Про що розказав перший путівник по ІТ-індустрії в Україні

29 січня в технопарку UNIT.City відбулася презентація TECH ECOSYSTEM GUIDE TO UKRAINE 2019 – першого всеосяжного огляду української ІТ-індустрії.

Важливість такого путівника важко переоцінити, адже він надає можливість оцінити стан української ІТ-індустрії в цілому, визначити слабкі місця та потенціал розвитку. Загалом, посібник містить понад сто сторінок та вісім великих розділів: Iнвестицiйнi можливостi в Украïнi; Можливостi для спiвпрацi з украïнською технологiчною екосистемою; Ключовi освiтнi проекти; R&D-Центри; Продуктовi компанiï; IT-сервiснi компанiï; Державний сектор; Корпорацiï, що iнвестують у стартапи.

«Нашою метою було створити продукт, який українці б брали із собою на міжнародні заходи та, разом із презентацією свого проекту, представляли країну та її досягнення за останні роки. Адже від іміджу країни також залежить успіх бізнесу, – говорить Макс Яковер, СЕО та керівний партнер UNIT.City. – За останні 5 років динаміка зростання української ІТ-індустрії вираховується двозначними цифрами. Кожна п’ята компанія зі списку Fortune 500 користується українськими ІТ-сервісами. Тому сьогодні кращий час для того, щоб відкривати чи розширювати тут свій інноваційний бізнес. Цей путівник допоможе міжнародним партнерам у цьому переконатися».

За словами організаторів проекту, такі огляди має кожна велика ІТ-держава або місто. Серед кращих прикладів – Нідерланди, Ізраїль, Барселона та Берлін. Ознайомитися та завантажити гайд можна за посиланням.

Тренди украïнської hitech-iндустрiї

Згідно з даними дослідницької компанії App Annie, кожна п’ята глобальна компанія, яка працює у галузі розробки ПЗ для мобільних платформ, має офіс в Україні. Як показує дослідження The State of European Tech 2018, в Україні налічується майже 185 тисяч розробників. Обсяг експорту ІТ-індустрії у 2017 році склав $3,6 млрд, це приблизно 3,4% від ВВП країни. Всього в Україні налічується 4000 ІТ-компаній, 110 R&D-центрів всесвітньо відомих міжнародних компаній. Важливо також, що з 2007 року українські винахідники зареєстрували 146 тисяч патентів та корисних моделей. Згiдно зi звiтом GLOBAL INNOVATION INDEX, Украïна за рівнем інновацій посiла 43 мicце iз 126 у 2018 р, піднявшись за рік на 7 позицій.

Iнвестицiйнi можливостi в Украïнi

Минулого року українським стартапам вдалося залучити близько $290 млн інвестицій, це більше, ніж у 2017 році ($265 млн), і лише на 25% менше, ніж сума, яку стартапи отримали за три роки ($365 млн з 2013 по 2016 рр.). Слід також зазначити, що у 2017 році було проведено 19 успішних ICO, через які залучено $160 млн. Крім того, за даними того ж року, українські компанії провели 19 екзитів та уклали 33 інвестиційні угоди.

Iнвестицiï у стартапи та експорт IT-послуг

Iнвестицiï у стартапи та експорт IT-послуг

Кiлькicть iнвестицiйних  фондiв постійно збiльшується, тепер в Україні оперують понад 20 фондiв. Протягом 2018 р. долучилися венчурний фонд Overkill Ventures та бізнес-акселератор Arkley.

Серед найбiльших сум інвестицій в украïнський IТ-ринок можна назвати наступні: $130 млн — в GitLab, $110 млн — у Grammarly, і також $110 млн — у Bitfury.

Найбiльшi публiчно вiдомi угоди за останні 2 роки

Найбiльшi публiчно вiдомi угоди за останні 2 роки

Макс Яковер відзначив, що в Україні не вистачає інвестиційних фондів, які готові вкладати кошти на ранніх етапах розвитку, так званих ангельських інвестицій. Більшість венчурних фінансує вже на пізніх стадіях, коли у стартапу є готовий продукт та налагоджений механізм продажів. І тут, вочевидь, має зіграти свою роль держава. Адже, наприклад, в Ізраїлі головним венчурним інвестором у свій час була саме держава.

Найактивнiшi iнвестори в Украïнi у 2017 р.

Найактивнiшi iнвестори в Украïнi у 2017 р.

Можливостi для спiвпрацi з украïнською технологiчною екосистемою

Цей розділ путівника містить перелік Технопарків, асоцiацiй та кластерів, акселераторів, iнкубаторів, коворкiнгів, хабів, а також технологiчних подiй.

UNIT.City – один з найбільших інноваційний парків у Центральній і Східній Європі, відрізняється сучасною iнфраструктурою з універсальним дизайном, ресторанами, спортивним клубом, станцією байкшерінгу, парковкою тощо. Технопарк містить 3 бiзнес-кампуси загальною площею 30 тисяч. кв. м., 1000 резидентiв, 900 студентів, які навчаються в ІТ-школі UNIT Factory. Протягом року заплановано побудувати ще 2 бізнес-кампуси.

