KIVI 43710KB – UltraHD smart TV з бюджетного сегменту

Бренд KIVI вивів першу лінійку своїх телевізорів восени 2016 року, а вже через 4 роки увійшов до першої трійки з продажу Smart TV в Україні. У чому секрет успіху виробів від міжнародної команди, один з RnD-відділів якої знаходиться, в тому числі, в Україні, на висококонкурентному ринку?

Серед відмінних характеристик пристроїв KIVI варто відзначити: функціональність Smart ТВ на платформі Android, великі діагоналі екрану з високою роздільною здатністю (аж до 4К), інстальований фірмовий ОТТ-додаток з функцією TimeShift і паузою відтворення, HDR декодер і широкий набір портів входів/виходів. І при всьому цьому KIVI — все-таки досить бюджетні пристрої, які цілком по кишені кожному.

У жовтні цього року компанія представила новий модельний ряд телевізорів з екранами від 32” до 65”, притому моделі з великою діагоналлю підтримують роздільну здатність 4К. З одним з них — 43-дюймовим KIVI 43U710KB — ми сьогодні й познайомимося.

Чому Android?

Ця операційна система з відкритим кодом вперше почала застосовуватися в Smart TV у 2015 році й сьогодні є однією з найпопулярніших. У трійку найбільш поширених також входять Tizen (використовується у ТВ Samsung) і WebOS (належить LG, застосовується в її телевізорах).

Серед переваг саме Android — можливість встановлювати додатки з Google Play (за умови їх сумісності з пристроєм), крім того, можна інсталювати майже будь-яку програму формату «.apk», знову таки, за умови сумісності.

Крім того, Android TV буде дуже зручний користувачам Android-смартфонів. По-перше, можна використовувати дані облікового запису Google, а це значить, що всі куплені ігри та програми будуть доступні й на смартфоні, і на ТБ. По-друге, дуже просто вивести трансляцію екрана зі смартфона на телевізор за допомогою Google Cast (Chromecast built-in). До того ж не доведеться завантажувати додаткові програми.

Крім того, для трансляції в Google Cast можна використовувати навіть браузер Chrome на комп’ютері або ноутбуці. Це означає, що можна транслювати буквально будь-який файл або вкладку браузера з вебсторінкою.

Оскільки в цих телевізорах використовується пошук Google та інтегрований Асистент Google, то можна під час перегляду задавати телевізору питання, наприклад, уточнити відстань від Землі до Марса, дізнатися дату народження Чарлі Чапліна або довжину траси «Париж-Дакар». Асистент Google зачитає відповідь вголос. Підтримується пошук на різних мовах, включно з українською. Важливо і те, що не потрібно вводити з клавіатури назву фільму, досить натиснути кнопку голосового пошуку на пульті дистанційного управління і вимовити назву фільму.

Щоправда, у Android є і недоліки. Оскільки пропрієтарні системи оптимізовані під фірмове «залізо» виробників, вони завантажуються і працюють швидше. Android TV працює повільніше, та й завантаження не таке швидке. З іншого боку, в пропрієтарних системах можна потрапити в неприємну ситуацію, коли після чергового оновлення ОС раптом виявиться, що значка кількість smart-функцій заблоковані й телевізор фактично перетворився просто у великий монітор. Наприклад, така історія відбувалася рік назад зі Smart TV Sumsung, коли вендор заблокував роботу Smart Hub/Smart TV, оскільки частина пристроїв нібито була призначена для використання на територіях інших держав або регіонів. Про аналогічні наміри нещодавно заявила і компанія LG — вендор також хоче блокувати smart-функції в «сіріх» телевізорах.

В комплект постачання, окрім самого телевізору, входять пульт дистанційного керування, дві металевих V-образних опори, 4 болти кріплення для них та 6-гранний ключ, пара батарейок ААА, кабель живлення та RCA-кабель відео

Дизайн

Зовні KIVI 43U710KB виглядає досить витончено і сучасно. Корпус з тонкими бічними рамками темно-сірого кольору (9 мм по боках і близько 12 мм зверху і знизу) спирається на пару тонких, під колір корпусу, металевих V-образних ніжок, які практично не виходять за межі екрану. Якщо є бажання телевізор можна повісити на стіну: на тильній стороні є VESA-сумісне кріплення 400х200.

Зліва, на нижній панелі розташований індикатор активності блакитного кольору, і практично непомітний джойстик для вмикання/вимикання ТВ і навігації по меню без пульта дистанційного керування. Корпус доволі тонкий: у верхній частині — близько 3 см в товщину, в нижній частині — приблизно 6 см.

На нижній панелі розташований джойстик для вмикання/вимикання ТВ і навігації по меню без пульта дистанційного керування

Інтерфейсні роз’єми поділені на дві групи: перші розташовані на бічній панелі ліворуч, другі — на задній панелі й спрямовані вниз. Доступ до бічної панелі більш зручний, тут можна знайти USB-порт, HDMI-порт, аудіороз’єм і слот для карт Conax.

У другій групі роз’ємів знаходяться антенний вхід (для ефірного телебачення DVB T2 та супутникового сигналу), комбінований mini AV порт, три порти HDMI, 2 USB, оптичний аудіовихід і роз’єм Ethernet.

Пульт дистанційного керування зручно лежить в руці, кнопки розташовані продумано, до їх розташування досить швидко звикаєш і вже керуєш телевізором, майже не дивлячись на пульт. Для зручності виробник виділив три великих кнопки — YouTube, Netflix і включення мікрофону для голосового управління.

Пульт оснащений як стандартним інфрачервоним випромінювачем, так і Bluetooth-передавачем. Але управління за допомогою Bluetooth краще — адже тоді доступне голосове управління за допомогою мікрофона, вбудованого в пульт.

Перше включення

Аналогічно будь-якому Android-смартфона чи планшету, KIVI 43U710KB при першому включенні треба налаштувати. Цей процес дуже схожий на перші налаштування смартфону, єдине що треба мати вже готовий Google-акаунт — на телевізорі його створити не можна. Але ви можете транслювати свій Google-акаунт на телевізор зі смартфону або ж ввести логін-пароль вручну за допомогою екранної клавіатури. Втім, це можна зробити й пізніше чи не робити взагалі. Зате рекомендується одразу обрати мову інтерфейсу, мережу Wi-Fi та під’єднати пульт ДУ через Bluetooth — для  цього використовується певна комбінація кнопок на пульті.

Якщо планується використання вмонтованого тюнера DVB-T2, то треба виконати процедуру сканування каналів, якщо пристрій буде отримувати трансляцію ТВ-програм від зовнішнього джерела сигналу чи програмного додатка IPTV — то відповідно під’єднати чи встановити їх.

Апаратна платформа

KIVI 43U710KB побудований на 4-ядерному процесорі MediaTek, містить 1,5 ГБ оперативної й 8 ГБ фіксованої пам’яті. В якості операційної системи тут використовується Android 9-ї версії, до того ж виробник обіцяє оновлення до 11-ї версії в наступному році. Власне, за час тестування на телевізор надійшло оновлення ПЗ розміром 0,9 ГБ.

Телевізор працює цілком швидко, і лише деякі завдання виконуються з мінімальною затримкою. Наприклад, запуск розпізнавання голосу, повне завантаження після виключення живлення, запуск деяких додатків.

Програмне забезпечення. Пристрій KIVI 43U710KB постачається з кількома встановленими OTT-сервісами: Netflix, Live TV, MMP та KIVI TV. Також тут є YouTube, Google Play, Spotify, кілька налаштованих радіостанцій, що ведуть трансляцію через інтернет. Зі службових додатків слід відзначити VLC Player для перегляду відео з флеш-накопичувачів та двотижневу trial-версію файл-менеджера Solid Explorer. До речі, можливість попередньо встановити Netflix говорить про те, що телевізор відповідає вимогам сервісу щодо якості зображення і швидкості роботи телевізора.

Підключення Bluetooth-пристроїв

Наявність Bluetooth-зв’язку дозволяє легко підключати зовнішні акустичні системи, наприклад Bluetooth-навушники, до телевізора. Спаринг Bluetooth-пристроїв відбувається через меню Налаштування — Пульт дистанційного  керування та аксесуари. Після успішного з’єднання звук буде йти тільки через зовнішню акустику, навіть якщо в меню вказано: Звук — Динаміки телевізора. В тому ж самому пункті меню можна від’єднати Bluetooth-пристрій. Також можна під’єднати клавіатуру або геймпад, що суттєво розширює простір для керування пристроєм.

Звук

Телевізор обладнаний двома потужними широкосмуговими динаміками по 12 Вт кожний, які розташовані в нижній частині корпусу і націлені вниз. Таким чином, якщо телевізор стоїть на дерев’яній тумбі чи столику, то дерево буде грати роль резонатора і посилювати звук. Але в будь-якому випадку запасу потужності вистачить, адже динаміки справді дуже гучні. Правда у звучанні в основному домінують середні частоти.

Також викликає питання розташування динаміків, які знаходяться неподалік один від одного  приблизно по центру нижньої панелі. Напевно, що таке розташування не сприяє хорошому стереоефекту. Варто зауважити, що якби динаміки змонтували на бокових панелях — це б збільшило стереобазу, та і розміри телевізору дозволяють. В налаштуваннях можна увімкнути ефект об’ємного звучання Dolby Digital, але це майже не допомагає поліпшити просторовість. Крім того, доступні кілька готових профілів звуку, або ж його можна тонко відрегулювати за допомогою еквалайзеру.

Відтворення з флеш-накопичувача

KIVI 43U710KB оснащений трьома USB 2.0 портами, які застосовуються наприклад, для відтворення відео з  флеш-накопичувачів чи зовнішніх USB-дисків. Щоб переглянути зміст флешки, доведеться скористатися файл-менеджером. Ніяких сюрпризів при встановленні флеш-накопичувача чи відтворення файлів не відбулося: пристрій чудово програє файли формату MKV, AVI, MP4 та інші популярні (перелік форматів, що підтримуються, можна знайти в специфікації пристрою).

KIVI 43U710KB ідентифікував наявність flash-накопичувача в одному з USB-портів

Відтворення відео з USB-flash-диску

Якість зображення

В телевізорі KIVI 43U710KB та інших моделях цієї ж серії використовуються рідинно-кристалічні панелі UHD IPS з підсвічуванням Direct LED. В пристрої інтегровано графічний процесор A.C.E Pro Engine, який, дозволяє отримати реалістичне зображення. Також є режим розширеного динамічного діапазону HDR 10, що забезпечує видимість більшої кількості деталей в темних сценах, динамічно підбираючи оптимальне співвідношення яскравості, насиченості й контрасту. Крім того, розробники застосували технологію локального контролю яскравості Super Contrast Control.

Якість зображення справді дуже висока, в цьому, до речі, легко переконатися, якщо порівняти екрани KIVI з ТВ інших виробників, наприклад в магазині. Кути огляду сягають 178 градусів, підсвічування майже рівномірне, хоча певні перепади все ж є.

Можливість відтворення контенту в якості 4К додає телевізорам серії U710KB особливого шарму. Звичайно більшість українських каналів поки що не змогла забезпечити навіть HD-якість. Та й навіть на YouTube відеозаписів в реальній якості 4К поки що дуже мало. Втім, через 3-5 років ситуація напевно кардинально зміниться. Перш за все, на трансляцію в форматі 4К перейдуть спортивні канали й це вже буде вагомим приводом, щоб мати вдома телеприймач з підтримкою UltraHD.

