Чи може супутниковий інтернет Starlink окупити будівництво колонії на Марсі?

Засновник Tesla і SpaceX Ілон Маск збирається створити колонію на Марсі. Для фінансування проєкту він має намір використовувати виторг Starlink. Підприємець цілком може здійснити свою мрію за життя, проте є нюанси.

CEO SpaceX Ілон Маск повідомив в Twitter, що його компанія отримала понад 500 тисяч заявок на Starlink. Ще в травні 2019 року мережа налічувала всього 60 супутників, а зараз їх число перевищило тисячу. Якщо клієнтська база Starlink буде рости, Ілон Маск зможе фінансувати свою саму амбітну і потенційно найдорожчу мрію — місто на Марсі.

Що таке Starlink?

Супутниковий інтернет забезпечує доступ в онлайн будь-кому, хто знаходиться в зоні охоплення супутників. Він не залежить від наземної інфраструктури й добре підходить для сільських і недостатньо обслуговуваних районів. Однак історично ця технологія поступалася традиційному способу підключення за кількома важливими причинами.

Як правило, у супутникового інтернету висока затримка, тобто отримання відповіді від сервера займає багато часу. В таких умовах виконувати завдання, які залежать від відповіді, наприклад, спілкуватися по Zoom, дуже важко і практично неможливо. Щоб зменшити затримку, Starlink розміщує супутники на набагато меншій висоті, близько 550 км над рівнем моря, і їх набагато більше, ніж у звичайного провайдера. Компанія подала заявку на дозвіл запустити до 42 тисяч супутників.

Фаза бета-тестування проєкту стартувала в кінці 2020 року. Користувачі в США платять одноразово $499 (без урахування податків і доставлення) за комплект Starlink з тарілки та маршрутизатора. Після вартість щомісячної підписки становить $99 в місяць.

Нині користувачам пропонується швидкість близько 150 мегабітів в секунду, але SpaceX планує досягти 10 гігабітів на секунду.

Яке відношення Starlink має до міста на Марсі?

Маск з самого початку збирався фінансувати будівництво коштом Starlink. У 2015 році, коли Маск оголосив про запуск проєкту Starlink, він сказав, що це потрібно, «щоб отримати дохід для оплати міста на Марсі».

Як повідомлялося раніше, Маск хоче якомога швидше використовувати ракету SpaceX для виряджання людей і вантажів на Марс. Його мета — створити самодостатнє місто до 2050 року.

У жовтні 2019 року Маск заявив, що вартість міста на Марсі складе від $100 млрд до $10 трлн. Оцінка заснована на наступних припущеннях.

  • 1 млн т вантажів буде потрібно для створення самодостатнього міста.
  • $100 тисяч коштує виряджання тонни вантажу на Марс на Starship.

Таким чином, за 30 років Маску знадобиться принаймні $100 млрд за 30 років. Це близько $3,33 млрд в рік. І саме для цього потрібен Starlink.

Як SpaceX буде платити за Марс

Згідно з внутрішніми прогнозами SpaceX від 2017 року, опублікованим The Wall Street Journal, передбачається, що Starlink буде повністю фінансувати будівництво колонії.

Тільки у 2017 році ринок комерційних запусків заробив близько $4,5 млрд. Відповідно, доходів SpaceX недостатньо для експансії на інші планети. При цьому, як сказав Маск журналістам в травні 2019 року, виторг світового ринку інтернет-провайдерів становить близько $1 трлн.

При цьому підприємець вважає, що Starlink може претендувати на 3-5% від цієї суми. Це означає, що Starlink може приносити близько $50 млрд на рік.

Це відповідає оптимістичним прогнозам SpaceX на 2017 рік. Тоді компанія прогнозувала, що до 2025 року її дохід складе понад $35 млрд на рік, з яких близько $30 млрд буде приносити Starlink. Більш того, в тому ж році вона може досягти операційного доходу в понад $20 млрд – це виторг за вирахуванням регулярних витрат.

Якщо кожна людина, яка подала заявку на Starlink, дійсно завершить своє замовлення, SpaceX буде отримувати $99 в місяць від півмільйона людей — іншими словами, $49,9 млн. Це все одно, що $594 млн в рік до вирахування витрат.

Буде потрібно близько 2,5 млн підписок на Starlink, щоб забезпечити необхідний мінімум в $3,3 млрд на рік.

Це до операційних витрат, що на практиці означає, що SpaceX буде потрібно більше підписників, щоб покрити поточні витрати Starlink.

Це не мало. У квітні 2020 року конкурент HughesNet заявив, що став першим провайдером супутникового інтернету, який набрав понад 1 млн підписників. SpaceX доведеться обійти й HughesNet, і деяких інших. Він також повинен буде утримувати їх і отримувати оплату протягом 30 років.

Можливо, незадоволені користувачі HughesNet перейдуть на SpaceX. Або Starlink приверне власних підписників. З точки зору чистого операційного доходу мета виглядає досяжною. Якщо прогнози компанії виправдаються, і SpaceX дійсно принесе $20 млрд операційного доходу до 2025 року, вона може досягти нижньої межі необхідної суми всього за п’ять років.

Проблема в тому, що насправді будівництво марсіанського міста коштує більше $10 трлн. При операційному доході в $20 млрд на рік SpaceX буде потрібно близько 500 років, щоб зібрати ці гроші.

Чи варто цього місто на Марсі? Маск, здається, так думає. Під час виступу у 2018 році Маск заявив, що досягнення мультіпланетного статусу обійдеться людству в 0,5-1% річного ВВП всього світу. Якщо на Землі відбудеться подія, яка покладе край звичному житті, то розширення присутності може стати єдиним шансом людства на виживання.

«Іншими словами, це перший випадок за чотири з половиною мільярди років історії Землі, коли вдалося поширити життя за межі планети, — говорить Маск. — Раніше це було неможливо. Як довго це вікно буде відкрито?».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Inverse

Читайте также:

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет

Не тільки космічний туризм. Varda — компанія, яка хоче виготовляти ліки в космосі

Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі