Solar Foods – фінський стартап, який виробляє протеїн з повітря й електрики

Фінський стартап Solar Foods стверджує, що може виробляти їжу без рослин або тварин: з повітря та електрики. Компанія базується в Центрі технічних досліджень Фінляндії і Технологічному університеті Лаппеенранта (LUT).

Solar Foods за допомогою електрики розбиває молекули водяної пари – так утворюється водень. Вуглекислий газ стає джерелом вуглецю, а разом результати цієї реакції дозволяють розмножуватися бактеріям, отриманим з ґрунту – в результаті виходить речовина, насичена білками, жирами й вуглеводами.

Схема створення Solein з CO2, води, електрики і вітамінів

Ідея створення протеїну з повітря була натхненна космічною програмою NASA, йдеться на сайті проекту. Зараз стартап бере участь в програмі Європейського космічного агентства Business Incubation Program. Мета цієї співпраці – придумати спосіб для виробництва харчових продуктів в космосі.

Дослідники з Solar Foods порівнюють виробництво Solein з використанням дріжджів і кисломолочних бактерій. Компанія також використовує у виробництві поновлювану електроенергію.

Зараз Solar Foods знаходиться на експериментальній стадії виробництва і створює один кілограм харчового порошку з високим вмістом білка (під назвою Solein) в день, який виглядає і має смак пшеничного борошна. Цей порошок містить 50-60% білка, решта – жири (5-10%) і вуглеводи (20-25%).

У компанії вважають, що один кілограм їх порошку може забезпечити 7-10 людям їх добову норму білка. Solein можна вживати в їжу трьома способами: як білкову добавку, наприклад, до хліба; як інгредієнт для вегетаріанських продуктів; або як джерело амінокислот, необхідних для створення штучних м’ясних продуктів. Коштувати такий порошок може $ 8-11 за кілограм.

У березні 2018 року Solar Foods залучила $ 2,3 млн, а в листопаді відкрила фабрику в Гельсінкі.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Solarfoods

Читайте также:

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман