Sanofi в Україні назвала ІТ-розробку переможцем конкурса по медичним інноваціям

У 2017 році міжнародна корпорація Sanofi у партнерстві з НАН України та за підтримки Французького посольства в Україні започаткувала конкурс серед молодих науковців за дослідження в медицині. Конкурс показав чудові результати, тому компанія вирішила проводити його щорічно. Нагадаємо, що Sanofi є однією з провідних світових фармацевтичних корпорацій, яка працює більше, ніж в ста країнах. Штаб-квартира Sanofi знаходиться в Парижі.

В цьому році організатори отримали 67 наукових робіт з 14 регіонів України, найбільше всього – з Київської, Харківської та Львівської областей. Більшість учасників були віком від 26 до 35 років. Фіналісти отримали призи у розмірі 150, 100, 50 тис. грн за 1, 2 та 3 місце відповідно.

Цікаво, що перше та третє місце посіли винаходи, які перебувають на перетину хімії, мікробіології та медицини, а от друге місце посіло суто комп’ютерне рішення. Більш докладно про це — далі. Віталій Цимбалюк, голова журі, доктор мед. наук, президент Національної академії медичних наук України, відзначив високий рівень багатьох робіт.

«Я здивований потенціалом надісланих робіт не лише переможців, але й багатьох учасників. Бажаю їм не здаватися, а рухатися вперед до подальшого розвитку та реалізації досліджень».

Нова форма «хлорки»

Перше місце отримав винахід багатофункціонального полімерного матеріалу з потужними дезінфекційними властивостями Богдана Мурашевича, Дмитра Степанського та Володимира Торопіна з Дніпра. Як відомо, зараз для дезінфекції середовища в різних публічних місцях, скажемо, в громадських басейнах, використовується гіпохлорид натрію. Це дуже ефективна і доступна речовина, що чудово знищує будь-яку інфекцію у воді. В то й же час вона є доволі небезпечною і токсичною, здатна викликати алергію чи подразнення шкіри, незручна для медицини. Команда розробників запропонувала альтернативну речовину, фактично нову форму «хлорки»: твердий полімерний матеріал. Цей матеріал чудово дезінфікує брудне середовище, до того ж є абсолютно безпечним. Він «знайомий» людському організму і прекрасно ним сприймається: немає алергії чи звикання. Для створення та тестування матеріалу команда понад 5 років проводила необхідні дослідження. Розробники вже отримали патент України на даний винахід та виконали проекти технічної документації на його виробництво.

Презентація проекту «Багатофункціональний полімерний матеріал з потужними дезінфікуючими властивостями»

Презентація проекту «Багатофункціональний полімерний матеріал з потужними дезінфекційними властивостями»

Мобільний додаток для діабетиків

Друге місце посіла «Мобільна інформаційна система підтримки прийняття рішень в діабетології з впровадженням хмарних технологій» Тетяни Обелець з Києва. Як вже зазначалося вище, це суто комп’ютерна розробка, головною родзинкою якої є використання хмарних технологій, що надають можливість зберігати дані пацієнта та забезпечувати до них оперативний доступ лікаря.

Як відомо, цукровий діабет – це розповсюджене хронічне захворювання, яке, по оцінках ВОЗ, набуло характеру неінфекційної епідемії. Діабет вимагає ретельного спостереження за своїм способом життя, адже чимало хворих на діабет помирає саме від неправильного режиму харчування та надлишкової ваги. Тому існує необхідність в розробці інформаційних медичних додатків для підтримки прийняття рішень при контролі за діабетичним статусом організму.

Інформаційна система призначена для підвищення якості самоконтролю цукрового діабету при прийнятті рішень при синтезі збалансованої дієти, адекватної фізичним навантаженням та виду трудової діяльності. Однією з цільових груп користувачів даної медичної інформаційної системи є люди, хворі на діабет 2‑го типу, на який припадає 95% всіх захворювань. Він пов’язаний з нездатністю організму використовувати інсулін, що виробляє підшлункова залоза.

