GlobalLogic інвестує в навчання українських embedded-інженерів

Компанія GlobalLogic, інжиніринговий та дизайн-центр якої знаходиться в Україні, відкрила лабораторію для підготовки embedded-фахівців на базі факультету електроніки НТУУ «КПІ». Різноманітне обладнання та фірмова розробка Embedded Starter Kit від GlobalLogic дозволить більш ефективно навчати спеціалістів у сфері вбудованого коду. Передбачається, що даний проєкт буде працювати в київському ВНЗ безстроково.

Про що мова?

Embedded-системи — основа сучасних приладів. Фітнес-браслет, Wi-Fi-роутер, мобільний телефон (не смартфон) і навіть безпілотні автомобілі й космічні кораблі — це embedded-пристрої. Складність рішень полягає в тому, що embedded-пристрої, як правило, не мають власної операційної системи (або мають специфічну ОС) і їхнє програмне забезпечення тісно інтегровано з «залізом» пристрою, на якому воно працює.

Попри великий попит на створення embedded-пристроїв, існує гостра нестача профільних фахівців на ринку. Курс навчання такого інженера доволі дорого коштує необхідність купівлі спеціального обладнання вартістю в десятки тисяч доларів.

За останні 5 років кількість embedded-інженерів в Україні збільшилась майже у 2 рази, проте їхня частка на ринку у 2019 році складає всього 2,9% від загальної кількості технічних фахівців. Така кількість не задовольняє попит ринку, водночас університети не можуть готувати більше фахівців через брак матеріальної бази.

Embedded Starter Kit

Набір Embedded Starter Kit

Саме тому у 2019 році компанія GlobalLogic спроєктувала і замовила виготовлення Embedded Starter Kit. Пристрій являє собою базову плату, яка доповнена сенсорами, екраном та іншими компонентами, необхідними для роботи над вбудованими рішеннями. Embedded Starter Kit вже отримали 7 університетів, де його використовують понад 1000 студентів. У 2020 році компанія збирається передати ще 200 наборів в 5 ВНЗ. Завдяки цьому щорічно підготовку проходитимуть близько 2000 embedded-інженерів початківців. Оскільки базовий курс для одного розробника вбудованих систем вартує компаніям мінімум $200-250, то подібна ініціатива здатна заощадити індустрії принаймні $500 тисяч на рік.

Обладнання для лабораторіїї embedded-систем

Обладнання для лабораторії embedded-систем

Статистика по ринку

Попри те, що за останні 5 років індустрія зростала на 20-25% щорічно, кількість інженерів по галузях збільшується нерівномірно. Так, частка embedded-розробників серед усіх технічних фахівців ледь перевищувала 3%, в той час як більш активно розвивалася веб-розробка, а також розробка додатків та ігор.

Аналогічна тенденція спостерігається у всьому світі. За даними LinkedIn, соціальної мережі для встановлення професійних контактів, у світі близько 315 тисяч профілів розробників вбудованих систем. При цьому більша частина з них (156 тис.) знаходяться в США, Індії та Німеччині. Для порівняння, в LinkedIn зареєстровано близько 2,5 тис. українських embedded-розробників (менш як 1%). GlobalLogic співпрацює з понад 900 українськими інженерами з досвідом розробки вбудованих систем.

Власні розробки

В рамках презентації нової лабораторії в НТУУ «КПІ» фахівці GlobalLogic представили кілька пристроїв, які демонструють можливості вбудованого коду. Наприклад, цікавою є система поливу квітів з інтегрованим датчиком температури та детектором газу, що керуються дистанційно через смартфон. Завдяки такому рішенню користувачі можуть з будь-якої точки світу вмикати полив квітів і не хвилюватися, що рослина засохне, поки вони у відрядженні або у відпустці. Також вони можуть слідкувати за температурою в приміщенні.

Система поливу квітів з можливістю дистанційного керування через смартфон

Система поливу квітів з можливістю дистанційного керування через смартфон

Ще одну систему інженери GlobalLogic розробили для міста. Ця розробка збирає дані про ями на дорогах, а також дозволяє встановити «зелену хвилю» на світлофорах, яка, наприклад, сприяє швидкому проїзду пожежних машин чи медичної допомоги.

Сенсори на автомобілях дозволяють визначити наявність вибоїн на дорогах і надіслати інформацію в хмару. Смарт-світлофори, керуванні з центру, можуть працювати в режимі «зеленої хвилі», коли треба забезпечити проїзд машин швидкої допомоги

Сенсори на автомобілях дозволяють визначити наявність вибоїн на дорогах і надіслати інформацію в хмару. Смарт-світлофори, керованні з центру, можуть працювати в режимі «зеленої хвилі», коли треба забезпечити проїзд машин швидкої допомоги

Так звана «жовта валіза» є фірмовою розробкою GlobalLogic для сегмента автомобільних вбудованих систем. Наразі виробники автомобілів преміум-класу вимушені дублювати всі критично важливі системи в авто. Це означає монтаж двох процесорів, двох чипсетів та двох накопичувачів замість одного. Такий підхід приводить до значних витрат автовиробників при виробництві, адже дублювання систем впливає на собівартість машини. В GlobalLogic запропонували зробити дві віртуальних системи керування на базі одного апаратного набору мікросхем. Рішення передбачає створення за допомогою embedded-коду по суті віртуальних пристроїв, повністю незалежних один від одного. У випадку, якщо перший пристрій зависає, автоматично вмикається другий.  Ця розробка була продемонстрована на цьогорічній виставці CES в Лас-Вегасі й отримала схвальні відгуки представників великих американських корпорацій. А китайські автовиробники навіть почали впроваджувати вищезгадану систему у своїх серійних машинах.

Демонстраційн пристрій, що дозволяє показати переваги використання віртуальних систем в автомобільному обладнанні

Демонстраційний пристрій, що дозволяє показати переваги використання віртуальних вбудованих систем в автомобільному обладнанні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

У британському університеті з’являться лектори-голограми

7 найбільш затребуваних мов програмування 2024 року

2500 стипендій для отримання Професійних сертифікатів Google від INCO за підтримки Google