалтеру, який не працює в асоціації ще з середини 1980-х років. Заборгованість досягла $994 і вулицю продали, щоб відшкодувати додаткові збори та штрафи.

Цікаво те, що ніхто в асоціації домовласників не знав, що несплачені податки становлять загрозу праву власності на вулицю. Жоден з мешканців Президіо Террас навіть не здогадувався, що вулиця змінила власника, аж до травня 2017 року, коли інвестор, який представляє інтереси Лам, не запитав асоціацію, чи хотіла б вона повернути вулицю у власність, викупивши її. Така новина не на жарт стурбувала мешканців. «Нам просто свого часу пощастило», – прокоментував покупку Ченг. Домовласники вулиці все ж вирішили посперечатися з удачею і звернулися до суду.

Нові власники вулиці

Нові власники вулиці

Скотт Емблідж (Scott Emblidge), адвокат асоціації, публічно назвав Лам та Ченга «нахабними ріелторами», які чекали більше двох років перш, ніж звернутися до домовласників, «мабуть, щоб продаж нерухомості було складніше скасувати». Він упевнений, що Ченг і Лам «намагаються використати прогалину в законодавстві на свою користь».

Домовласники звернулися до наглядової ради (орган самоврядування) міста з проханням скасувати продаж через несплату податків. Розгляд питання призначено на жовтень. Не зрозуміло, чому жоден з членів асоціації не помітив несплату податкових зборів протягом тридцяти років. У Сан-Франциско нараховується 181 приватна вулиця і власники кожної з них повинні сплачувати податки.

«– 99% власників нерухомості у Сан-Франциско знають, що необхідно робити, вчасно сплачують податки, завжди оновлюють поштову адресу», – говорить Аманда Фрід (Amanda Fried), прес-секретар казначейства міста. За її словами, казначейство не може нічого вдіяти у цій ситуації.

У Лам і Ченг – законних власників цього об’єкта нерухомості – нескінченні можливості повернути інвестиції. Наприклад, вони могли б здавати в оренду 120 місць для паркування жителям вулиці.

Цікаво й інше: якби асоціація припинила сплату податків кількома десятиліттями раніше у XX столітті, Ченг, за походженням тайванець, не зміг би придбати вулицю, аж до 1948 року. Саме тоді рішенням Верховного Суду було заборонено існування кварталів, сегрегованих за расовими ознаками. До того часу Президіо Террас населяли лише білошкірі американці європейського походження.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Washington Post, переклад підготувала Ірина Гоял, спеціально для «Блог Imena.UA»

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Мегапроекти ОАЕ: 15 нових об’єктів, які змінять світ

Майнінг підвищує забруднення повітря та вартість електроенергії

Чи хотіли б ви пожити в капсулі в океані? Екологічний проєкт від Ocean Builders