Презентація проекту «Мобільна інформаційна система підтримки прийняття рішень в діабетології з впровадженням хмарних технологій»

З діабетом 2-го типу на ранній стадії борються шляхом фізичних навантажень та зміною режиму харчування. Якщо після таких заходів рівень цукру в крові не підтримується в допустимих межах, то лікар приймає рішення щодо зміни схеми лікування. Вважається, що ожиріння є основною причиною діабету 2-го типу в осіб, що мають генетичну схильність до захворювання. Тому наступною цільовою групою користувачів мобільного додатку для пацієнта є люди з надлишковою вагою, а також особи хворі на ожиріння.

За допомогою розробленого програмного забезпечення користувач може не тільки здійснювати моніторинг режиму харчування та активності, але пройти ранню діагностику за удосконаленим алгоритмом. Інформаційна система складається з двох додатків: мобільний додаток для пацієнта; мобільний додаток для лікаря.

Мобільний додаток для пацієнта має два функціональні модулі: «Рання діагностика» та «Енергобаланс». В  основі першого лежить алгоритм, що дозволяє збільшити здатність виявлення порушень в системі регуляції глікемії. Додаток візуалізує інформацію та показує ризик захворіти на діабет. Це дозволяє раніше акцентувати увагу на тонкі зміни в процесах регуляції глікемії  й своєчасно вжити заходи щодо усунення неявних порушень в системі вуглеводного обміну, які можуть призвести до діабетичних проблем надалі.

Мобільний додаток для пацієнта. Модуль «Рання діагностика»

Мобільний додаток для пацієнта. Модуль «Рання діагностика»

«Енергобаланс» використовується  для підтримки прийняття рішень при синтезі збалансованої дієти, адекватної індивідуальним енерговитратам. Основу модулю складають бази даних з харчових продуктів та енерговитрат при різних видах діяльності. Програма дозволяє користувачу щоденно контролювати енергобаланс в калорійному еквіваленті. За вхідними даними користувача система розраховує ідеальну вагу, індекс маси тіла, потребу в енергії на добу, а також на кожне приймання їжі. Після вибору продуктів та планування фізичної діяльності обчислюється енергетичний дисбаланс на даний момент. Якщо різниця між набраними калоріями з їжею та витратними при запланованій активності виходить за межі дозволеного діапазону, користувач отримує попередження, що йому слід переглянути свій раціон або фізичну активність.

Але є ще і мобільний додаток для лікаря, який дозволяє відстежувати базу даних пацієнтів, переглядати їх графіки зміни енергобалансу та рівня глюкози за останній місяць. Саме ці дані несуть інформаційну користь для лікаря адже, якщо енергобаланс користувача знаходиться в нормальному стані, а рівень цукру збільшується, це означає, що пацієнт потребує медикаментозного лікування, оскільки дієта та фізичні вправи в даному випадку не є ефективними.

Таким чином система дозволяє користувачу виявляти ранні порушення в процесах регуляції цукру крові на доклінічному етапі, слідкувати за своїм енергобалансом. Збережені в хмарному середовищі дані надають можливість лікарю спостерігати за зміною енергобалансу та рівнем цукру крові пацієнтів. Це допомагає своєчасно внаслідок доступності даних організувати корекцію глікемічного стану користувачів, що зменшує ризик розвитку діабету і забезпечує підтримку  його в компенсованому стані. Система розширює границі медичної підтримки хворих на діабет пацієнтів і сприяє підвищенню якості розв‘язку прикладних задач в діабетології.

Нарешті, третє місце отримала робота «Розробка нових малих лікоподібних молекул як потенційних протипухлинних та протитрипаносомних лікарських засобів» Данила Камінського та Анни Крищишин зі Львова.

Міністерство охорони здоров’я України, журі Конкурсу та експерти з організацій, створених для підтримки й розвитку стартапів, привітали молодих вчених з перемогою і побажали рухати свої розробки вперед.

Гієм Граньє, директор Санофі в Україні, прокоментував: «…Я прагну, щоб українські науковці створювали більше платформ для спілкування, обміну досвідом та знаннями. Завдяки накопиченню критичної маси талантів та сприятливому ґрунту для них, Україна має посісти гідне місце на міжнародній арені інновацій у сфері медицини. Адже #майбутнє_мотивує, а мрії роблять людей сильнішими».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Штучниій інтелект допоміг людям з деменцією візуалізувати спогади з дитинства

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман