Як захистити свої дані від зловмисників на Android-пристроях

Велику увагу при розробці свого операційного забезпечення Android приділяє безпеці та конфіденційності. З останнім оновленням Android представив ряд функцій, аби захистити пристрій від кібератак та надати користувачу повний контроль над своїм гаджетом. Далі ми познайомимо вас із цими функціями, а також надамо декілька порад задля кращого захисту вашого пристрою.

Захист від фішингу

Фішинг – це ряд дій зловмисників, ціллю яких є доступ до ваших приватних даних. Фішинг-атака може здійснюватися за допомогою телефонних дзвінків, які виманюють інформацію, переконливого електронного листа на ваш e-mail від відомої вам компанії або ж у вигляді звичайного спаму на ваш телефон чи електронну пошту.

Метою зловмисників часто являються доступ до номера вашого страхового поліса, номерів кредиток та логінів з паролями до ваших облікових записів в соціальних мережах, аби викрасти ваші особисті дані з корисливими цілями.

Зазвичай телефони з ОС Android захищені за допомогою наступних функцій:

  • Автоматичний визначник номеру, захист від спаму. Операційна система вашого телефону самостійно визначає номер вхідного дзвінка та попереджує вас, якщо це номер від потенційного спамера.
  • Безпечний перегляд веб-сайтів. Це спеціальна функція веб-браузера Google Chrome, яка попереджає вас про потенційну небезпеку сайту, на який ви потрапили. Побачивши навіть мінімальну загрозу витоку даних, ви зможете швидко покинути цей сайт.
  • Влаштований в телефон ключ безпеки. Шахраї з легкістю віддалено обходять такі перевірки, як одноразові SMS-коди, push-повідомлення, тощо. Телефони на ОС Android оснащені додатковим ступенем перевірки – ключем безпеки. Ключ буде запрошуватися кожного разу, коли ви заходите у свій профіль Google з будь-якого іншого пристрою. Не маючи вашого смартфону з Android 7.0 і вище під рукою, зловмисник не зможе зайти до вашого профілю Google.

Налаштуйте конфіденційність вашого пристрою правильно

Напевно, ви неодноразово стикалися з такою ситуацією, коли при завантаженні додатку із Google Play він запитує дозвіл на доступ до певних функцій (контактів, камери, фотографій, місцеположення, тощо). Надаючи цей дозвіл, ви зможете повноцінно користуєтесь всіма перевагами вашого додатку. До прикладу, ви повноцінно користуєтесь графічним редактором, надаючи йому можливість отримати доступ до ваших фото чи повноцінно користуєтесь популярним месенджером, надаючи йому доступ до контактів у вашій телефонній книзі.

Проте, ви можете обмежити спосіб обміну даними з додатками та службами кількома способами:

  • Режим анонімності у картах від Google. При увімкненому режиму анонімності у Google Картах, ваша активність чи відстежування вашого місцеперебування не буде передана до сервісів Google та автоматично не буде збережена за вашим профілем. Ви станете невидимкою для Google.
  • Дозвіл на місцеперебування. Якщо додаток відстежує ваше місцеперебування, ви можете обмежити доступ до даних. Достатньо лише налаштувати відстежування додатком лише тоді, коли ви його використовуєте, а не «завжди» чи «ніколи».
  • Інші дозволи. Як було сказано вище, додатки можуть запитувати дозвіл на доступ до «контактів» чи «галереї». Щоб надати чи скасувати доступ до цих функцій, потрібно перейти до пункту меню: «Налаштування» – «Додатки»- «Додаток Х» – «Дозволи» (OC Android 9.0 та нижче) або «Налаштування» – «Конфіденційність» (OC Android 10.0).

Не завантажуйте підозрілі додатки до вашого пристрою

Шахраї використовують погані або ж потенційно небезпечні додатки у якості лазівки для виманювання вашої особистої інформації. Google Play Захист гарантує надійне збереження вашої інформації, скануючи додаток на потенційні загрози щодо безпеки вашого пристрою. Якщо Google Play Захист знайде небезпеку, на екрані одразу ж висвітиться детальна інструкція як позбутися підозрілої програми назавжди.

Щоб запустити сканування Google Play Захист на шкідливі додатки, потрібно увімкнути цю функцію на вашому Android-пристрої. Для цього вам потрібно увійти в розділ безпеки в налаштуваннях телефона.

На будь-якому Android-пристрої при складнощах із безпекою, ви можете скористатися службою підтримки користувачів. Маючи пристрій на основі операційної системи Android з останніми оновленнями безпеки, ваша інформація вже максимально захищена та персоналізована.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Google

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24