Український фізик створив сонячний колектор, в 20 разів дешевший за іноземні аналоги

Фізик Сергій Юрко cконструював просту й дешеву сонячну станцію для підігріву води. За словами розробника з Миргорода, це найбільша сонячна установка такого типу в Україні.

Після двох років, які фізик витратив на вдосконалення винаходу, 1 кв м сонячного колектора по вартості не перевищує 10 євро, тоді як існуючі на ринку аналоги коштують 200 євро за кв м. Винахідник зазначає, що при таких цінах підігріта сонцем вода обходиться майже у 3 рази дешевше, ніж спалювання природного газу.

Вся станція складається із закріплених на дерев’яних каркасах секцій-дзеркал, теплового акумулятора та металевої труби. Працює система за принципом збільшувального скла: увігнуті дзеркала, відбиваючи сонячні промені, фокусують їх на трубі з тепловим акумулятором. Усередині труби рухається вода, яка підігрівається до потрібної температури.

5

При цьому, зауважує Сергій Юрко, необхідно дотримуватися середньої точності фокусування, бо високоточна конструкція може спричинити загоряння.

Серед недоліків розробки можна зазначити значні габарити та залежність від погодних умов. У хмарні дні, тобто, осінньо-зимовий період для опалення приміщення доведеться використовувати додаткові джерела тепла. В той же час, у весняно-літній період технологія Сергія Юрка цілком може замінити електричний бойлер.

За словами фахівця, такі сонячні станції, період окупності яких становить приблизно 2 роки, можуть забезпечити городян теплом та робочими місцями, а заводи зможуть використовувати енергію сонця для опалення офісів, генерації пари, сушок та випарювань тощо.

Наразі винахідник продовжує працювати над поліпшенням технічних параметрів. Водночас він вже розробив проект забезпечення центральної частини Миргорода гарячою водою з використанням сонячної енергії.

Читайте также:

Большие данные и солнечная энергия – идеальная комбинация

Политическое расфрендживание

Фешн с умом: украинские маркетплейсы с концептом reuse

Автомобілі на сонячній енергії: реальні та практичні