7 найбільш затребуваних мов програмування 2024 року

Наближається новий рік, і тому, хто займається програмуванням, напевно буде цікаво дізнатися, чи потрібні його навички або час подумати про підвищення кваліфікації.

За минулі роки виникли сотні мов програмування. Що б ви не хотіли створити, для цього, напевно, є відповідна мова.

Отже, які з них витримують випробування часом, а яким варто звернути увагу? Ось сім варіантів, які стануть чи залишаться популярними у 2024 році.

Python

Ця мова славиться універсальністю та швидкістю розробки. Останні кілька років Python неухильно підіймався у рейтингах мов програмування. Вважається, що це корисна мова для тих, хто працює зі штучним інтелектом, а за даними Statista, у 2023 році вона була третьою за популярністю мовою після JavaScript та HTML/CSS.

Індекс TIOBE, який оцінює популярність у тому числі за кількістю пошукових запитів, наразі поставив Python на перший рядок рейтингу.

Його сильні сторони — здатність автоматизувати завдання та покращувати робочі процеси. Кваліфіковані інженери-програмісти з гарним знанням Python мають попит зараз і будуть мати попит і надалі.

Для розробників Python природно шукати розв’язання проблем та способи оптимізувати та вдосконалювати процеси.

Java

З моменту свого створення в 1995 році Java була надійною та стабільною «робочою конячкою». За результатами дослідження 14 млн розробників, Java є третьою за потрібністю мовою програмування.

Вона широко використовується у всьому, від веброзробки до хмарних обчислень, додатків інтернету речей та великомасштабних корпоративних інструментів, і знання Java гарантує, що ви не залишитеся без роботи.

PHP

Залежно від того, кого ви запитаєте, вам скажуть, що ця 28-річна мова програмування або повертається, або ніколи не зникала. Навички роботи на PHP, як і раніше, мають попит на ринку праці. Ця мова застосовується в основному для веброзробки, і понад 77% вебсайтів, як і раніше, працює на ньому. У кожній десятій вакансії розробника є вимога знати PHP.

C++

C++ продовжує залишатися однією з найпопулярніших мов програмування у світі, завдяки своїй універсальності та високій продуктивності.

Широко використовується в ігровій індустрії, а також для програмування на системному рівні, де важлива взаємодія з апаратним забезпеченням, C++ постійно має попит у широкому спектрі галузей, що забезпечує надійну гарантію зайнятості.

Kotlin

Популярна мова як для Android, так і для розробки кросплатформових програм, Kotlin підтримується Google. У 2017 році компанія оголосила її офіційною мовою розробки для Android. З того часу її популярність неухильно зростала.

C#

Ключова мова в технологічному стеку Microsoft C# використовується для створення вебдодатків, додатків для настільних комп’ютерів Windows і внутрішньоігрової розробки.

Синтаксис C#, незмінно має попит у невеликих організаціях та компаніях корпоративного рівня, здасться знайомим тому, хто вже працював із класичною мовою, такою як Java, так що він може бути корисним для підвищення кваліфікації.

JavaScript

Завдяки своїй адаптивності JavaScript, як і раніше, залишатиметься однією з найбільш популярних мов програмування. Вона застосовується в основному для інтерфейсної веб-розробки (понад 98% всіх вебсайтв так чи інакше його використовують), і тому її можна виявити практично в кожному технічному пристрої, з яким ви взаємодієте, від ноутбука до телефону та Smart TV.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: TheNextWeb

Читайте также:

Які мови програмування вивчати для роботи з AI?

10 ігор для прокачування навичок програмування

П’ять мов програмування, які ще довго будуть з нами

GlobalLogic інвестує в навчання українських embedded-інженерів