Як не стати жертвою шахраїв в App Store або Play Маркет

Перед тим, як додаток з’явиться в App Store або Play Маркет, він проходить перевірку. Однак користувачі часто стикаються з шахраями та сумнівними сервісами. Ці поради допоможуть знизити ризики та зберегти гроші.

Існує багато обманних схем. Деякі додатки імітують популярні сервіси або навіть програми від розробників Apple або Google, щоб після запуску атакувати вас рекламою, вкрасти вашу особисту інформацію або завантажити шкідливе програмне забезпечення.

Інші пропонують оформити платну підписку, перш ніж спробувати додаток, а потім відмовляються запускатися. Найкращий захист від подібних програм — уникати їх. Ось як це зробити.

Не вірте рейтингу

Додатки в магазинах Apple і Google отримують середню оцінку, яка допомагає швидко оцінити, наскільки вони подобаються користувачам. Рейтинг в 4,7 явно викликає більше довіри, ніж 1,7.

На жаль, все не так просто. Не кожна оцінка супроводжується коментарем, тому зловмисникам досить легко вдається обдурити систему та отримати потрібний бал. Додаток з сотнями поганих відгуків і десятками тисяч хороших оцінок буде здаватися дуже популярним, навіть якщо він не сподобався більшості користувачів.

На це звернув увагу розробник Коста Елефтеріу, коли вивчав додаток з рейтингом 4,6. Він зауважив, що автори більшості відгуків поставили оцінку 1. Якщо враховувати тільки оцінки з відгуками, середній рейтинг програми падав до 1,6. Якби додаток був дійсно гарним, було б логічно очікувати хоча б кілька хороших відгуків.

Це часто відбувається з популярними програмами, у яких є базові та легко відтворювані функції.

«Більшість шахраїв використовують поширені ключові слова і категорії: робочий стіл, погода, сканер, VPN, — пояснює Елефтеріу. — Потім вони вибирають популярні додатки та копіюють їх базовий функціонал. Їх завдання — залучити нових користувачів, переконати їх оформити підписку і сподіватися, що вони забудуть скасувати її або не знатимуть, як це зробити».

Читайте відгуки (не тільки перші три)

Ця порада — пряме продовження попередньої. Відгуки теж можна сфабрикувати. Існує ціла індустрія підроблених відгуків: їх закуповують, щоб підняти рейтинг програми або нашкодити конкурентам.

Часто підроблені облікові записи відзначають такі відгуки як корисні — через це вони демонструються в верхній частині сторінки. Тоді досить опуститися нижче, і картина зміниться.

Елефтеріу зазначає: «У цьому випадку добре, що шахраї неминуче отримують негативні коментарі. Вони можуть спробувати розбавити їх сфабрикованими, але не зможуть видалити».

Щоб сформувати об’єктивну думку, варто почати з найнижчих оцінок і подивитися, що саме не сподобалося користувачам. Зрозуміло, будуть ті, хто просто не розібрався, як працює програма, або був у поганому настрої. Однак десятки скарг на вкрадені гроші або неробочі функції — важливий сигнал.

Не платіть без пробного періоду

Додаток, який постійно демонструє рекламу, не може не дратувати. Ще гірше, коли він вимагає оплати за сервіс, який не працює. Неважливо, яка функція вам потрібна: зробіть паузу, перш ніж віддавати гроші.

Щоб не стати жертвою шахраїв, завжди використовуйте пробний період. Магазини додатків Google та Apple дозволяють розробникам додати цю можливість і вимагають інформувати користувача, як відмовитися від підписки (хоча існують способи обійти й це правило). Зазвичай сервіси надають триденний період і можливість відключити списання коштів.

Зрозуміло, шахраї сподіваються, що користувач забуде відключити оплату. Деякі через три дні починають знімати з рахунку по $10 в тиждень. Якщо не проявити пильність, можна позбутися значної суми.

Якщо відгуки виглядають надійними, і ви все-таки вирішили завантажити додаток, відразу ж почніть його тестувати. Не забувайте, що пробний період обмежений, і відразу ж відмовляйтеся від непотрібних сервісів.

Набагато важче виявити додаток, який буде красти дані або встановлювати шкідливе програмне забезпечення. Для цього звертайте увагу на дозволи, які він просить. Звичайному сервісу погоди не потрібні ваші контакти.

Шукайте надійні рекомендації

Як відомо, підробити можна й огляди, й оцінки. Іноді цим займаються цілі групи шахраїв.

Щоб знайти потрібну програму, використовуйте форуми, тематичні групи, питайте поради у друзів і близьких або пошукайте добірки на перевірених ресурсах.

Універсальних способів захисту від зловмисників не існує, але ці прості поради допоможуть знизити ризики. Критично оцінюйте невідомі додатки, уважно читайте описи й ніколи не сплачуйте, не спробувавши сервіс.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Wired

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску