Чому ОТТ стоїть на порозі революції в індустрії розваг

Український офіс компанії GlobalLogic провів онлайн-захід, на якому поділився своїм баченням тенденцій на швидко зростаючому ринку OTT-сервісів. Приємно відзначити, що саме українці докладають чимало зусиль для  технологічного розвитку такої індустрії, адже чимало великих гравців на цьому ринку є клієнтами GlobalLogic.

Технологія OTT (англ. Over the Top) — це метод надання відеопослуг через інтернет, в обхід кабельного телебачення або радіотрансляції. В рамках OTT відеосигнал надходить від провайдера контенту на пристрій користувача (ТВ-приставку, смарт-ТВ, комп’ютер, смартфон, планшет) по мережах передачі даних, без залежності від ліній зв’язку телеком-оператора. Нагадаємо, що традиційні послуги IPTV надаються, як правило, тільки через керовану самим оператором мережу з гарантованим QoS (QoE).

Основною перевагою ОТТ є мобільність — користувач не прив’язаний ні до певного пристрою, ні до фізичного розташування, ні до конкретного інтернет-провайдера. Але є і недоліки, втім про них поговоримо далі.

ОТТ у світі

За прогнозами аналітиків з Fortune Business Insights, глобальний ринок ОТТ у 2026 році сягне $87 млрд. Загалом, аудиторія ОТТ сервіс-провайдерів стрімко збільшується. Так, кількість підписників українського oll.tv з 2013 року зросла на 815% і досягла 1,83 млн у 2020 році. Аудиторія сервісу Megogo, що працює в кількох країнах, що раніше входили до СНД, за останні 5 років зросла на 13 млн користувачів і тепер дорівнює 58 млн глядачів.

Ринок мультимедіа індустрії формують кілька категорій учасників: це студії, що створюють контент, компанії, які агрегують контент, і компанії, які поширюють його. Але останні дві категорії учасників також можуть створювати контент, а не тільки агрегувати чи поширювати його.

Статистика використання пристроїв 

Розподіл за часом перегляду в залежності від типу пристрою одного з українських ОТТ-сервісів (за даними системи Deepmetrics.tv, жовтень 2017)

Розподіл за часом перегляду в залежності від типу пристрою одного з українських ОТТ-сервісів (за даними системи Deepmetrics.tv, жовтень 2017)

 

Використання телевізійних приймачів із функцією Smart TV зросло з 18,4% до 29,8% з березня 2017 до березня 2019 року (за даними американської аналітичної компанії comScore)

Використання телевізійних приймачів із функцією Smart TV зросло з 18,4% до 29,8% з березня 2017 до березня 2019 року (за даними американської аналітичної компанії comScore)

Тенденції на ринку

Сучасні функції українських ОТТ-сервісів мало чим відрізняються від глобальних трендів. Хоча, звичайно, є певна затримка по часу перед впровадженням найбільш інноваційних розробок, але це відставання скорочується.

Тренд 1. Свій кінотеатр вдома

Діагональ екрану телевізорів стрімко збільшується, водночас вони стають доступнішими. За доволі невелику суму грошей можна сьогодні придбати телевізор, який за величиною діагоналі та якістю зображення значно краще того, що можна було купити за такі саме кошти рік чи два назад. Але збільшення якості відеосигналу до 4К, а в майбутньому — до 8 К, призводить до зростання обсягів трафіку і створює проблему затримки відтворення відео.  Оскільки події формату live дивляться багато людей, наприклад спортивні заходи, це призводить до більшого навантаження на мережу. Стандартна затримка складає від кількох до 20-30 секунд і для прямих трансляцій така затримка може ставати критичною. Щоб розв’язати  проблему, треба кардинально збільшувати місткість інтернет-каналів, а це вимагає величезних коштів та часу.

Втім, фахівці GlobalLogic зазначили, що рішення є: українські спеціалісти розробили інноваційну технологію для свого замовника, яка забезпечує передачу контенту з якістю на рівні 4K з мінімальною затримкою, не більше 1 секунди. Суть технології дещо схожа на ту, що використовуються torrent-трекерами, коли клієнт не тільки закачує дані, але і відвантажує свою частку, до того ж чим більша кількість клієнтів, що завантажують один і той же  файл, тим більше швидкість завантаження.

Взагалі варто відзначити, що українські спеціалісти доволі потужно задіяні в глобальному розвитку медіатехнологій: 50 проєктів сфері Медіа відбувається зараз у GlobalLogic в Україні, понад 1000 інженерів залучені у медіа-проєктах, 30% з них задіяні саме в розробці програмного забезпечення для ОТТ.

Тренд 2. Покращений користувацький досвід

У порівнянні з кабельним телебаченням чи традиційними радіотрансляційними пристроями ОТТ-телебачення привабливе своїм покращеним користувацьким досвідом. Тут є персоналізоване оформлення меню, пошук потрібного медіаконтенту, в тому числі — пошук та навігація за допомогою голосових команд, контент розділено по категоріях за типом, тематикою та іншими параметрами. Інтерактивний дизайн сайту з попереднім переглядом відео дозволяє більш точно зрозуміти, чи буде це відео цікавим саме для вас. Крім того, є можливість поставити на паузу відтворення сигналу, запрограмувати запис вказаної телепередачі (Сloud DVR — Cloud Digital Video Recording) з можливістю перегляду пізніше. Однак ця функція поки що не скрізь доступна, оскільки потребує значних ресурсів на боці сервіс-провайдеру.

Тренд 3. Вигідна монетизація

Зазвичай такі сервіси працюють за передплатою. Але на ринку існують і інші шляхи організації бізнесу, наприклад, частина гравців пропонує контент безкоштовно, роблячи основний акцент на розміщенні реклами.

ОТТ-системи пропонують інтерактивну рекламу і можливість придбання медіаконтенту безпосередньо в сервісі. До того ж дані про покупку синхронізуються, і користувач має доступ до неї на всіх пристроях. Можлива також інтеграція ОТТ-сервісів з платформами для онлайн-продажів.

Що нас чекає в майбутньому

Очевидно, що розробники OTT-сервісів будуть активно інтегрувати ці продукти з різним побутовим обладнанням та пристроями, що використовується сьогодні в будинку. Наприклад, мова йде про інтеграцію з IoT-пристроями, з терморегулятором температурного режиму  в домі, з розумними колонками, системами домової безпеки та камерами спостереження (для розпізнавання обличчя). Скажемо, OTT-сервіс ідентифікує користувача і пропонує йому контент відповідно до його вподобань. До того ж в залежності від жанру замовленого фільму OTT-сервіс регулює освітлення в кімнаті та пропонує замовити відповідну їжу для доставки  з ресторану. Так, якщо це романтична драма — то пляшку вина та піцу, якщо футбольна трансляція — то пиво і смажені сосиски.

Частка ОТТ-індустрії на загальному медіаринку впевнено зростає, а це значить, що все більше людей користуються саме сервісами ОТТ-провайдерів для перегляду телевізійних трансляцій. Таким чином, ці сервіси можна буде додатково використовувати для оповіщення населення про надзвичайні ситуації та сигнали тривоги.

Але зростання популярності технологій Over the Top призводить до перерозподілу доходів на медіаринку і серйозної конкуренції з кінотеатрами. Наприклад, мережа кінотеатрів AMC відмовилась працювати з Universal Studio через те, що остання оголосила про прем’єрний показ свого останнього фільму через онлайн-сервіси, а не в кінотеатрах. Нагадаємо, що зазвичай новий фільм спочатку запускають в кінопрокат, і лише через кілька місяців після того він виходить на DVD чи продається для перегляду в онлайн-кінотеатрах. Але в цьому році у зв’язку з карантином традиційні кінотеатри не працювали та Universal Studio вирішила не відтерміновувати прем’єру, а провести її в інтернеті.

Окремо слід зазначити, що стрічки стрімінгових сервісів не мають права брати участь у Каннському фестивалі. Річ у тому, що у 2017 році Netflix висунула на участь в конкурсі одну зі своїх стрічок. Умови  Каннського фестивалю — показ фільму має пройти спочатку в кінотеатрі, і лише через 36 місяців його можна  продавати на інших носіях. Звичайно, що Netflix, один з найбільших у світі виробників контенту для екосистеми ОТТ, цього правила не дотримався. На наступний рік компанію не допустили до участі в фестивалі.

Але навряд чи це обмеження сильно вплинуло на компанії з екосистеми ОТТ, адже стрімінгові сервіси стоять на порозі революції й скоро по рівню охоплення аудиторії зрівняються з кінотеатрами. Наприклад, стрімінговий сервіс Deluxe, до речі, один з клієнтів GlobalLogic, має унікальне право показувати відеоконтент перед прем’єрою для обмеженої аудиторії. А ще один клієнт GlobalLogic, провідний гравець на ринку та виробник медіаплеєрів Roku, за рік отримав 600% зростання ринкової вартості.

Більш того, дуже сильне зростання кількості передплатників стрімінгових сервісів сталося саме під час карантину. Наприклад, Netflix збільшив свою аудиторію на 15 млн нових підписників з усього світу. В Україні також помітне зростання попиту на відеоконтент. За даними опитування соціологічної групи «Рейтинг», з впровадженням карантину 38% українців частіше дивляться серіали та фільми. За даними Megogo, українці стали в середньому на 22% довше дивитися відео за допомогою їх сервісу. І навряд чи ці звички зміняться після карантину. Так, за інформацією Performance Research, 70% американців після карантину планують дивитися кіно вдома, а не в кінотеатрах. Є підстави вважати, що ця частка зросте і серед українських користувачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Як дивитися фільми та слухати музику під час блекаутів?

Як лякають бренди: 10 найкласніших рекламних кампаній до Хелловіна

Make-A-Video: система штучного інтелекту, яка створює відео з тексту