Поки що UNIT.City – єдиний технопарк в Україні. Втім, в країні є щонайменше 5 асоцiацiй, серед яких IT Ukraine Association, Ukrainian Venture Capital and Private Equity Association (UVCA), IТ-комiтет American Chamber of Commerce (ACC), IТ-комiтет European Business Association (EBA), UAngel.

На відміну від технопарків, напрямок коворкінгів розвивається набагато активніше – наразі коворкінги та хаби є мало чи не в кожному обласному центрі. Тільки в Києві їх нараховується більше десятка.

«Добре, що коворкінги на мапі з’являються всюди. Я вірю, що коворкінги будуть розвиватися так само, як готельні мережі. У кожне місто будуть заходити міжнародні, умовно кажучи, 5-зіркові, 4-зіркові, 3-зіркові мережі. І вони будуть пропонувати сервіси відповідного рівня та ціни», – прокоментував Макс Яковер.

На думку Макса Яковера, в країні не вистачає бізнес-акселлераторів та інкубаторів

На думку Макса Яковера, в країні не вистачає бізнес-акселлераторів та інкубаторів

Разом з тим, Макс Яковер, відзначив, що у нас немає жодного бізнес-акселлератора та інкубатора в класичному розумінні цього слова. Тобто, присутня невелика кількість хороших проектів, але це абсолютний мізер для того, щоб ми рухалися в тому напрямку, куди повинні.

«Зате з подіями все добре: їх багато, в різних містах, вони різні за профілем і відмінні за якістю. Але для мене велике питання, що буде з ринком подій в найближчі пару років, я впевнений, що цей ринок буде трансформуватися».

Серед акселераторів та iнкубаторів помітну роль грають:

  • Radar Tech, корпоративний акселератор для стартапів у галузі телекому, енергетики, фінтеху й агро.
  • Concepter — акселератор продуктових ідей, спрямований на хардверні стартапи, готові до виходу на ринок завдяки краудфаундингу.
  • Ukrinnovate — агенція з інкубації та реалізації інноваційних проектів у сфері оборонних технологій.
  • IoT Hub Accelerator — хаб та акселератор для IoT-стартапів у галузі робототехніки, розумного будинку, розумного одягу, дронів тощо.
  • 1991 Open Data Incubator — некомерційний інкубатор, що підтримує стартапи в галузі великих даних. Замовниками й партнерами є державні установи, бізнес та інституції громадянського суспільства.
  • GrowthUP — фокусується на допомозі стартапам у побудові й розвитку бізнесу, залученні перших користувачiв, перевірці основних гіпотез. Інвестиційний фонд GrowthUP+ співінвестує в В2В/В2С інтернет-проекти, які знаходяться на pre-seed або seed стадії розвитку.
  • Sector X — акселератор для B2B-стартапів із України та Східної Європи в галузі великих даних, віртуальної та доповненої реальності, інтернету речей.
  • AgroHub — платформа для інновацій у галузі сільського господарства, об’єднує стартапи та корпорації. Виконує аналіз стану галузі, робить регулярні звіти про теплову карту й інновації в галузі, розвиває культуру інновацій в агросфері.

Ключовi освiтнi проекти

Як вказано в путівнику, в Україні зараз нараховується понад 200 навчальних закладiв, де навчають IТ-спецiальностям. Підготовкою в галузі IT займаються вищі навчальні заклади різних форм власності у всіх великих містах країни та спеціалізовані курси, які часто координують свою діяльність з IT-компаніями та спільнотами, щоб знання випускників відповідали потребам ринку. За даними порталу DOU.ua, протягом 2016 року навчальні центри та IT-курси підготували 35 тисяч фахівців, а роком раніше – 30 тисяч. В путівнику поданий перелік 12 найбільш відомих учбових закладів.

R&D-центри

В Україні розташовано понад  110 науково-дослідних і дослідно-конструкторських центрів компаній.  Найбільшим R&D-партнером  України є США (45% компаній), далі – ЄС та Ізраїль. Галузі експертизи українських R&D- центрів охоплюють ігри, електронну комерцію, роботу з Big Data та штучним  інтелектом, телекомунікації, інтернет речей, розроблення  програмного забезпечення та інші сфери. Більше ніж половина R&D-центрів розташовані у Києві. Крім столиці, великими центрами науково-дослідницької діяльності є Дніпро, Львів, Харків, Одеса та Вінниця.

Серед найбільших R&D-центрів: Samsung R&D Institute Ukraine (600 працівників), Plarium (1200 працівників), NetCracker (1000 працівників) та Playtika (750 працівників).

«У минулому році кілька дуже потужних західних компаній відкрили в Україні RnD-центри (наприклад, Snap), однак це мізер у порівнянні з тим потенціалом, що має Україна в цій галузі. Також дуже мало лабораторій, серед останніх я б відзначив Sensorama VR/AR Lab і ARTKB, які роблять прототипи для хардверних стартапів», — повідомив Макс Яковер.

Продуктовi компанiï

Визначити успішні українські продуктові компанії доволі непросто з двох причин. По-перше, як відзначив Вадим Нехай, CEO Depositphotos, є велика кількість фірм, що фактично знаходяться в Україні, але які ніхто не асоціює з Україною. Наприклад, компанія Template Monster, яка є, по суті, чисто українською, працює на ринку вже понад 15 років, але тільки нещодавно всі дізналися, що вона базується у Миколаєві та Києві. Друга причина в тому, що стартапи часто мають інтернаціональне коріння. Серед таких прикладів — GitLab, цей проект можна лише з натяжкою назвати українським: один з засновників є голандцем, другий — українцем, а розробники розповсюджені по всьому світу. Не так давно компанія залучила $100 млн, а її оцінка перевищила $1 млрд, тобто фактично компанія стала першим «українським єдинорогом».

Успішний вихід українських продуктових компаній на міжнародні ринки є хорошим стимулом для інвесторів вкладати гроші в Україну. Напевно, якби Snapchat не купив свого часу одеський стартап Looksery за $150 млн, то в Україні не з’явилася б лабораторія Snap в минулому році. Вадим Нехай сподівається, що дуже багато компаній, які поки перебувають на ранній стадії, вже скоро поповнять список успішних «екзитів». До таких перспективних бізнесів можна віднести Kodisoft, Ajax Systems, People AI, Monobank, Dmarket, Hacken та інші.

IT-сервiснi компанiï

Україна займає 1 мicце в Європi за обсягом експорту IT-послуг, 11 мicце у топ-50 розробникiв свiту, 7 мicце у свiтi за якiстю та ефективнiстю  фріланс-працiвникiв.

До глобального рейтингу  The 2018 Global Outsourcing-100 увiйшли 18 украïнських IT-компанiй та компанiй з офiсами в Украïнi. Найбiльшi украïнськi IT-компанiï вийшли за межi аутсорсингу в класичному розумiннi та пропонують консалтинг, розвивають власну експертизу, вiдкривають R&D-центри. Посібник містить опис 21 IT-сервiсної компанiï.

Найбiльшi украïнськi IT-сервісні компанiï

Найбiльшi украïнськi IT-сервісні компанiï

Державний сектор

Можливо багатьох це здивує, але в Україні є окремі виконавчі органи, що займаються впровадженням цифрової стратегії з розвитку України. Наприклад, це Державне агентство з  питань електронного  урядування. Крім того, є спілка, що координує  потреби експертів галузі та держави щодо втілення реформ.

У травні 2018 року ще і Міністерство економічного розвитку заявило про  курс на пiдтримку стартапiв  на рiвнi державноï полiтики. Украïнський нацiональний фонд  стартапiв (Ukrainian National Startup Fund) УНФС запустився восени 2018 року. У планах фонду  інвестувати 50 млн грн в українські стартапи протягом першого року існування.

Втім, ці державні органи поки що не можуть похвалитися великими успіхами. А от інший проект — ProZorro — який створили волонтери й передали на державний баланс  2015 року, вже став, у певній мірі, легендарним.  ProZorro — система для проведення тендерних закупівель  державними та публічними компаніями, з 1 серпня 2016 року стала обов’язковою для використання у всій країні. За кілька років існування система отримала декілька галузевих  нагород, серед яких міжнародна антикорупційна  нагорода від C5 Accelerate та USA Institute of Peace  (2018 рік) та Trust of the Future на Davos Awards.   У 2018 році видання Wired присвятило ProZorro велику статтю, де назвало систему найпрозорішою у  світі. Як пише видання, сьогодні – це 1500 аукціонів  на день та 1,4% ВВП економії для держбюджету.

Корпорацiï, що iнвестують у стартапи

В Україні є кілька великих компаній, що фінансують стартапи чи бізнес-акселератори, з метою в подальшому скористатися винаходами цих стартапів. Наприклад, Миронiвський хлiбопродукт, який у 2017 році спільно з RadarTech запустив власний акселератор MHP Accelerator для стартапів, що займаються аграрними інноваціями.

Крім того, державний концерн Укроборонпром, до складу   якого входить понад 100 підприємств військової промисловості та  конструкторські бюро, у позаминулому році  разом з інкубатором 1991 Open   Data Incubator, компанією Cyber Guard і блокчейн-проектом Hacken  запустив акселераційну програму  з кібербезпеки. У 2018 році концерн став  партнером інкубаційної агенції  Ukrinnovate, що займається  проектами в галузі оборони.

У свою чергу холдинг ДТЕК у 2018 році спільно з Radar Tech запустив Energy Accelerator для проектів у галузі енергетики й підтримує стартапи, компанії та команди, що пропонують вирішення для потреб бізнесу в цій галузі. Також акселераційні програми для стартапів підтримують великі мобільні оператори (Киïвстар, Vodafone Ukraine) та банки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди