Чим і як «СтартапЛевел» допомагатиме стартапам

Ігор Стефурак, відомий нашим читачам завдяки своїй роботі у GrowthUP та власному проекту Workcelerator, запускає нову корисну ініціативу для стартапів, про яку коротко розповів у листі до нашої редакції. Публікуємо його колонку та контакти — можливо, саме вам цей проект допоможе запустити власний продукт чи додаток.

Стефурак

Як все починалося

—У грудні 2015 я написав у блог, що за наступні півроку запущу ще один проект для галузі стартапів. Ще один, бо у жовтні запрацював Workcelerator. До нотатки я додав форму з кількома полями, щоб збирати попередні заявки від учасників. Я завжди роблю валідацію проблеми до того як починати системно витрачати час.

Новим проектом стала спільнота стартапів — сайт з відповідями на питання та контент про:

  • запуск стартапів, побудову бізнес-моделей;
  • пошук користувачів;
  • отримання інвестицій;
  • формування команди;
  • юридичні моменти;
  • екосистему та інше.

Від сьогодні спільнота у відкритому доступі, і ви самі можете побачити, як це працює.

Чому Ігор вирішив запустити цей проект

99,7% стартапів закриваються протягом першого року. Запускати проект з такою статистикою можна двома шляхами: «fail fast» (з англ. — «зазнавай невдачі швидко») або ітераціями.

Я започаткував цю спільноту, бо щодня доводиться відповідати на ті самі запитання засновників, які знаходяться на ранніх стадіях розвитку. Сайт дозволяє змасштабувати процес спілкування. Я відповідаю на питання сам, залучаю колег, інших підприємців, інвесторів та експертів, відповідають також інші учасники спільноти.

З чим StartupLevel підійшов до запуску

Я спеціально обмежив ріст бази користувачів, щоб експериментувати з контентом. Перші реєстрації отримав з попередніх заявок, власної розсилки і каналу в Телеграмі.

За 2 місяці після запуску в закритому режимі на сайті 80 учасників, 65 тем та 270 реплаїв. До слова, 15 учасників завели акаунт, оплативши внесок.

Тиждень тому опублікували першу АМА-сесію (формат «Ask Me Anything» з’явився на Reddit у 2009 році), гостем якої є Ярослав Ажнюк, засновник та CEO Petcube. Сесія відкрита для публікації запитань протягом червня. Ярослав заходитиме час від часу й відповідатиме. У липні 2016-го запрошу іншого гостя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як долучитися до спільноти StartupLevel

Без акаунту відвідувачі можуть читати контент, але не можуть публікувати власні запитання й відповідати на наявні. Зареєструватися у спільноті можна двома шляхами:

  • безкоштовно: додати запитання, яке ще не піднімалося і отримати акаунт на 6 місяців;
  • оплатити внесок — 300 грн/рік. У липні вартість зросте до 400 грн/рік.

Проект, запущений без жодного рядка коду

Як і Workcelerator, новий проект працює на WordPress — і запуск пройшов взагалі без програмування. Попри це я провів інтеграцію кількох безкоштовних сервісів, що дозволили:

  • приймати заявки на вступ — Typeform;
  • слідкувати за активністю користувачів на сайті — Intercom;
  • автоматично надсилати повідомлення авторам питань про нові відповіді — Sendgrid;
  • приймати оплати — Liqpay.

Подальші плани

Критичною масою, для того щоб спільнота функціонувала самостійно, я вважаю набір 300 учасників. Окрім запитань та АМА-сесій користувачі хочуть ділитися контентом — власними підходами, експериментами і таке інше. Тому головне завдання — отримати їх до осені. Через 2 тижні я анонсую ще одну АМА-сесію — цього разу із інвестором. Влітку працюватиму над тим, аби на сайті з’явилося більше нішевих експертів, які разом з користувачами допомагатимуть порадами.

Якщо у вас виникли запитання чи побажання до Ігоря Стефурака, завжди можна поставити їх у Facebook.

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман