Інтернет через промінь світла? Експериментальний проєкт Taara від Alphabet розгорнули в Кенії

Розробники з Alphabet побудували в Кенії експериментальну бездротову мережу, яка працює на основі світла. Це не оптоволокно, основа системи — промінь світла, який фокусують на віддаленій точці прийому — приймальній станції.

Проєкт отримав назву Project Taara, в його рамках компанія змогла домогтися передачі даних на відстань приблизно у 20 км без розгортання провідної інфраструктури. Тести показали непоганий результат, і якщо випробування в польових умовах пройдуть добре, то проєкт буде розширений і на інші країни африканського континенту.

В рамках проєкту Alphabet співпрацює з Econet, Liquid Telecom і Econet Group. Разом ці організації збираються забезпечити швидкісним зв’язком жителів віддалених регіонів. Правда, тут є одна умова: регіони повинні бути в межах прямої видимості базової станції. Логічно — все ж мова не про радіохвилі, а про світлове випромінювання.

Принцип роботи мережі простий і зрозумілий — пояснює його анімація нижче.

Наскільки можна зрозуміти, це не лазер, хоча в описі проєкту і йдеться про те, що підключення проводиться за допомогою вузькоспрямованого променя світла від базової станції в місті до приймаючої станції в селищі. Що стосується пропускної здатності такої магістралі, то мова йде про 20Gbps +. Цього цілком достатньо, щоб тисячі людей могли одночасно під’єднатися до мережі та дивитися YouTube.

В рамках проєкту прокладається не один лінк, а цілий ланцюжок світлових базових станцій, які розміщені в населених пунктах без нормального зв’язку. Це не стільникові вежі, їх конструкція значно простіше. Розміщувати їх можна на вежах, високих схилах, дахах. Такий спосіб передачі інформації дозволяє заощадити на прокладанні дорогої мережевої інфраструктури. Технологія називається Free Space Optical Communications (FSOC).

На станції, що приймає світловий сигнал він перетворюється в бездротовий радіосигнал, до якого можуть під’єднатися всі жителі населеного пункту. Технологію можна комбінувати з традиційною інфраструктурою мобільного зв’язку, так що у жителів віддалених населених пунктах до стільникового зв’язку додається ще й інтернет-зв’язок.

Проєкт реалізовується силами дочірнього підрозділу Alphabet, який раніше називалося Google X. Ще цікавий момент: Project Taara «виріс» із Project Loon, розробки, що дозволяє забезпечувати віддалені регіони зв’язком за допомогою базових станцій, розміщених на стратосферних аеростатах. Спочатку в проєкті працювали (і продовжують працювати) з радіочастотами, але потім учасники звернули увагу на переваги сфокусованих променів світла як засіб передачі інформації. У багатьох регіонах Африки атмосфера чиста, так що проблем з передачею даних бути не повинно.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: TechCrunch

Читайте также:

Кінець всесвіту Google або чому пошуковики втрачають популярність

Як влаштований інтернет та чому він називається глобальною мережею

Кабель на дні океану: як прокладають інтернет між континентами

Стрибок від 5G до 6G. Коли, навіщо та що це даcть?