Кращі додатки 2020 року в App Store, які отримали премію MacStories Select

Видання MacStories втретє провело премію Select, в якій редакція і читачі вибрали кращі програми року на платформах iOS і macOS.

У 2020 році Select пройшов в семи номінаціях: в кожній по одному переможцю та парі фіналістів.

Найкращий новий додаток — Craft

Craft — додаток для створення заміток на платформах Apple, який «перекриває всю категорію» подібних сервісів і об’єднує зручність простих додатків на зразок «Нотаток» від Apple і потужність Notion, вважає MacStories.

Craft використовує блочкову структуру заміток, як Notion, а також розпізнає синтаксис команд після натискання «/» — це відкриває меню з опціями форматування тексту, вставки даних, створення підсторінок, блоків коду та інших можливостей.

Додаток дозволяє створювати модульні документи, де вся інформація пов’язана між собою за допомогою перехресних посилань, вкладених одна в одну сторінок і безшовного об’єднання заміток.

Він добре підходить як для організації простих записів, так і великих досліджень, а також робочих процесів — в ньому легко зберігати інформацію і шукати її завдяки універсальному пошуку по розділах і нотатках.

MacStories вважає, що створення заміток з вбудованою навігацією працює на iPhone та iPad значно краще, ніж у Notion і глибше інтегровано з системою. Craft вміє експортувати Markdown, TextBundle, PDF, може генерувати посилання і єдине, чого поки не вистачає додатку, — підтримки таблиць, схожих на ті, що в Notion.

«Ми вважаємо Craft кращим новим додатком 2020 року: його видатний дизайн поєднується з тією зрілістю та увагою до деталей, які ми нечасто бачимо в продуктах версії 1.0. Craft — це наочний доказ, що незалежні розробники як і раніше можуть конкурувати з більш популярними сервісами з венчурними інвестиціями», — зазначає MacStories.

Найкращий новий додаток, фіналісти — Widgetsmith та Halide Mark II

Widgetsmith — додаток для створення віджетів на iOS 14, завдяки якому користувачі стали створювати власні «теми оформлення» системи.

Він дозволяє не тільки створювати безліч віджетів від календарів і списків справ до фотографій і даних про здоров’я, але і планувати вміст віджетів протягом дня.

Halide Mark II — потужна програма для камери iPhone зі зручним інтерфейсом і функціями як для новачків, так і професіоналів, яка дозволяє повністю розкрити можливості камери пристрою, вважає MacStories. Додаток швидко запускається, а всі важливі елементи управління інтуїтивно зрозумілі та зручні для управління великим пальцем руки.

Додаток вміє працювати з форматом RAW, автоматично покращувати зображення в цьому форматі, щоб вони мали добрий вигляд на екрані смартфона без постобробки, а також зберігати фото відразу у двох форматах — JPG і RAW.

Найкраще оновлення додатка — Soor

Сторонній клієнт для Apple Music, розробники якого реалізували повноцінний міні плеєр з плейлистом і перемиканням треків у форматі віджета для iOS 14, знайшовши обхідний шлях в API.

Спочатку віджети в системі не були інтерактивними та після натискання на них переводили користувача в додаток.

На відміну від віджетів стандартного додатка «Музика», Coop пропонує виводити персоналізовані добірки, згенеровані та «розумні» плейлисти та отримати прямий контроль над тим, яку музику слухати і як їй управляти з домашнього екрана iPhone та iPad.

«Музичні віджети Soor — це найкраще, що можна знайти на iOS 14», — зазначає MacStories.

Найкраще оновлення додатка, фіналісти — Timery і GameTrack

Timery — додаток для відстеження часу, який інтегрується з сервісом Toggl.

Його назвали найкращим новим додатком 2019 року за версією MacStories внаслідок зручності та «уваги до користувачів», а у 2020 році він отримав нагороду за оновлення віджетів на iOS 14, які можна комбінувати на екрані.

Віджети можна комбінувати на одному екрані, з їх допомогою користувачі отримали доступ до збережених таймерів, перевірки стану запущених таймерів і контролю загального часу, що відстежується.

GameTrack створений для пошуку і відстеження відеоігор. У 2020 році розробник Джо Кімберлін Вайєр додав в додаток бічну панель для iPad і віджети, які сподобалися редакції MacStories.

Так, користувачі тепер можуть вивести на домашній екран iOS списки «Зараз граю» або «Планую пограти», які спрощують роботу з додатком і легко редагуються — зазвичай трекери медіа легко губляться на тлі інших сервісів і незабаром їх забувають вести.

Краща нова функція — ML Super Resolution в Pixelmator

ML Super Resolution в Pixelmator дозволяє втричі масштабувати вихідне зображення без втрати його чіткості — за допомогою машинного навчання. Вона працює як на Mac, так і на iOS.

На думку MacStories, це «одна з найкорисніших демонстрацій машинного навчання», яка дозволяє працювати зі старими фотографіями з низькою роздільною здатністю і доводити їх до сучасних стандартів.

Краща нова функція, фіналісти — віджети GoodTask і Wiki-посилання Craft

GoodTask — таск-менеджер з «розумними» списками, персоналізованими швидкими діями, тегами та темами оформлення.

У 2020 році в GoodTask з’явилася підтримка віджетів в iOS 14, і на думку редакції MacStories, розробники продемонстрували «найпотужніший і універсальний підхід до віджетів для таск-менеджерів, що бачили на платформах Apple».

Всі віджети додатки модульні: можна вибрати, які саме дані вивести на головний екран, включити висновок міні календаря і створити унікальну тему оформлення для окремого віджета.

Також GoodTask пропонує віджет «швидкі дії», який активує в додатку ланцюжок подій, наприклад, створення задач з попередньо заповненою інформацією.

У номінації за кращу функцію MacStories знову згадали сервіс нотаток Craft — за функцію посилань на інші замітки в стилі Wiki. Можна створювати посилання на будь-який розділ і навіть абзац, а також розміщувати «зворотні посилання» на вихідні документи.

Кращий додаток для Apple Watch — Carrot Weather

Редакція MacStories зазначає, що за допомогою Carrot Weather можна показати на годиннику практично будь-які погодні дані та тонко налаштувати під себе погодні циферблати.

Він добре синхронізується з iOS, відмінно виглядає, а погодний робот видає кумедні фрази.

Кращий додаток для Apple Watch, фіналіст — Watchsmith

Додаток для створення персоналізованих циферблатів, створений автором Widgetsmith. Він максимально універсальний, і з його допомогою можна створити під себе практично будь-яке оформлення та функції годинника, зазначає видання.

Кращий додаток для Mac — Nova

Швидкий і енергоефективний редактор коду для macOS, розроблений спеціально для системи. Це простежується в дизайні, інтерфейсі та швидкості роботи програми — він ідеально вписується в робочий процес користувача Mac, підтримує всі очікувані поєднання клавіш і має знайому бічну панель, вважає MacStories.

Інтерфейс Nova можна персоналізувати в настройках, а функціональність збільшувати шляхом бібліотеки розширень. Наприклад, додати автозавершення коду для популярних мов програмування, стандартизувати формат коду або встановити валідатори.

Nova — не IDE (середовище розробки), в ньому немає просунутих компіляторів або відладчика, але редактора коду вистачає, щоб покрити робочі процеси багатьох користувачів.

Кращий додаток для Mac, фіналіст — AirBuddy 2

AirBuddy спрощує управління Bluetooth-пристроями, одна з основних функцій додатку — підключення AirPods та бездротових навушників Beats до Mac. Інтерфейс підключення аналогічний тому, що на iOS.

Крім цього, у другій версії програми є віджет для macOS Big Sur, що відстежує рівень заряду батареї Mac, найближчих iPad і iPhone, а також аксесуарів. А якщо запустити AirBuddy 2 на двох комп’ютерах, він дозволить плавно перемикати підключення пристрою з одного Mac на інший.

Кращий дизайн — Reeder 5

Багатопанельний RSS-рідер, який існує понад 10 років, але з кожною новою версією продовжує бути «маяком відмінного дизайну», вважає MacStories.

Важко виділити якусь одну рису Reeder 5, пов’язану з дизайном, він вимагає цілісного аналізу UX, щоб зрозуміти, чому в ньому є щось особливе.

«Від анімації індикатора оновлення на верхній панелі інструментів і плавних переходів між панелями на iPad до інтеграції Safari View в список статей та плавної прокрутки, при якій не пропадає жодного кадру навіть при сотнях заголовків статей. Використовувати Reeder 5 — абсолютне задоволення».

Кращий дизайн, фіналіст — Nova

Редакція MacStories відзначає не тільки якість редактора коду Nova, але і його дизайн.

Крім чотирьох стандартних тем оформлення, в додатку можна приєднати сторонні варіанти з бібліотеки розширень. Вони встановлюються окремо для самого редактора і вікна навколо нього — завдяки цьому, в Nova можна створити власну колірну комбінацію.

Також виданню сподобалося поділ документа на дві панелі, швидкий доступ до функцій і якість файлового менеджера, який нативно працює на Mac.

Вибір читачів — Reeder 5

RSS-рідер у 2019 році зайняв друге місце в читацькому голосуванні MacStories, але з виходом 5-й версії програми з поліпшеним дизайном і розширеними функціями його рейтинг виріс.

Вибір читачів, фіналіст — Scriptable

Редактор коду для iOS і iPadOS, який дає доступ до функцій системи через API JavaScript і дозволяє створювати складні сценарії автоматизації.

У 2020 році розробник Саймон Стервінг допрацював Scriptable під iOS 14: додав налаштовувані віджети та нові способи взаємодії з ярликами, для яких навіть не потрібно запускати сам додаток.

Scriptable виправляє недоліки вбудованого в iOS сервісу «Швидкі дії» і для багатьох користувачів це стало «незамінним інструментом для робочих процесів», пише MaStories.

Вибір читачів, фіналіст — Things 3

У 2019 менеджер завдань Things посів друге місце в номінації «Вибір читачів» і у 2020 році залишився в фаворитах – завдяки дизайну і швидкої появи нових функцій.

У березні 2020 року Things повністю переробили на watchOS, у квітні додали підтримку курсору і клавіатури Magic Keyboard на iPad, а в вересні в додатку з’явилися створення завдань через Scribble і перероблені віджети — в день релізу iOS 14 і iPadOS 14.

Додаток року — MusicHarbor

MacStories оцінює номінантів на головну нагороду за декількома категоріями:

  • Який додаток найбільше подобалося протягом року?
  • На який додаток покладаються редактори в повсякденних завданнях і робочих процесах?
  • Чи є той додаток, що отримав серйозні оновлення і підтримку всіх сучасних API на всіх платформах Apple?
  • Який додаток втілює в життя унікальну ідею і поєднує її з доступним та інтуїтивно зрозумілим дизайном?

У 2020 році таким додатком став MusicHarbor — сервіс Маркоса Танаки, який дозволяє залишатися в курсі нових музичних релізів улюблених виконавців. Він підтримує всі актуальні можливості iOS і iPadOS, інтегрований з Spotify на додаток до Apple Music, а також перенесений на macOS за допомогою технології Apple Catalyst.

За допомогою MusicHarbor і його віджетів для macOS та iOS можна легко відстежувати всі сингли та альбоми виконавців, сканувати бібліотеку користувача, дивитися нові кліпи, читати рецензії та музичні новини, а також відкривати потрібний стрімінговий сервіс, наприклад YouTube Music.

«MusicHarbor здається надією, що у важкі часи люди можуть об’єднуватися і створювати мистецтво, що музика може заповнити будь-яку тишу, і незалежно від того, наскільки складна задача, інді-розробник може вкласти всю душу і сили в продукт, який зробить наше життя трохи краще», — пише MacStories.

Додаток року, фіналіст — Tot

Мінімалістичний блокнот для iPhone, iPad і Mac, що складається з семи панелей-точок — семи блокнотів, кожному призначений свій колір. Tot служить для швидких і коротких заміток, які потрібно десь зафіксувати, щоб потім скопіювати або вставити кудись ще.

Простий та елегантний додаток, створений для того, щоб тимчасово звільнити голову від думок, якщо їх стає занадто багато, щоб утримати їх всі в голові, вважає MacStories.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: MacStories

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023