Як спеціальні датчики можуть дізнатися про пожежу ще до її виникнення

У пожежонебезпечних регіонах США і Канади тестують датчики, які «відчують запах» пожежі, що наближається. На відміну від дронів та інших засобів відеоспостереження вони можуть заздалегідь повідомити про небезпеку. Так, в одному з випробувань пожежники дізналися про початок пожежі за 37 хвилин до того, як до служби порятунку надійшов перший дзвінок.

Програмою займаються Міністерство внутрішньої безпеки США (Department of Homeland Security) та Федеральне агентство з управління надзвичайними ситуаціями (Federal Emergency Management Agency). Її запустили після успішного п’ятирічного тестування сенсорів, які виявляють повені.

Датчики вловлюють леткі органічні сполуки та гази, такі як діоксид вуглецю, оксид азоту, діоксиди сірки та тверді частинки, розповідає Джефф Бут, який керує Центром датчиків та платформ (Sensors and Platforms Technology Center) при підрозділі Науково-технічного управління (Science and Technology Director) Міністерства внутрішньої безпеки США.

Польові випробування тільки почалися, але поки що технологія здається перспективною, каже Бут.

Наразі датчики від двох постачальників тестують як у реальних умовах, так і під час контрольованих пожеж. Їх розмістили у Вірджинії, Орегоні, Вашингтоні, Каліфорнії та Канаді.

Однією з цілей програми є протестувати технологію в різних погодних умовах на кордонах між містами та дикою природою.

Лісові пожежі є серйозною проблемою для США, де, за даними Міністерства внутрішньої безпеки, спалахує 60 тис. лісових пожеж на рік.

Як це працює

Система використовує мережу стаціонарних датчиків — їх можна розмістити на стовпах лінії електропередач або світлофорах, звідки вони виявлятимуть перші ознаки займання, розповідає Абхішек Мотайєд, CEO N5 Sensors, одного з постачальників програми. Під час їх виявлення датчик надсилає email або текстове повідомлення.

«‎Ці системи не використовують камери й можуть працювати в будь-яких умовах, наприклад коли йде злива або коли дим від пожежі блокує видимість камер», — стверджує Мотайєд.

Щоб точно прогнозувати початок пожежі, датчики враховують різні фактори, у тому числі наявність у повітрі певних хімічних речовин, диму та твердих частинок. Потім дані з кількох датчиків збирають, щоб відстежувати поширення вогню.

За словами Мотайєда, у майбутньому компанія може запропонувати датчики для виявлення хімічної небезпеки, наприклад, розливу хімікатів.

Серед клієнтів N5 Sensors — комунальні служби, місцеві уряди, фермери, власники ранчо та навіть виноробні. Датчики коштують $2-2,5 тис., постійний моніторинг оплачується додатково.

Недоліки технології

До них належать часті помилкові спрацьовування, але у Міністерстві внутрішньої безпеки США стверджують, що намагаються це виправити.

Крім цього, щоб встановити сенсори, потрібна людська сила чи сучасні технології, такі як автономні гелікоптери, йдеться у торішньому академічному огляді. Це серйозна проблема, особливо для віддалених та великих територій із несприятливими погодними умовами.

Подальші плани

У майбутньому датчики для виявлення пожеж і затоплень можуть вбудувати в навігаційну систему автомобіля і навіть у наручний годинник, перетворивши людину на «мобільний датчик».

«Заглянемо, наприклад, на 10 років наперед, — каже Бут. – Якщо датчики зменшити й помістити у дверний дзвінок та домашню камеру відеоспостереження, то ваша страхова компанія, ймовірно, надасть вам знижку».

Бут вважає, що з такою мережею люди змогли б краще визначати ймовірність виникнення пожежі.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Axios

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні