5 кроків для підвищення безпеки в соціальних медіа

Проблема безпеки особистих даних в соціальних мережах детально описана на багатьох ресурсах, але ця тема сьогодні все одно залишається актуальною. Повністю захистити себе в мережі Інтернет, означає повністю відмовитись від неї, що не є можливим, для сучасної людини. Будь-яка дія в Інтернеті може принести потенційну небезпеку для користувача, що може привезти до шантажу, втрати фінансів, важливої інформації.

Усе у світі, рано чи пізно, оцифровується та потрапляє у всесвітню мережу Інтернет, що дає інтернет-шахраям більше можливостей для проведення неправомірних дій по отриманню особистої вигоди, шляхом заволодіння особистою інформацією користувача.

Соціальні мережі не є безпечними ресурсами для публікації особистої інформації. Хоча ми й уявити не можемо реєстрацію в соціальній мережі без заповнення країни/міста проживання та особистих фотокарток, не говорячи вже про номер телефона, місце навчання, роботи та соціального статусу зокрема. Ця інформація може бути використана проти вас, ніхто від цього не захищений. Тому раціональним кроком буде привести ряд простих правил, котрі потрібно дотримуватися для збільшення особистої безпеки в соціальних мережах.

1. Зверніть увагу на те, кого ви додаєте в друзі

Шахраї, як і ви, також ведуть сторінки в соціальних мережах, це їх безпосередній шлях до вашого облікового запису. Додавання вас в друзі дає їм можливість отримати доступ до інформації, котру ви сховали для перегляду незнайомим людям. Звісно, ще виникає можливість писати вам в особисті повідомлення, під приводом якої-небудь акції, реклами, або особистого листування з ціллю дізнатися про вас більше, або ж «підсунути» вірусну програму для отримання ваших особистих даних з ціллю шахрайських дій. Уважно вивчайте людину, яка пропонує вам «дружбу», а краще – ігноруйте такі запити та відхиляйте.

2. Видаляйте облікові записи, якими ви не користуєтесь

В основній масі користувачів соціальних мереж є кілька сторінок у тій чи іншій соціальній мережі, про які вже давно забули. Але ви повинні пам’ятати, що саме там знаходиться ваша особиста інформація, яку ви скоріш за все не видалили. Якщо ви вже не користуєтесь такими сторінками, то просто видаліть їх, аби не залишати вашу інформацію в загальному доступі, навіть якщо вона застаріла. Який-не-який, але це важіль тиску на вас зі сторони шахраїв. Слідкувати за своїми сторінками легко, за допомогою безлічі різноманітних сервісів, котрі ви з легкістю зможете знайти в Інтернеті.

3. Використовуйте лише складні паролі

Так, це здається надто просто, та само собою зрозуміло, але типовий користувач в поспіху вводить легкий або вже наявний пароль. Відмазка цьому – «Потім зміню», або «щоб зовсім не забути». Але це може бути розцінено як недостатній захист ваших особистих даних, що може привезти до злому облікового запису, з подальшими шахрайськими діями. Отже, встановлюйте складний та унікальний пароль, та краще запам’ятовуйте, а не записуйте, адже втратити «листочок» з паролями – це не таке вже й складне завдання.

4. Налаштуйте посилений захист

Мова йде про двофакторну аутентифікацію. Це ще один інструмент для підвищення рівня захисту ваших даних, окрім пароля. Двофакторна аутентифікація дає можливість створити ще одну перешкоду для входу до вашого облікового запису. Різні соціальні мережі надають безліч типів такої аутентифікації, починаючи з кодового слова, до пароля, який буде надходити на ваш особистий номер телефону, котрий прив’язаний до сторінки. Це, у свою чергу, ускладнить можливість входу до облікового запису третім особам, та, звісно, допоможе знизити ризик втрати важливої інформації.

5. Не використовуйте конфіденційну інформацію

Соціальна мережа створена для спілкування з друзями, або однодумцями, але аж ніяк не для прикріплення облікових записів до всіляких підозрілих сайтів, котрі можуть вимагати особистої інформації про вас або про ваших друзів. Звісно ж, треба думати яку саме інформацію ви публікуєте у вигляді новин, не варто писати про те, що ви виграли мільйон або ж зібралися на відпочинок. Це може стимулювати шахраїв на певні незаконні дії

Звісно ці правила на 100% це не захистить вас від крадіжки вашої інформації, але, принаймні, це знизить ризик такого факту. Дотримуватися цих п’яти простих кроків в будь-якому випадку, не буде зайвим, якщо вам важлива ваша цифрова безпека.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Хитра правда про те, як генеративний штучний інтелект використовує наші дані

10 найстрашніших комп’ютерних вірусів в історії

Захист персональних даних українців залишається одним із найбільших викликів у кібервійні росії проти України

Звіт «Туман війни» від Google або як війна в Україні змінила ландшафт кіберзагроз