HealthTech Day: які інновації нас чекають в галузі медицини

Компанії Bayer, G4A та UNIT.City спільно провели вельми цікавий захід для технічних професіоналів, що працюють в галузі медицини – HealthTech Innovation Day.

Захід почався з серії доповідей на тему Future of Healthcare, під час якої провідні експерти галузі поділилися інсайтами та думками про тренди та перспективи розвитку технологій digital health.

Швидкість змін прискорюється

Отже, що нас чекає у часовому проміжку 5-15 чи 25 років? Коли роботи замінять ліки та лікарів? І взагалі, чи можливе вічне життя?

На думку Андрія Длигача, футуролога та генерального директора AdvanterGroup, зміни в медичній індустрії відбуваються з величезною швидкістю, не дивлячись на інертність самої галузі.

З 1900 року середня тривалість життя збільшилася у 2 рази, а медичні технології багаторазово впали в ціні. Наприклад, аналіз ДНК тепер вартує в тисячі разів дешевше, ніж на початку.

Андрій Длигач

Андрій Длигач

Підвалини старого світу руйнуються, і вже в недалекому майбутньому, для того, щоб поправити своє здоров’я, нам не потрібно буде оточувати себе різним діагностичним обладнанням, робити операції, приймати ліки і т. д. Замість лікування буде активно застосовуватися предикативний підхід, коли для того, щоб уникнути хвороб, досить буде побудувати своє життя так, щоб воно ґрунтувалося на культурі харчування і специфічному стилі. Здавалося б, прописну істину про здоровий спосіб життя знають всі, однак, багато стартапів сьогодні націлені саме на допомогу у формуванні такого способу життя, який дозволить вам уникнути хвороб, а не лікувати їх.

На стику пристрою та біологічної сутності

Звичайно, в житті бувають різні обставини, в тому числі трапляються форс-мажорні ситуації, що чинять негативний вплив на здоров’я, коли, наприклад, людина потрапляє в аварію. Однак люди майбутнього, по всій видимості, будуть перебувати на стику апаратної й людської сутності, оскільки в перспективі штучні органи за своїми характеристиками можуть перевершити натуральні. Уже з’являються проекти по 3D-друку шкіри, кісток, печінки, інших органів (до речі, один зі стартапів, який займається розробкою технології друку кісток, працює в UNIT.City). В перспективі роботизований протез може мати набагато кращі характеристики, ніж людська рука.

«Єдине, що ми не можемо зробити — це надрукувати на принтері мозок, який буде генерувати ідеї», — резюмує Андрій Длігач.

Технологічні тренди

Власне технології, які сьогодні активно визначають розвиток як ІТ чи телеком-технологій, так і бізнес в цілому, заходять і в медицину. Ось їх короткий перелік: доповнена та віртуальна реальність, штучний інтелект в найширшому діапазоні застосування, інтернет речей, відновлювальна енергетика, блокчейн і його похідні, генне редагування, вертикальне вирощування, новий автономний надзвуковий транспорт, кібернетичне розширення людини, носимі пристрої.

Наприклад, штучний інтелект за допомогою великих даних та інтернету речей здатний встановити діагноз швидше і точніше лікаря. Відомий суперкомп’ютер IBM Watson проаналізував дані 30 млрд різних медичних знімків і 50 млн анонімних електронних карт і тепер його точність при призначенні оптимального лікування раку легенів досягає 90%, в той час як у лікарів США цей показник не перевищує 50%. Всього 10 хвилин Watson витрачає на аналіз геному людини з раком мозку і пропонує спосіб лікування, в той час як лікарям на це потрібно 160 годин.

Однак штучний інтелект здатний побудувати таку модель поведінки, щоб людина взагалі уникла захворювання. Уже зараз Watson здатний діагностувати хворобу Альцгеймера або Паркінсона ще до настання перших ознак захворювання. Тобто, медицина вже стає іншою і робить акцент не на лікуванні, а на моделюванні ймовірності того, що може статися, і генеруванні алгоритму як уникнути хвороби.

Роботизація дозволить поліпшити роботу лікаря, але в тій же парадигмі, що була раніше. Наприклад, роботи зараз виконують офтальмологічні операції, але точно таким же методом, як це робили хірурги. Зате роботи здатні це зробити більш точно.

Але найважливіше в тому, чи стають технології соціальними практиками, чи впливають вони на наше життя. Вже незабаром нам всім доведеться перевірити свою здатність швидко адаптуватися до змін, адже нам «світить» принципово інша модель освіти, державного устрою, поява нових осередків суспільства, побудованих на нейронних зв’язках.

Більш того, нам варто очікувати приходу нової економіки, побудованої на увазі, стосунках і враженнях.

Все сказане вище призведе до виникнення наступних ключових векторів розвитку медицини: персоналізованої медицини; предикативної медицини, коли момент настання хвороби затягують на максимально тривалий термін; дистанційної медицини, коли консультують, діагностують і лікують на відстані (до речі, все це можливо робити й в Україні, причому навіть в селах).

Демографічні проблеми

Населення планети стрімко зростає і скоро може досягти 10-12 млрд. Частка населення похилого віку також безперервно зростає і до 2050 року число людей віком понад 70 років буде приблизно таким, як і у віці 50 років. В цих умовах на кожну людину, що працює припадатиме 2 пенсіонери і цю проблему доведеться вирішувати, причому особливо гостро вона стоїть саме в Україні.

З іншого боку, сотні мільйонів людей щорічно переміщаються по світу, і це «перемішує» хвороби. Те, що раніше було легко локалізувати, тепер набуває глобального характеру.

Що в цій ситуації чекають від стартапів? Перш за все, зниження довгострокових витрат на охорону здоров’я і забезпечення кращих результатів охорони здоров’я. В умовах збільшення кількості населення похилого віку це дуже важливо. Для цього потрібне надання пацієнту і постачальнику медичних послуг даних в реальному часі та можливість введення нових учасників в систему охорони здоров’я.

Що нас чекає в найближчому майбутньому?

Отже, медицина 2025 року буде «крутитися» навколо наступних технологій: 3D-біопрінтінг, великі дані, інтернет медичних речей, робототехніка, алгоритми vs доктора, штучний інтелект і машинне навчання.

Вже до 2031 року варто очікувати появи масового ринку імплантатів — друк людських органів буде доступний в усіх лікарнях будь-якого рівня (принаймні в США). Ближче до 2032 року нанороботи будуть використовуватися для доставлення ліків конкретним клітинам, вони також допоможуть детально досліджувати роботу організму людини.

До 2034 року варто очікувати першого «побачення» людини зі штучним інтелектом, ідентичним людському. Ще через 2 роки, підходячи до біології як до програмування, людству вперше вдасться перепрограмувати клітини на лікування хвороб, в тому числі злоякісних, а використання 3D-принтерів дозволить повсюдно вирощувати нові тканини та органи. До речі, це все прогнози 5-річної давності від Реймонда Курцвейла, американського винахідника, футуриста та засновника Singularity University, тому не виключено, що деякі речі будуть впроваджені ще раніше.

Нещодавнє глобальне опитування медекспертів показало, що в найближчі 5 років ми очікуємо аналізу геному людини, а вже через 25 років можна буде розраховувати й на редагування геному. Таким чином, ДНК людини будуть редагувати ще до народження, тобто цілком реальною стає така мета як народження людини, що не схильна до базового набору хвороб.

Як наслідок, значна частина лікарів стане непотрібною. І все ж професія лікаря не зникне, вочевидь вони перетворяться в конструкторів різних оздоровчих програм.

Через 15-20 років медицина досягне можливості продовжувати середню тривалість життя приблизно у 2 рази. А до 2050 року буде досягнута технологічна можливість вічного життя, або, як мінімум, дуже тривалого життя. Але по всій видимості, не дивлячись на фантастичні перспективи, це навряд стане соціальною практикою. По-перше, така технологія буде коштувати дуже дорого, а по-друге, виникає філософське питання — навіщо?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Штучниій інтелект допоміг людям з деменцією візуалізувати спогади з дитинства

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман