Короткочасний відпочинок для збереження здоров’я — приклад корейців

Недавнє дослідження показало, що майже половина робочого населення Південної Кореї бере менш як 5 днів відпустки на рік. Корейці настільки зайняті роботою, що просто забувають, як відпочивати. Тому в країні стали популярні сервіси для «швидкого відновлення» фізичних і розумових сил.

Юн Вун-Мо відкрив свій «громадський лаунж» Shim Story у 2015 році, коли зрозумів, що в Сеулі занадто мало громадських парків і інших місць, де могли б відпочивати втомлені корейці на обідній перерві. Його заклад можна назвати «кафе для сну» – гості можуть поспати в спеціальних капсулах або просто перевести дух за чашкою холодної кави. Час сну в капсулі плюс напій коштує $ 6,20. Клієнтами Юн Вун-Мо є не тільки робітники, які працюють поблизу, а й студенти, які приходять в заклад, щоб перевести дух між заняттями.

Заклад Shim Story

Індустрія «швидкого відновлення» в Південній Кореї в останні роки дуже активно розвивається через особливе ставлення до роботи місцевих жителів. З одного боку трудоголізм позитивно позначається на економічному розвитку країни, з іншого накопичення хронічної втоми призводить до різних захворювань і навіть смерті. Саме тому корейці шукають швидкі способи як фізичного, так і морального відновлення. Щороку винаходять нові матраци, ергономічні крісла, організовується величезна кількість тренінгів та курсів по розслабленню. В цьому році навіть стартувала виставка-ярмарок з продажу «відновлювальних продуктів». Сфера настільки набрала обертів, що в деяких кінотеатрах навіть почали продавати послугу в рамках якої можна прийти та поспати 1,5 години в спеціально залі за $ 8,80.

У 2016 році Південна Корея посіла третє місце за кількістю робочих годин в рейтингу Організації економічного співробітництва і розвитку (перше і друге місце дісталося Мексиці й Коста-Ріці). В середньому її жителі працюють 2069 годин на рік. Президент країни Мун Джеін запропонував скоротити цю кількість до 1800 (частково щоб збільшити число робочих місць). Також кількість робочих годин знизилося десять років тому, коли Південна Корея почала переходити із шестиденного на п’ятиденний робочий тиждень, проте тренд застопорився і зараз кожен п’ятий працівник і далі працює понад 54 годин на тиждень.

Щоб корейці могли довше відпочити, уряд оголосив в цьому році 2 жовтня тимчасовим вихідним. Таким чином воно об’єднало вихідні дні через свята Чхусок, Дня заснування держави й Дня хангиля (корейської писемності). В результаті корейці відпочивали з 30 вересня по 9 жовтня.

Правда, деякі корейці присвятили ці дні навчанню. Ряд шкіл пропонували спеціальні заняття у свята, які допоможуть учням підготуватися до важливих іспитів в листопаді.
А ті, хто збиралися відпочивати, могли вже й не згадати, як це робиться. За словами власниці кафе для сну Cool Jam, багато відвідувачів не вміють розслаблятися і, наприклад, постійно залипають в телефон.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Quartz

Читайте также:

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Уряд Південної Кореї запустив метавсесвіт Metaverse Seoul. Що з цього вийшло?