Способи використання KIVI 43U710KB

Модель KIVI 43U710KB обладнана тюнером DVB-T2 і тому може показувати цифрове ефірне телебачення без додаткових пристроїв. Цікаво, що телевізор має також аналоговий тюнер і нам навіть вдалося зловити три ефірних аналогових канали, що по цей час транслюються. Дивно, але факт.

Вітчизняне телебачення також можна дивитися через ОТТ-сервіс KIVI TV (технологія IPTV), що встановлений на телевізорі. За 80 грн на місяць KIVI TV пропонує понад 100 телевізійних каналів, з 7-денним доступом до минулих передач і можливістю встановлення ефіру на паузу. Втім, любителям футболу він не дуже сподобається — в наборі пропонується тільки один спортивний канал і він не про футбол. Також телепередачі можна дивитися за допомогою будь-якого іншого додатку типу ОТТ — Megogo, Divan TV, Netflix та інші.

Нарешті пристрій можна використовувати як великий монітор, під’єднав його до зовнішнього ТВ-тюнера чи ноутбука і транслюючи на нього відеосигнал. До речі, рекомендується під’єднання саме через HDMI-кабель, адже RCA не дає HD-якості. Не забудемо і про порти USB, в які можна вставити флешку для відтворення відео.

Висновки

При середній роздрібній ціні 8500 грн KIVI 43U710KB забезпечує вельми непогане співвідношення ціна/якість. Серед переваг телевізора варто відзначити підтримку роздільної здатності 4К, HDR, якісну IPS-матрицю, наявність DVB-C та DVB-T2 тюнерів, та роботу на базі відкритої стандартної ОС. Серед недоліків можна віділити недостатній рівень звучання низьких частот і малу стереобазу.

Специфікація KIVI 43U710KB

Діагональ екрана: 43”
Роздільна здатність: 3840×2160
Бездротовий інтерфейс: Bluetooth
Smart-платформа: Android
ТВ-тюнер: 2 ТВ-тюнери (аналоговий + цифровий)
Контрастність: Super Contrast Control
Діапазони цифрового тюнера: DVB-C, DVB-T2
HDR: Так
Час відгуку: 8 мс
Покриття екрана: Матове
Вихідна потужність звуку, Вт: 2 x 12
Кут огляду: 178° / 178°
Процесор зображення: A.C.E Pro Engine
Система кольоровості (підтримувані стандарти): PAL B\G, PAL I, PAL D\K, SECAM B\G, SECAM D\K, NTSC
Підтримувані формати: AVI, MKV, MP4, MOV, VOB, DAT, FLV, MPG, ASF, TS, TP, TRP, M2T, M2V, M4V, MPEG, OGM, 3GP, MJPEG та інші
Роз’єми (порти): 3 х USB
4 x HDMI
1 х 3.5 аудіовхід
1 x mini RCA
1 x оптичний аудіовихід
Додаткові характеристики: Uniformity+
HDMI ARC
HDMI CEC
Ultra Clear
4K Upscaling
MEMC
Енергоспоживання: Клас А
VESA: 200×200 мм
Розміри з підставкою: 966 х 622 х 231 мм
Розміри без підставки: 966 х 560 х 64 мм
Вага з підставкою: 7.7 кг
Вага без підставки: 7.5 кг

Які розміри екранів телевізорів користувалася найбільшою популярністю в минулі роки?

70 років назад: 7’’ (18 см)

50 років назад: 20’’ (51 см)

30 років назад: 24’’ (61 см)

20 років назад: 29

10 років назад: 32-40”

Сьогодні: 43-50’’

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

CES 2022: цікаві анонси найбільшої у світі виставки електроніки

Тестуємо Mercusys AX1800 (MR70X) — бюджетний маршрутизатор з підтримкою Wi-Fi 6  

TP-Link Archer C64 – який діапазон Wi-Fi вибрати?

Нові смарт-лампи TP-Link: чим вони цікаві